Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιουλ-2022 08:07

  Νέες πρωτοβουλίες Αθήνας για ενεργειακή κρίση - Δεν αποκλείεται επιστολή Μητσοτάκη προς Φον Ντερ Λάιεν

  25892871
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Κάνουμε πολλές κινήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης". Η συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο της χθεσινής δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, αποτυπώνει όχι μόνο το ξεκάθαρο "όχι" της Αθήνας στην πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση χρήσης φυσικού αερίου κατά 15%, αλλά και το επόμενο κύμα των πρωτοβουλιών της ελληνικής πρωτεύουσας, οι οποίες δεν αποκλείεται να έρθουν ακόμα και άμεσα στο προσκήνιο.

  Εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε…μπρα ντε φερ όσον αφορά στις κινήσεις των Βρυξελλών στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, δεν αποκλείεται ακόμα μία κίνηση από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, η οποία θα σχετίζεται με τη σύνταξη επιστολής προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Μία επιστολή, η οποία θα παρουσιάζει αναλυτικά τους έντονους προβληματισμούς της Ελλάδας σχετικά με την πρόταση προς το Συμβούλιο για ένα νέο κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15%.

  "Εμείς, μαζί με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, δε μπορούμε να δεχτούμε μία οριζόντια μείωση. Πρώτα απ’ όλα, διότι το φυσικό αέριο που εισάγει η χώρα μας αξιοποιείται σε ποσοστό 70% για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και, συνεπώς, αφορά μια ανελαστική ζήτηση. Επιπλέον, η Ελλάδα αφενός αναπτύσσει ήδη συγκροτημένο σχέδιο για την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας της και αφετέρου έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και από τα νοικοκυριά", σχολιάζουν στελέχη. Την ίδια στιγμή, οι κινήσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη επάρκεια ενέργειας εξελίσσονται διαρκώς. Ειδικότερα:

  -Όσον αφορά στη δυνατότητα προμήθειας και αποθήκευσης LNG, κατέπλευσε ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα, ενώ υπάρχει δυνατότητα προμήθειας περισσότερου αερίου με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία.

  -Στο μέτωπο της αντικατάστασης φυσικού αερίου, οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, να λειτουργήσουν χρησιμοποιώντας diesel.

  -Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2022 να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατά πέντε τεραβατόρες.

  Η Αθήνα δε βλέπει, πάντως, να ανοίγεται στον ορίζοντα το ενδεχόμενο μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής των "27" ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή κρίση. "Για να υπάρχει έκτακτη Σύνοδος πρέπει να υπάρχει και πραγματικό αντικείμενο", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ