Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Ιαν-2023 08:24

  Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς το Μαξίμου - Η στρατηγική των επόμενων κρίσιμων 100 ημερών

  Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς το Μαξίμου - Η στρατηγική των επόμενων κρίσιμων 100 ημερών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στον... πολιτικό επιταχυντή εισέρχεται, μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η προεκλογική στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου. Με το... καλημέρα του 2023, οι συσκέψεις στην Ηρώδου Αττικού 19, με θέμα-αιχμή στην ατζέντα τον κυβερνητικό σχεδιασμό του επόμενου κρίσιμου τριμήνου, άρχισαν να αποτελούν στοιχείο της καθημερινότητας, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θέτει σε... συναγερμό κάλπης το "γαλάζιο" οικοσύστημα και προετοιμάζεται για το νέο κύμα των ανά την περιφέρεια περιοδειών του. 

  Πρώτος σταθμός στο ημερολόγιο έχει... κυκλωθεί η Θράκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 13 και 14 Ιανουαρίου θα βρεθεί σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, εγκαινιάζοντας ένα μοτίβο επισκέψεων, οι οποίες θα έχουν ως... μπούσουλα το μοντέλο της Πάτρας και της Τρίπολης. Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται στις περιοδείες του (μετά την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη ακολουθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, η Λάρισα, η Κοζάνη και τα Ιωάννινα) από ομάδα υπουργών, οι οποίοι θα δίνουν το "παρών" σε εξειδικευμένες συσκέψεις. Παράλληλα, στην πρώτη γραμμή θα βρίσκονται τα "προγράμματα 2030" για κάθε περιοχή, ενώ πριν τη λήξη της εκάστοτε επίσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. 

  Η επιβεβαίωση 

  Για πρώτη φορά, μετά τον περιβόητο... διάλογο Μητσοτάκη-Κουτσούμπα, στο περιθώριο της ανταλλαγής ευχών στο Προεδρικό Μέγαρο, κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν ότι από τον Απρίλιο και μετά όλες οι ημερομηνίες για εκλογές είναι ανοιχτές. "Ο πρωθυπουργός είναι συνεπής στη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας... Θα προσδιορίσει ο ίδιος ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά", ανέφεραν, με τη λήξη διευρυμένης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό, η 2α Απριλίου, η 9η Απριλίου και η 23η Απριλίου κυριαρχούν στα σενάρια που διακινούνται στα... πολιτικά πηγαδάκια, αν και αυτό που επισημαίνεται, σε κάθε περίπτωση και αυτό που αναφέρουν παράγοντες, μιλώντας στο "Κ", είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποκαλύψει ακόμα στους συνεργάτες του την ημερομηνία της κάλπης της απλής αναλογικής. 

  Με τον γρίφο του momentum των εκλογών να αναμένει... στωικά την απάντησή του, το σήμα που εκπέμπεται είναι αυτό της συνολικής αντεπίθεσης και προετοιμασίας σε όλα τα μέτωπα, με τον στόχο της αυτοδυναμίας να παραμένει κεντρικός. Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς για τις επόμενες 100 ημέρες εκτείνεται σε ένα πολυεπίπεδο φάσμα κινήσεων, οι οποίες σχετίζονται όχι μόνο με την επικοινωνία των πεπραγμένων της τελευταίας τετραετίας, αλλά και με το "γαλάζιο" σχέδιο 2023-2027, το οποίο έχει ως αιχμή την κοινωνία, την αύξηση των αποδοχών και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων απασχόλησης. Ειδικότερα, βαρύνοντα ρόλο στο πέρασμα των επόμενων εβδομάδων θα διαδραματίσει ο απολογισμός και η προβολή του κυβερνητικού έργου ανά τομέα. "Το έργο που έχει παραχθεί από το 2019 μέχρι και σήμερα δεν πρέπει να χαθεί στην αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου... Και εμείς θα προβάλλουμε, σε κάθε ευκαιρία, τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε προωθήσει από το 2019 μέχρι και σήμερα", αναφέρουν παράγοντες. Ταυτόχρονα, προτεραιότητα θα αποτελέσουν οι βασικές αρχές του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην προβολή των περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων, με τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και αυτά που έχουν σχεδιαστεί. "Στη διάρκεια της πρώτης τετραετίας, οι στόχοι που είχαμε θέσει σχετίζονταν με την ανάπτυξη και τη μείωση των φόρων. Στη δεύτερη τετραετία που διεκδικούμε στόχοι μας είναι η αύξηση των μισθών, αλλά και τα ζητήματα που ταυτίζονται απόλυτα με την κοινωνική διάσταση της πολιτικής μας. Τις υπηρεσίες της υγείας, τη νέα γενιά, τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την πράσινη ανάπτυξη... Γνωρίζουμε καλά ότι οι πολίτες θα σε ψηφίσουν και για αυτά που αναμένουν να κάνεις. Και ο πολίτης πρέπει να βλέπει ότι η ανάπτυξη που δημιουργείται θα βρίσκει το αποτύπωμά της και στον ίδιο", επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. 

  "Κλειδώνουν" οι υποψηφιότητες 

  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται, στο μεταξύ, οι διεργασίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Υπό την εποπτεία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου, του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Παύλου Μαρινάκη, και του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη, οι κινήσεις ολοκληρώνονται σταδιακά, προκειμένου οι εισηγήσεις να φτάσουν το προσεχές διάστημα στα χέρια του πρωθυπουργού. 

  Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, όλες οι κινήσεις στοχεύουν στην ανανέωση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας με εκπροσώπους από τη γενιά των "σαραντάρηδων", πρόσωπα με σημαντικό έργο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρόσωπα που στις τοπικές κοινωνίες έχουν αναγνωρισιμότητα. Παράλληλα, η προσοχή είναι εστιασμένη στο…ξεσκόνισμα εκείνων που, τελικά, θα επιλεγούν, για να διεκδικήσουν "σταυρό", προκειμένου να μην υπάρξουν... προβληματικές υποψηφιότητες. "Τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, έτσι κι αλλιώς, σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι συμπληρωμένα, ολοκληρωμένα, με την έννοια ότι τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ξανά υποψήφια. Πάντα, όμως, θα υπάρχει μια ισχυρή δόση ανανέωσης. Καινούρια πρόσωπα που θα δοκιμαστούν στο στίβο της πολιτικής, που θα διεκδικήσουν την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους. Πολύ έγκαιρα θα είμαστε απολύτως έτοιμοι και το επόμενο διάστημα, όσο πλησιάζουμε προς την άνοιξη, θα πυκνώνουν και οι ανακοινώσεις", ήταν το σήμα που εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

  Επιχείρηση "πρώτη Κυριακή"

  Μέσα σε αυτό το προεκλογικό σκηνικό, το "γαλάζιο" κυβερνητικό και κομματικό επιτελείο ξεδιπλώνει το σύνολο των κινήσεών του για την πρώτη Κυριακή των εκλογών σαν να είναι η τελική. Μεγάλο στοίχημα, άλλωστε, αποτελεί η κατάκτηση του υψηλότερου ποσοστού στην κάλπη της απλής αναλογικής, το οποίο θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στη δεύτερη κάλπη. "Δεν θα με ακούσετε να αναφέρομαι σε διπλές εκλογές, παρά μόνο σε εθνικές εκλογές που πρώτα θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη δύσκολη ημέρα και στη συνέχεια θα ισχυροποιήσει και θα κάνει πιο λειτουργική την επιλογή των Ελλήνων. Δεν υπάρχει συνεπώς χώρος ούτε για αδιαφορία, ούτε για αδράνεια. Όλοι πρέπει να μάθουν ότι η χώρα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, δεν έχει ανάγκη ούτε από χαλαρές ψήφους, ούτε από θολά μηνύματα που μπορεί να οδηγήσουν είτε σε πολιτικές τερατογενέσεις, είτε σε αδιέξοδους συσχετισμούς", έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στελέχη να αναφέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί σε επίπεδο προγράμματος και σε καμία περίπτωση δεν θα μπει σε μονοπάτι τοξικότητας και άγονης αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

  * Αναδημοσιεύεται από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ