Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Αυγ-2022 10:10

  Δήλωση Κ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα για την υπόθεση Ανδρουλάκη - Συνεχίζονται οι αναταράξεις για τις υποκλοπές

  5359189
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.04

  Της Νίκης Ζορμπά

  Παραιτήσεις, παραδοχή του πρώην Διοικητή της ΕΥΠ ότι παρακολουθούσε η Υπηρεσία τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ , καταγγελίες και στο βάθος μια εξεταστική επιτροπή που ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, συνθέτουν την - μέχρι τώρα εικόνα- των χθεσινών εξελίξεων που εκτυλίχθηκαν ραγδαία, με τους κραδασμούς να συνεχίζονται. 

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα προβεί τη Δευτέρα σε δήλωση σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και δεν θα περιμένει να επανεκκινήσει τις εργασίες της η Βουλή προκειμένου να τοποθετηθεί για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

  Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται και επιτίθεται στην κυβέρνηση  για "άθλια προπαγάνδα" και διαρροές πληροφοριών για "για Αρμενίους, Ουκρανούς και Κινέζους" και ζητεί: 

  * Οι αρμόδιοι Υπουργοί, ο κ. Κοντολέων και ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την επόμενη εβδομάδα και να πουν όλη την αλήθεια.

  * Καλώντας  την ελληνική Δικαιοσύνη να ερευνήσει άμεσα όλες τις αποκαλύψεις.

  Ενώ νωρίτερα συνεδρίασε εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ , ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του έκανε λόγο για "μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει", προσθέτοντας πως "Καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος"

   

  Το χρονικό

  Εν αρχή ην η αιφνίδια παραίτηση του τέως πια, ΓΓ του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Επισημαινόταν εξαρχής από Κυβερνητικές πηγές πως ήταν προσωπική του απόφαση και δεν είχε σχέση με το διαβόητο σύστημα Predator και τις καταγγελίες πέριξ αυτού.  Ακολούθησε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η παραίτηση του επίσης τέως πλέον, Διοικητή της ΕΥΠ. Εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά η παραίτηση αυτή, καθώς ο κ. Κοντολέων, επί της ουσίας "ξηλώθηκε" από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δια της μεθόδου της παραίτησης. 

  Η "διαρροή" που συνόδευσε άλλωστε την δια της παραίτησης καρατόμησή του, ανέφερε πως έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί σε "νόμιμες επισυνδέσεις". Πρακτικά, αυτό που χρεώνεται από το Μαξίμου στον τέως Διοικητή ( σ.σ η ΕΥΠ οργανικά εντάσσεται στο πρωθυπουργικό γραφείο) είναι πως παρακολουθείτο νομίμως μεν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ( αναπάντητο υπάρχει το ερώτημα με εντολή ποιου καθώς έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια περί αιτήματος ξένων χωρών κλπ) αλλά επ αυτού δεν είχε ενημερωθεί ο προιστάμενός του Γ. Δημητριάδης συνεπώς ούτε και ο πρωθυπουργός. 

  Ο κ. Κοντολέων μάλιστα "παρέλειψε" να ενημερώσει επ αυτού και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η οποία συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή, αφήνοντας σκιές στα πραγματικά περιστατικά και μετά τη λήξη της. 

  Αμέσως μετά τον ορισμό του νέου Διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη, κυβερνητικές πηγές διαμήνυσαν πως το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα κληθεί στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του.

  Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικά στελέχη, το κινητό του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθείτο επί τρεις μήνες με την επισύνδεση, η οποία δεν έγινε με το Predator να διακόπτεται δύο μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, "η διαδικασία των επισυνδέσεων για να είναι νόμιμη δεν είναι απλή. Απαιτείται εισαγγελική έγκριση για την παρακολούθηση, η οποία προφανώς υπήρξε". Βάσει των ίδιων πηγών,  η εν λόγω παρακολούθηση δεν έγινε με το Predator, αλλά με συμβατικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την ΕΥΠ σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

  Η εξεταστική Επιτροπή και οι βαριές αιχμές Ανδρουλάκη

  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως και ενώ ασφαλείς πληροφορίες - έως και την παραδοχή ότι παρακολουθείτο το τηλέφωνο του γραφείου του - δεν διάκειτο θετικά στο ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής Επιτροπής το οποίο εξέταζε ο ΣΥΡΙΖΑ, με μια σκληρή δήλωσή του το απόγευμα της Παρασκευής, ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής, με βαριές αιχμές: 

  "Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ" ανέφερε στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

  "Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών" πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πυροδοτώντας τις εξελίξεις. 

  Η Κυβέρνηση απάντησε "ναι" στο αίτημά του για Εξεταστική Επιτροπή και για εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ελπίζοντας- όπως είπε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, "αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία". 

  Μεσολάβησε μια αποτυχημένη προσπάθεια του Γιώργου Γεραπετρίτη να επικοινωνήσει με τον κ. Ανδρουλάκη. ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ουδέποτε σήκωσε το τηλέφωνο. Αντ αυτού, από τη Χαριλάου Τρικούπη, δόθηκε ως απάντηση: 

  "Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και με σεβασμό στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Κοντολέων βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής  Θεσμών και δεν είπαν την αλήθεια". Καλούμε την Κυβέρνηση θεσμικά να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας χωρίς άλλη καθυστέρηση.  Όλα στο φως".

  Έκτακτη συνεδρίαση υπό Τσίπρα σε ΣΥΡΙΖΑ

  Στο μεταξύ εκτάκτως συνεδρίασε το πρωί  η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα ως είχε γίνει γνωστό από χθες. 

  Κατέληξε σε δύο αιτήματα, ένα "ναι" και μια δέσμευση κατέληξε η ΠΓ του κόμματος:

  Παραίτηση Μητσοτάκη,  Παρεμβαση Άρειου Πάγου , ναι σε εξεταστική ως αυτονόητο επόμενο βήμα αλλά με ταυτόχρονη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής μετά τις εκλογές, καθώς ιδιαίτερες αξιώσεις από την εξεταστική, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία, δεν έχουν στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

  Η Κουμουνδούρου συνεχίζει να μιλά για "watergate Μητσοτάκη" και πρωτοφανή απόπειρα θεσμικής εκτροπής. Συζητήθηκαν όλα τα μέσα "πολέμου" απέναντι στην κυβέρνηση - και η πρόταση μομφής ασφαλώς- χωρίς να εγκαταλείπεται ως σενάριο και "όπλο", για κάποια στιγμή αργότερα, αναλόγως και των εξελίξεων. 

   

   

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ