Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιουλ-2022 10:33

  Κ. Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας - Υποχρέωσή μου να διασφαλίσω τη σταθερότητα της χώρας

  Μητσοτάκης ΣΚΑΙ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:33

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 
   
  Με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, επισημαίνοντας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του "Σκάι", ότι αυτό που προτάσσει είναι η θεσμική τάξη και η πολιτική σταθερότητα.

  "Μπαίνουμε με το ημερολόγιο στην τελική χρόνια... Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να είναι άλλοθι για να κατεβάσουμε ταχύτητες και να αρχίσουμε από τώρα να ασχολούμαστε με την προεκλογική ετοιμασία και έχω πει πολλές φορές ότι είναι κάτι που δεν θα το ανεχθώ... Όχι απλά δεν έχουμε κατεβάσει ταχύτητα, αλλά αντίθετα θέλουμε να καλύψουμε ένα μέρος του χαμένου χρόνου, ο οποίος εκ των πραγμάτων δαπανήθηκε στην αντιμετώπιση πολλών δύσκολων κρίσεων που προφανώς πριν από τρία χρόνια δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε...", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. "Καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά μπορεί να ανακοινώνονται σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν ψάχνω κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνουμε εκλογές... Δημοσκοπικά η εικόνα της κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά θετική και επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι υπάρχει η βόμβα της απλής αναλογικής... Απλή αναλογική σημαίνει ότι για κάποιο διάστημα, κατά πάσα πιθανότητα, η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση, μετά την πρώτη κάλπη η χώρα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση...Υποχρέωσή μου είναι να διασφαλίσω τη σταθερότητα της χώρας και την κυβερνησιμότητα, η οποία σήμερα είναι εξασφαλισμένη. Και αν έχω κάποιο πολιτικό κόστος από αυτό γιατί θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα είμαι απόλυτα διατεθειμένος να το αναλάβω γιατί δεν πρόκειται ποτέ να παίξω με τους θεσμούς να θέσω σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το συμφέρον εντός εισαγωγικών της επανεκλογής μου... Έχω πει πολλές φορές ότι θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας για το έργο που θα παρουσιάσω στον ελληνικό λαό για αυτά που θα θέλουμε να κάνουμε...", επεσήμανε. 

   
  Παράλληλα, στη συνέντευξή του στο Σκάι, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

  - Η μεταρρύθμιση της πατρίδας μας δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε μία τετραετία και στο τέλος οι πολίτες θα κάνουν τη σύγκριση. Τι πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης και τι έχουμε πετύχει εμείς στα τέσσερα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης... Εάν το φθινόπωρο είναι όντως εκρηκτικό είναι σώφρον να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα της διακυβέρνησης για κάποιες εβδομάδες σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση; Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος ας το έχει. Αλλά ξέρω ότι αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τη βόμβα, το τονίζω, της απλής αναλογικής, με μία απρόβλεπτη Τουρκία απέναντι μας δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνική... Κι αν αυτό με οδηγήσει να έχω πολιτικό κόστος γιατί πρέπει να διαχειριστώ ένα δύσκολο χειμώνα ας είναι έτσι...

  - Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία το κατάλληλο εκλογικό σύστημα είναι το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής... Μία αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει κατά ανάγκη μία μονοκομματική κυβέρνηση και το έχω αποδείξει έμπρακτα... Σε πολύ δύσκολους καιρούς η χώρα χρειάζεται πάνω από όλα κυβερνητική σταθερότητα και αυτή η σταθερότητα υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις όπως αυτή την οποία είχαμε...

  - Υπάρχουν και κόμματα που θα μπορούσαν να είναι ρυθμιστές που έχουν πει ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και αυτό είναι λάθος κατά την άποψή μου... Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να γίνει πρωθυπουργός... Όταν ο κύριος Ανδρουλάκης λέει ότι δεν σέβεται την εντολή του ελληνικού λαού, γιατί οι πολίτες δεν ψηφίζουν μόνο κόμμα, αλλά και πρωθυπουργό νομίζω ότι αυτό έχει κάποια χαρακτηριστικά αλαζονείας. Αλλά, θα επαναλάβω ότι είναι ένας νέος πολιτικός, έχει δείξει χαρακτηριστικά μετριοπάθειας και προσωπικά μου έκανε εντύπωση αυτή η τοποθέτησή του...

  - Παρά τις κρίσεις ήμασταν συνεπείς στον πυρήνα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Είπαμε θα μειώσουμε τους φόρους και τους μειώσαμε. Είπαμε ότι θα καταστήσουμε τη χώρα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και θα δημιουργήσουμε πολλές θέσεις εργασίας σε μεγάλο βαθμό το δρομολογούμε... Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην ψηφιοποίηση του κράτους...

  - Στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα μπορούσαμε ενδεχομένως να είχαμε κινηθεί νωρίτερα. Όμως θα κάνει την εμφάνισή της στα πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο σε μία μεγάλη προσπάθεια να επανέλθει η τάξη ειδικά στα μεγάλα πανεπιστήμια της Αθήνας και να μην είναι ορμητήρια διαφόρων μπαχαλάκηδων...

  - Όταν διαβάζω τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις εκφράζω μία ικανοποίηση ότι στον πυρήνα των προεκλογικών δεσμεύσεων ήμασταν συνεπείς.

  - Η πιο δύσκολη κρίση ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Γιατί εκεί αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι αντιμέτωπος με ένα φαινόμενο που σε ξεπερνά. Εφέτος με τρομάζει λιγότερο γιατί πιστεύω ότι έχουμε κάνει καλύτερη προετοιμασία.

  - Αλλάξαμε δραστικά το μηχανισμό. Έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι μπροστά μας, αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε για να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι σε φαινόμενα που πολλές φορές ξεπερνούν χώρες που είναι πιο πλούσιες και ενδεχομένως καλύτερα οργανωμένες.

  - Η κριτική μου στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στο Μάτι δεν αφορούσε την επιχειρησιακή διαχείριση. Αν και είναι σαφές ότι αν είχαμε συστήματα, όπως το 112, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Αφορούσε τον άθλιο επικοινωνιακό χειρισμό και την απίστευτη προσπάθεια συγκάλυψης που ξεκίνησε με εκείνο το σόου. Εκεί άσκησα την κριτική μου και αυτό θυμούνται οι πολίτες στο Μάτι.

  - Έχουν γίνει παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη αλλά αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν γίνει. Θεσμοί όπως η πιλοτική δίκη, από τη στιγμή που θα υλοποιηθούν θα μπορέσουν σημαντικά να επιταχύνουν την απονομή της δικαιοσύνης.

  Για τη Νοβάρτις:

  - Σέβομαι την απόφαση της δικαιοσύνης. Σίγουρα έχω κάποια ερωτήματα για το σκεπτικό όπως αυτό διατυπώθηκε στο βούλευμα που είδε το φως της δημοσιότητας, αλλά από εκεί και πέρα στην υπόθεση novartis κρατώ τα εξής. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στοχοποιήσει πολιτικά 10 πολιτικούς του αντιπάλους. Οι εννέα αθωώθηκαν με κρίση της αρμόδιας εισαγγελέως, από την άλλη δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός υπεύθυνος για ζητήματα διαφάνειας αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης και ο υπουργός αρμόδιος για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παραπέμπονται στο ειδικό δικαστήριο.

  - Τώρα οι υπόδικοι Παπαγγελόπουλος και Παππάς θα αντιμετωπίσουν το ειδικό δικαστήριο. Και για μένα η υπόθεση αυτή κλείνει, αλλά σίγουρα αποτελεί μία μεγάλη κηλίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι δύο κορυφαίοι συνεργάτες του κυρίου Τσίπρα, σε κρίσιμα θεσμικά αντικείμενα για την ποιότητα της Δημοκρατίας, παραπέμπονται στο ειδικό δικαστήριο. Ο κύριος Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται και για την υπόθεση Novartis. Το κατηγορητήριο για τον κύριο Παπαγγελόπουλο είναι ευρύτερο. Πολιτική σκευωρία βεβαίως και υπήρχε και επιμένω σε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Στα πολιτικά πρόσωπα δεν ζήτησε κανείς συγγνώμη.

  Για τα ελληνοτουρκικά: 

  - Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, προφανώς έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση στην υπεράσπιση των θέσεων μας. Αλλά δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε ένα καλοκαίρι αντίστοιχης έντασης στο πεδίο με αυτό που είχαμε το καλοκαίρι του 2020.

  - Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ήταν μία συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα και ήμουν σαφής με τον πρόεδρο Ερντογάν. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο εξακολουθεί να υπάρχει από την Τουρκία ανοιχτή η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Του είπα ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να δεχτώ υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ούτε μπορώ να δεχτώ κάποια επιχειρηματολογία που συνδέει την κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τη δήθεν αποστρατικοποίηση τους. Ημουν σαφής και ξεκάθαρος. Εάν ο κύριος Ερντογάν δεν κατάλαβε αυτά που του είπα δεν ευθύνομαι εγώ. Το βέβαιο είναι ότι ένα μήνα μετά είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων. Ίσως δεν έχει αντιληφθεί ο κύριος Ερντογάν πόσο επιμένω σε αυτή τη γραμμή. Το γεγονός ότι οι δύο χώρες συζητούν δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αξιοποιήσει το πλαίσιο των συμμαχιών της για να υπερασπιστεί τα εθνικά της Δίκαια.

  - Όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει ες αεί την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Τουρκία νομίζω ότι δεν αντιλαμβάνεται πλήρως την πραγματική ισορροπία των δυνάμεων. Αλλά αυτό που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε είναι να εξηγήσουμε στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι η πώληση οπλικών συστημάτων σε μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που αποτελεί πηγή αστάθειας και ανοιχτά αμφισβητεί  την κυριαρχία μιας άλλης χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών.

  - Οι αποφάσεις είναι μακροχρόνιες και σε κάθε περίπτωση απαιτείται έγκριση του Κογκρέσο για να πωληθεί οποιοδήποτε σύστημα και θα επαναλάβω δημόσια ότι αυτή τη στιγμή το Κογκρέσο δεν φαίνεται διατεθειμένο να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά.

  - Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι σε μία περίοδο που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μία υπαρξιακή κρίση, σε αυτή τη συγκυρία δεν νοείται να δημιουργεί πρόσθετες εντάσεις έντασης εντός της συμμαχίας. Να εκβιάζει, για να προσπαθεί να επιλύσει ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν άμεσα με την ίδια τη συμμαχία, απειλώντας ένα άλλο κράτος-μέλος της συμμαχίας.

  - Το δεύτερο καλύτερο σενάριο είναι να μάθουμε να ζούμε με τις διαφορές μας και αν δεν μπορούμε να επιλύσουμε τη μία βασική μας διαφορά αυτή να μην είναι εστία έντασης ακραίας ρητορικής που τελικά δηλητηριάζει την κοινή γνώμη. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αυτά που λέει ο κύριος Ερντογάν για να τονώσει το πολιτικό του προφίλ επηρεάζουν και αυτά που λέει η αντιπολίτευση. Και η αντιπολίτευση μετά υπερθεματίζει και ανεβαίνουμε στο δέντρο της ακρότητας στοχοποιώντας την Ελλάδα για όλα τα προβλήματα που έχει η Τουρκία. Και κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι πολιτικοί παράγοντες στην Τουρκία ότι πρέπει να κατέβουν από αυτό το δέντρο.

  - Δεν παρακολουθώ τον πρόεδρο Ερντογάν σε αυτή τη ρητορική ένταση. Γνωρίζω ότι αργά ή γρήγορα θα ξανασυζητήσουμε με την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν, εφόσον θα είναι πρόεδρος της Τουρκίας. Θα τα ξεχάσουμε τα "Μητσοτάκης γιοκ” που τα είχαμε ακούσει μετά τον Έβρο, αλλά μετά κάτσαμε και συζητήσαμε. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας μία Τουρκία απομονωμένη. Θέλουμε να έχουμε ένα ισχυρό πλαίσιο συμμαχιών και θέλουμε να συμφωνήσουμε ότι ο τρόπος επίλυσης των διαφόρων μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το διεθνές δίκαιο.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Ο Μητσοτάκης…πάτησε φρένο στη σεναριολογία των εκλογών και όρισε τα διλήμματα της επόμενης εθνικής κάλπης

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ