Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Δεκ-2022 08:04

  ΣΥΡΙΖΑ και Δημοσκοπήσεις: Σχέση (στ)οργής

  ΣΥΡΙΖΑ και Δημοσκοπήσεις: Σχέση (στ)οργής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Είναι ανοιχτή η αμφισβήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις με την "κόντρα" αξιωματικής αντιπολίτευσης-δημοσκόπων να κρατά χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, έχει μαλακώσει τη στάση του στο μέτωπο αυτό χωρίς να αλλάζει την ουσία: Αμφισβητεί εν πολλοίς τις δημοσκοπήσεις, κάποιες ευθέως ως "πειραγμένες" άλλες όμως χωρίς τη μομφή περί σκοπιμότητας.

  Διαπίστωσε, εξάλλου, από τις προηγούμενες εκλογές (ευρωεκλογές, για την ακρίβεια) πως η τακτική "πυροβολούμε" τον αγγελιαφόρο ( τις έρευνες εν προκειμένω), δεν οδήγησε το κόμμα του παρά σε ανώμαλη πρόσκρουση. Έκτοτε, σχεδόν 3,5 χρόνια πια, ο "εχθρός" του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι οι δημοσκόποι, αποφεύγει τις ευθείες επιθέσεις. Ο κ. Τσίπρας περιορίζεται σε αόριστες αναφορές περί δημοσκοπήσεων που δεν απηχούν τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων και σε μια επίσης αόριστη αναφορά χωρίς απόδοση ευθυνών, στην (όντως) υποεκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσκοπικούς δείκτες.

  Τακτική

  Μετρά μήνες η σίγαση των "όπλων" της Κουμουνδούρου απέναντι στις εταιρείες που διενεργούν τις έρευνες (με εξαίρεση αυτές που έχει καταγγείλει και ονομαστικά στη Βουλή). Η γενική κατεύθυνση, όταν καλούνται στελέχη του να σχολιάσουν δημοσκοπικά ευρήματα, είναι grosso modo πως τις παρακολουθούν και τις μελετούν ενδελεχώς μεν, κυρίως τα ποιοτικά τους ευρήματα και λιγότερο τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά.

  Επί της αρχής αμφισβήτηση στο σύνολό τους άλλωστε δεν υπήρξε, εξ ου και οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει επανειλημμένως πεδίο εσωκομματικών βολών και προβληματισμού. Εσχάτως όμως, η Κουμουνδούρου, όχι απλώς έχει τραβήξει χειρόφρενο στην πολεμική της απέναντι στις σφυγμομετρήσεις και τους δημοσκόπους αλλά κορυφαία στελέχη της-συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως τις κραδαίνουν σαν ελπιδοφόρο μαντάτο και προαναγγελία ανατροπής στις επικείμενες κάλπες.

  Οι ίδιες πηγές μάλιστα εμφανίζονται τόσο ικανοποιημένες από τα ποιοτικά δημοσκοπικά ευρήματα που διαμηνύουν ότι είναι βέβαιοι πως η ψαλίδα με τη Ν.Δ., δεδομένου ότι δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές και δεν έχουν τεθεί πιεστικά ακόμη τα εκλογικά διλήμματα, κινείται "στα όρια του στατιστικού λάθους και το "παιχνίδι” τώρα αρχίζει".

  Ανάλυση

  Πώς αιτιολογούν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αυτή την τόσο αισιόδοξη ανάγνωση των δημοσκοπικών ευρημάτων, παρότι σταθερά καταγράφεται μια αρκετά μεγάλη διαφορά στα ποσοστά υπέρ της Ν.Δ. σε όλες τις έρευνες με σταθερό και ευρύ το προβάδισμα της κυβερνητικής παράταξης;

  Στην ανάλυση των επιτελών της, η Κουμουνδούρου σπουδαιολογεί επτά σημεία:

  1. Το πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σε ποσοστό 85%, είναι η οικονομία-ακρίβεια-πληθωρισμός-ανεργία. Στους δε πολίτες που δηλώνουν στις έρευνες αναποφάσιστοι, είναι σε ποσοστό 95%.

  2. Στη σύγκριση ανάμεσα σε Μητσοτάκη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί: συναισθάνεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες της κοινωνίας με ποσοστά 40% έναντι 34%, στην ακεραιότητα για την διαχείριση των χρημάτων του κράτους με ποσοστά 41% έναντι 36%, στην στήριξη του εισοδήματος με ποσοστά 35% έναντι 29%, στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας με ποσοστά 31% έναντι 30%, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς με ποσοστά 29% έναντι 24% . Είναι απέναντι στα κατεστημένα συμφέροντα με ποσοστό 34% έναντι 28% του πρωθυπουργού, υπερέχει στα θέματα αντιμετώπισης ακρίβειας – αισχροκέρδειας με 30,6% έναντι 29,4% και στα θέματα στήριξης του εισοδήματος της μικρομεσαίας τάξης με 34,7% έναντι 28,5%.

  3. Στο ερώτημα αν το καλάθι του νοικοκυριού βοήθησε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, θεωρεί ότι την αντιμετωπίζει, σίγουρα και μάλλον, σε ποσοστά από 25% έως 33%, ανάλογα την εταιρεία. Στην δε ερώτηση αν το καλάθι περιλαμβάνει προϊόντα που καλύπτει τις βασικές ανάγκες της οικογένειας, οι πολίτες απαντούν θετικά σε ποσοστό μόλις 29%.

  4. Σε άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με ζητήματα οικονομίας, οι θετικές γνώμες για την κυβερνητική πολιτική ανά ζήτημα είναι: για την αντιμετώπιση της διαφθοράς 18%, αντιμετώπιση του πληθωρισμού 20%, αντιμετώπιση της φορολογικής πολιτικής 25% και αντιμετώπιση της οικονομίας 25%.

  5. Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές ανεξάρτητα την πολιτική σας προτίμηση, η Ν.Δ. λένε οι πολίτες με ποσοστό 37% ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντάει το 36%.

  6. Για τις υποθέσεις Πάτση και Υποκλοπές, οι πολίτες σε ποσοστά 82% και 66% αντίστοιχα τις θεωρούν πολύ και αρκετά σοβαρά θέματα. Ανάλογα είναι και τα ποσοστά στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Ειδικά για τις υποκλοπές το 71% των πολιτών θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης γνώριζε και το 64% θεωρεί ότι δεν έχει πειστεί από τις δηλώσεις-εξηγήσεις του πρωθυπουργού.

  7. Στην πρόθεση ψήφου σε ηλικίες 17 έως 44 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προηγείται με 3% έναντι της Ν.Δ. ενώ στους εργαζόμενους συνολικά στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προηγείται της Ν.Δ. με ποσοστό 1%.

  *Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

   

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ