Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Δεκ-2022 08:00

  Έρευνα και στην Ελλάδα για ξέπλυμα από την Εύα Καϊλή – Η εκκρεμής υπόθεση για "φοροδιαφυγή"

  Έρευνα και στην Ελλάδα για ξέπλυμα από την Εύα Καϊλή – Η εκκρεμής υπόθεση για "φοροδιαφυγή"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Διπλή δικαστική διερεύνηση σε Ελλάδα και Βέλγιο σηματοδοτεί για την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή η σύλληψή της στις Βρυξέλλες για υπόθεση δωροδοκίας και διαφθοράς με σακούλες με χρήματα εκατοντάδων ευρώ.

  Η Ευρωβουλευτής με βάση τον ελληνικό ποινικό κώδικα είναι πιθανό να διωχθεί και στην Ελλάδα καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Αρχής κατά του Ξεπλύματος μαύρου χρήματος υπό τον ε.τ αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη.

  Αν διαπιστωθεί παράνομη πράξη (π.χ ξέπλυμα) τότε το πόρισμα που θα σταλεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές θα εκκινήσει ξεχωριστή δικογραφία στην Ελλάδα, επιπλέον αυτής που θα τρέχει στις Βρυξέλλες, ενώ προφανώς η ελληνική αρχή θα συνεργαστεί με τις αντιστοιχες ευρωπαϊκές.

  Η αρχή προχώρησε άμεσα στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μελών της οικογενείας της μεταξύ των οποίων και του συζύγου της. Ο κ. Βουρλιώτης έδωσε εντολή να δεσμευτούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της κ. Καϊλή που βρίσκονται στην Ελλάδα, όπως ακίνητα, λογαριασμοί και εταιρείες, τα οποία μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες.

  Η δέσμευση

  Η δέσμευση έχει ήδη κοινοποιηθεί στις τράπεζες, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την Ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια).

  Επιπλέον, δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί μίας real estate εταιρείας με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, η οποία φέρεται να έχει ιδρυθεί προσφάτως από την Ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της. Με εντολή της Αρχής "παγώνει” και κάθε μεταβίβαση ή αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων που τυχόν ανήκουν στην Εύα Καϊλή. Στόχος της έρευνας να μην είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασής της μέχρι να διαπιστωθεί εάν η περιουσία της αποκτήθηκε με νόμιμα μέσα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης θα έχει άμεση συνεργασία με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του, κυρίως σε Βέλγιο και Ιταλία.

  Διπλή δίωξη;


  Παράλληλα η ευρωβουλευτής με βάση το άρθρο 159 παρ.4 του Ποινικού Κώδικα , υπό προϋποθέσεις μπορεί να διωχθεί και τις ελληνικές δικαστικές αρχές:

  Οι παρ. 1 και 2 (σ.σ Με κάθειρξη και χρηματική ποινή έως χίλιες (1.000) ημερήσιες μονάδες τιμωρείται ο Πρωθυπουργός, τα μέλη της Κυβέρνησης, κλπ... οι οποίοι ζητούν ή λαμβάνουν άμεσα ή μέσω τρίτου, για τους εαυτούς τους ή άλλους, οποιοσδήποτε φύσης ωφελήματα που δεν δικαιούνται κλπ) εφαρμόζονται και όταν η πράξη τελείται από: α) μέλη κοινοβουλευτικών συνελεύσεων διεθνών ή υπερεθνικών οργανισμών στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος, β) μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις περιπτώσεις αυτές οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι εφαρμόζονται και όταν η πράξη τελέστηκε στην αλλοδαπή από ημεδαπό, ακόμα κι αν δεν είναι αξιόποινη κατά τους νόμους της χώρας όπου τελέστηκε. Οι παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται επίσης όταν η πράξη τελείται από τον Πρωθυπουργό, μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργό άλλου κράτους, καθώς και από μέλη του κοινοβουλίου ή συμβουλίου τοπικής αυτοδιοίκησης άλλου κράτους”.


  Προϋποθέσεις


  Για να συμβεί αυτό θα πρέπει αφενός η έρευνα σε βάρος της στις Βρυξέλλες να μην εκταθεί σε όλα τα αδικήματα που τιμωρούνται στην Ελλάδα ή να εντοπιστεί επιπλέον υλικό στη χώρα μας για συγκεκριμένο αδίκημα (π.χ επιπλέον περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος ακόμα κι αν αυτές αφορούν την ίδια αφετηρία αδικήματος).

  Προϋπόθεση βέβαια είναι να μην πρόκειται για τα ίδια πραγματικά περιστατικά για τα οποία ελέγχεται στην αλλοδαπή χώρα , καθώς δεν μπορεί να δικαστεί (αν και εφόσον παραπεμφθεί τελικά σε δίκη) για τα ίδια γεγονότα. Όμως αν η Βελγική Δικαιοσύνη την ελέγξει για ένα μέρος των αδικημάτων που φέρονται να έχουν διαπραχθεί ή δεν την ελέγξει για άλλα που με βάση τον ελληνικό νόμο συνιστούν αδικήματα, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ποινική διαδικασία και στην Ελλάδα.


  Φοροδιαφυγή;


  Ήδη πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Εστία” η Ευρωβουλευτής βρίσκεται στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για απόκρυψη εισοδημάτων από την αποζημίωσή της. Φέρεται να βρέθηκε στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ για απόκρυψη εισοδημάτων που απέκτησε στο Βέλγιο από τη βουλευτική αποζημίωσή της και δεν φορολογήθηκε στην Ελλάδα με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή του 45%.

  Καθώς δεν υπάρχει σύμβαση μεταξύ της Ελλάδας και του Βελγίου για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης για εισοδήματα που αποκτώνται στη χώρα αυτή από Έλληνες υπηκόους που φορολογούνται και στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών αποτάθηκαν στον αρμόδιο υφυπουργό, Απόστολο Βεζυρόπουλο και σε άλλους αρμόδιους παράγοντες και ζήτησαν να ενημερωθούν τι ισχύει από την εκλογή τους το 2019 έως σήμερα.

  Εάν δηλαδή αρκεί η φορολόγηση των εισοδημάτων τους στο Βέλγιο, που είναι 20% ή αν πρέπει να τα δηλώνουν και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, άπαντες έλαβαν την απάντηση να κάνουν τη δήλωση και στη χώρα μας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αφού αφαιρέσουν το 20% της φορολόγησης από τις βελγικές Αρχές, θα τα φορολογήσουν με το υπόλοιπο 25% έως το 45% δηλαδή, που ορίζει ο ελληνικός νόμος. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών συμμορφώθηκαν με την οδηγία, προκειμένου να είναι σύννομοι όχι όμως και η κα Καϊλή.

  Όπως περιγράφεται από την ΑΑΔΕ, καταλογίστηκε ένα σημαντικό ποσό για φοροδιαφυγή από το 2014 έως το 2019, το οποίο μπορεί να αρχίζει από τα 400.000 ευρώ αλλά με τους τόκους και τις προσαυξήσεις μπορεί δυνητικά να φτάσει και το 1 εκατομμύριο ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ