Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Δεκ-2022 19:30

  Κ. Μητσοτάκης: Για 6 μήνες η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών σε σουπερ μάρκετ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:46

  του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ακόμα μία πτυχή της οικονομικής στήριξης των πολιτών έφερε στην πρώτη γραμμή ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Βουλή. Όπως ανακοίνωσε, από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για έξι μήνες η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών των νοικοκυρών στα σούπερ μάρκετ και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων.

  "Έχουμε μία πρωτοβουλία που απάντα πρώτα και πάνω από όλα στη συγκυρία γιατί θωρακίζει το πρώτο σημείο το οποίο χτυπάει ακρίβεια και αυτό είναι το επίπεδο της κατανάλωσης για βασικά αγαθά. Είναι η επιλογή μας να ενισχύσουμε τον πολίτη επιστρέφοντας σε αυτόν την υπεραπόδοση της οικονομίας αλλά και τα αυξημένα κέρδη των επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Όπως διευκρίνισε:

  - Το μηνιαίο όριο αγορών θα είναι 220 ευρώ και επιπλέον 100 ευρώ για κάθε μέλος, έως 1.000 ευρώ.

  - Το μέτρο θα αφορά εισοδήματα 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

  - Το μέτρο θα καλύπτει 85% των νοικοκυριών και θα ανακουφίζει 8.4 εκατομμύρια πολίτες.

  Στα υπόλοιπα σημεία της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε εκ νέου προς το μεγάλο στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

  "Το 2022 θα είναι και το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα. Από του χρόνου η οικονομία μας γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα και είναι ορατός ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα", τόνισε και όρισε ως τρίπτυχο, σε αυτήν την ταραχώδη εποχή, τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασία από τις συνέπειες της ενεργειακής θύελλας και την ανάπτυξη.

  "Στην ενέργεια θα συνεχιστούν οι στοχευμένες ενέργειες. Πέρα από το τι θα κάνει η Ευρώπη, η δική μας εθνική απάντηση κοστολογείται σε παραπάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ…Τα 3,5 δισεκατομμύρια σε νοικοκυριά. Κρατάμε και μία εφεδρεία ενός δισεκατομμυρίου για κάθε απρόοπτο…", ανέφερε και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι "Ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες".

  Σφοδρή ήταν η επίθεση στους κυρίους Τσίπρα και Ανδρουλάκη, τους οποίους τοποθέτησε ο πρωθυπουργός σε μία… πολιτική σάρκα.

  "Την ώρα που ο κ. Τσίπρας είναι υποκριτής εντός και εκτός συνόρων, ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να τον ακολουθήσει με τα ίδια μηδενιστικά συνθήματα…Πώς εξηγείται ότι αποκαλέσατε δούρειο ίππο της Νέας Δημοκρατίας ένα δικό σας στέλεχος; Τώρα καταλάβατε ότι είναι δούρειος ίππος αφού βγήκαν οι αποκαλύψεις; Την πολιτική του επιδίωξη ο κ. Ανδρουλάκης την παρουσίασε…Είπε ο κ. Ανδρουλάκης ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι στην αντιπολίτευση και προοδευτική κυβέρνηση.

  Εάν η Νέα Δημοκρατία είναι στην αντιπολίτευση ένας συνδυασμός κυβερνητικός υπάρχει. Εσείς παρέα με το ΣΥΡΙΖΑ… Κάθε κόμμα μπορεί να χαράζει το δρόμο του, αλλά οφείλω να επισημάνω αυτές τις παλινδρομήσεις. Γιατί ξεκινήσατε ως ΠΑΣΟΚ με αυτόνομη πορεία, μετά περάσατε στο ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης, λίγο μετά είπατε όχι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και τώρα ομολογείτε το στόχο σας. Η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και εσείς σε ένα νέο ρόλο τύπου σόσιαλ-Καμένου", ανέφερε.

  Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της ομιλίας του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

  - Καταλαβαίνω ότι κάθε κόμμα έχει την ανάγκη να παρουσιάζει τα στοιχεία από την οπτική γωνία που τον συμφέρει και αυτό πράξατε και εσείς. Θέλω να σας πω όμως και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στην ομιλία σας. Εάν έκανα αυτό που μου ζητάτε να προκηρύξω δηλαδή εκλογές τώρα αυτή η κοινοβουλευτική μας αναμέτρηση θα ήταν η τελευταία αυτής της κυβερνητικής μας θητείας…Μιλήσατε 65 λεπτά. Για το τι θα κάνατε στην περίπτωση που σας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός μιλήσατε ακριβώς τρία. Επιβεβαιώνετε ότι τελικά ήσασταν, είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας…Κόμμα της γκρίνιας και όχι κόμμα του αποτελέσματος.

  - Παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες το 2021 ήταν καλύτερο από το 2020, το 2022 ήταν καλύτερο από το 2021 και το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022 εξίσου δυναμικό και ελπιδοφόρο…

  - Η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι τριπλάσιος και στο τέλος του 2023 ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ…Στη διεθνή ύφεση εμείς απαντάμε με ανάπτυξη…

  - Η ανάπτυξη καταπολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία που είναι η ανεργία…Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο 2022.

  - Μεγαλύτερη μείωση του χρέους στην Ελλάδα από ό,τι σε ολόκληρη την Ευρώπη…Το 2022 θα είναι και το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα. Από του χρόνου η οικονομία μας γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα και είναι ορατός ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα…Και όλα αυτά έγιναν χωρίς να αποκλίνουμε από τις δεσμεύσεις μας σε δύο μεγάλα μέτωπα. Την ελάφρυνση των πολιτών από τους φόρους και τη στήριξή τους απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια και δεύτερον την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας…

  - Μόνο για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύτηκαν 15,1 δισεκατομμύρια με στοχευμένες παρεμβάσεις και επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να γνωρίζουν σήμερα ότι υπάρχει μία πραγματική ενίσχυση και το κράτος στέκεται δίπλα τους…

  - Γνωρίζω καλά ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος πολιορκεί τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις αλλά εδώ και 15 μήνες από τότε που ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε αυτή την παγκόσμια αναταραχή και την εισαγόμενη ακρίβεια η πολιτεία αποδεικνύει ότι είναι στο πλευρό της οικονομίας και της κοινωνίας. Με στοχευμένες επιδοτήσεις, με εκπτώσεις.

  - Εκτελέσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δείχνει και την αναπτυξιακή αλλά και την κοινωνική διάσταση και οι πολίτες Ξέρουν πολύ καλά πώς ζούσαν και πώς ζουν…Οι πολίτες θυμούνται καλά και τα capital controls και τους συνταξιούχους να κλαίνε έξω από τις τράπεζες και το 3ο μνημόνιο και τη φορολογική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης…

  - Το έργο της κυβέρνησης σε πολλούς διαφορετικούς τομείς τίθεται στην κρίση των πολιτών και οι πολίτες βιώνουν σήμερα μία καινούργια ψηφιακή καθημερινότητα που διευκολύνει τις συναλλαγές τους. Οι δάσκαλοι και οι μαθητές γνωρίζουν ότι για πρώτη φορά στην Παιδεία έγιναν 25.000 νέοι διορισμοί…Υπάρχει ένα σύστημα Δημόσιας Υγείας που στρέφεται τώρα στη δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους και οι πολίτες γνωρίζουν ότι όλα αυτά έγιναν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, που το προσφέρουν τόσο η αμυντική θωράκιση της χώρας, όσο και οι αποτελεσματικές επιλογές που έγιναν στο μεταναστευτικό και στην αστυνόμευση…

  - Κάναμε το αυτονόητο με τους συνταξιούχους…Όλα αυτά που έγιναν αναδεικνύουν εκτός από κυβερνητικό σχέδιο και το δυναμισμό του λαού μας…Ο τόπος ξεπέρασε την καταιγίδα της πανδημίας που μας βρήκε με ένα αδύναμο σύστημα υγείας, το οποίο πάντως ενισχύθηκε σε χρόνο ρεκόρ με νέες μονάδες εντατικής θεραπείας, με 18.000 προσλήψεις με νέο και σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό…

  - Ο προϋπολογισμός αναγνωρίζει την απόσταση που έχει διανυθεί αλλά δεν παραγνωρίζει και τα εμπόδια που έρχονται… Δυστυχώς η παγκόσμια αστάθεια παραμένει όπως παραμένουν και οι πληθωριστικές επιθέσεις πράγμα που σημαίνει ότι η δημοσιονομική ευελιξία θα πρέπει να παραμείνει σε αρμονία με τη δημοσιονομική ισορροπία… 

   - Όλα αυτά που κάνουμε είναι χειροπιαστά μέτρα…Καταλαβαίνω πως τα μέτρα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα προκαλεί στην αντιπολίτευση κάποιου είδους δυσθυμία. Δεν αντιλαμβάνονται πώς μία κεντροδεξιά κυβέρνηση μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική.

  Για τις παρακολουθήσεις:

  - Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Ποιος ακριβώς κρατάει κ. Τσίπρα τους εισαγγελείς πίσω να ερευνήσουν αυτή την υπόθεσης Εσείς δεν πήγατε στον κ. Ντογιάκο και δηλώσατε έξω από το γραφείο του εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη… Εσείς που μιλάτε για δικαιοσύνη είστε οι ίδιοι που έρχεστε και μας απειλείτε ότι την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς… Έχετε δύο υπουργούς στο ειδικό δικαστήριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ