Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιουλ-2022 14:20

  Α. Μπέρμποκ: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικά και κανείς δεν έχει δικαίωμα αμφισβήτησής τους

  Α. Μπέρμποκ: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικά και κανείς δεν έχει δικαίωμα αμφισβήτησής τους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ξεκάθαρη θέση για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο έλαβε κατά τις κοινές δηλώσεις της με τον Νίκο Δένδια η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

  "Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό", ξεκαθάρισε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

  "Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

  Ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και των εξαγωγών των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία έθεσε ξεκάθαρα από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

  "Για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

  Σημείωσε δε πως η ρύθμισή του είναι ζήτημα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

  Ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι έθεσε το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού και κυρίως των υποβρυχίων προς την Άγκυρα.

  Ο Ν. Δένδιας σημείωσε πως η ελληνική θέση είναι σαφής: "Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων". Υπενθύμισε δε πως η Τουρκία, παρότι μέλος του ΝΑΤΟ, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ κατέχει παράνομα και έδαφος κράτους-μέλους της ΕΕ, της Κύπρου.

  Ανέφερε τέλος ότι η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, ωστόσο δεν απειλεί τους γείτονές της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη.

  Ενέργεια, ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης με Κ. Μητσοτάκη

  Το ενεργειακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς και ο εξελισσόμενος εδώ και μήνες πόλεμος στην Ουκρανία βρέθηκαν νωρίτερα στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την κ. Μπέρμποκ.

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία, ενώ ανταλλάγησαν απόψεις και για την πρόσφατη πρόταση του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. 

  Επανέλαβε δε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας. 

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάγησαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για την στήριξη του Κιέβου. 

  Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.

  Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ