Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Ιουλ-2022 08:29

  Αγκάθια στον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς τις κάλπες

  Αγκάθια στον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς τις κάλπες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Παρότι έχουν φτάσει στα "αυτιά" της Κουμουνδούρου σενάρια που φέρουν τον πρωθυπουργό, αντί φθινοπωρινής κάλπης που έχει πάρει όλο το χαρτί της σεναριολογίας των τελευταίων εβδομάδων, να επιλέγει τελικά έναν ευρύ ανασχηματισμό, ο σχεδιασμός, οι προκλήσεις και οι ανησυχίες στον ΣΥΡΙΖΑ καθόλου δεν μετασχηματίζονται.

  Ο Αλέξης Τσίπρας, εξάλλου, επιμένει στις εκτιμήσεις του πως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ,οι κάλπες το φθινόπωρο είναι ειλημμένη απόφαση γιατί θέλει να προλάβει τα κοινωνικά τε και οικονομικά δεινά που έρχονται με τις πρώτες στάλες του φθινοπώρου και θα κλιμακωθούν βαθμηδόν τον χειμώνα, ο οποίος προαναγγέλλεται ήδη ότι θα ναι εξόχως δύσκολος.

  Κλίμα

  Αν, πάντως, για την κυβέρνηση ο δρόμος για κάλπες τον Σεπτέμβριο έχει πολλούς αστερίσκους και συντίθεται από πολλά "εάν" και "εφόσον" (ελληνοτουρκικά, πυρκαγιές, κ.λπ.) για την αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει με "τρενάκι τρόμου". Και τούτο γιατί υπολείπεται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις από μια κυβέρνηση η οποία κρίνεται όχι πολύ θετικά στα ποιοτικά στοιχεία των σφυγμομετρήσεων για την ακρίβεια, την ενέργεια και τη διαχείρισή τους, αλλά η ίδια η Κουμουνδούρου έχει σταθερό σοβαρότατο ζήτημα να εμφανιστεί ως αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.

  Ο προβληματισμός επ' αυτού στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε καινή είδηση είναι ούτε κοπάζει εδώ και μήνες αλλά όσο εγγύτερα βρίσκεται το κόμμα σε εκλογές –εφόσον εκτιμά ότι είναι υπόθεση δυο μηνών– τόσο οι περίπου οκτώ μονάδες που βρίσκεται πίσω από τη Ν.Δ. στις μετρήσεις, δυσχεραίνουν και επικοινωνιακά τη δυνατότητά του να παιανίσει πως βρίσκεται ante portas η "πολιτική αλλαγή" με την έλευση της "προοδευτικής κυβέρνησης".

  Συνεργασίες

  Τις προάλλες ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του (OPEN) επανέλαβε το ίδιο προεκλογικό αφήγημα: Κυβέρνηση προοδευτική από την πρώτη Κυριακή με προϋπόθεση να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα προγνωστικά (δημοσκοπήσεις δηλαδή) αλλά και η δημοσκοπική περιρρέουσα (ό,τι συζητούν οι δημοσκόποι σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους), σχεδόν "αποκλείουν" ανατροπή , εκτός ασφαλώς, δραματικού απροόπτου.

  Τούτο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ επ' ουδενί συναινεί –αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον– με συνθήκη μετεκλογικής συνεργασίας με πρωθυπουργό είτε τον πρόεδρο της κυβερνητικής παράταξης είτε του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστά το σενάριο, όπως το προωθεί ρητορικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να βρίθει "πολιτικού βολονταρισμού".

  Παράλληλα, ουδόλως επικουρικά για την Κουμουνδούρου, λειτουργεί η συζήτηση που έχει ανοίξει για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Γ. Βαρουφάκη, κυρίως γιατί "ξύνει" πληγές του 2015, τις οποίες η μεσαία τάξη την οποία προσπαθεί να εξευμενίσει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, τις θυμάται με έναν κάποιον… τρόμο.

  Εξού και η Ν.Δ. ακολουθεί στρατηγική "υπενθύμισης" του πρώτου εξαμήνου του 2015, με τα γνωστά αποτελέσματα, τα οποία απέδωσε ο κ. Τσίπρας σε "αυταπάτες".

  Μεσαία Τάξη

  Τις εκλογές θα κρίνει η Οικονομία, συνομολογούν άπαντες οι πολιτικοί παίκτες και εν προκειμένω και ο Αλέξης Τσίπρας που επενδύει σε ατζέντα ακρίβειας και ανασφάλειας για τον προσεχή χειμώνα. Όσο πιο ανασφαλής και εκτεθειμένη αισθάνεται από μια κυβέρνηση η μεσαία τάξη, τόσο ο πολιτικός της αντίπαλος ενδυναμώνεται. Σωστά;

  Όχι ακριβώς. Και στις πιο δύσκολες ώρες της κυβέρνησης, την άνοιξη, όταν και φαινόταν να αδειάζει η δημοσκοπική της δεξαμενή όχι ραγδαία μεν αλλά αμείωτα, το "δοχείο" του ΣΥΡΙΖΑ, δεν γέμιζε. Πάντως όχι επαρκώς και όχι ενθαρρυντικά. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα για την Κουμουνδούρου και ο χρόνος δεν μοιάζει επαρκής.

  Το χτίσιμο της αξιοπιστίας στο οποίο ομνύει μήνες τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύεται φοβερά δύσκολο στοίχημα για να το κερδίσει. Ακόμη και εάν εν πολλοίς, ισχύει η "παρατήρηση" του ΣΥΡΙΖΑ πως το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, έχει ατονήσει. Έχει ατονήσει μεν, δεν έχει εξαερωθεί δε. Δεν φαίνεται άλλωστε ότι η προεκλογική περίοδος θα βοηθήσει σε εξαΰλωσή του, πολλώ περισσότερο από τη στιγμή που η κυβερνητική παράταξη θα επενδύσει στη σύγκριση: Ποιον εμπιστεύεστε να σας κυβερνήσει το επόμενο τόσο κρίσιμο διάστημα για Οικονομία και Εθνικά θέματα: Αυτούς που σας γονάτισαν στους φόρους και μας έβαλαν σε "αχρείαστες περιπέτειες" ή εμάς που παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες αντεπεξήλθαμε αυτά τα δύσκολα τρία χρόνια;

  Στέγη

  Να αντιπαρέλθει τα διλήμματα αυτά ή επί τω ακριβεστέρω να τα ακυρώσει προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ διά στοχευμένων προγραμματικών θέσεων και εκδηλώσεων, ώστε να ανεβάσει το προφίλ της "κυβερνησιμότητάς" του.

  Έναν τέτοιο στόχο έχει, φέρ' ειπείν, η εκδήλωση που προετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα , στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την "εθνική στέγη".

  Τα δεδομένα που αξιοποιούν στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάλυση και τις προτάσεις τους, αναφέρουν ότι:

  - Ένας στους δυο πολίτες δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιό του

  - Πάνω από το 30% καθυστερεί να πληρώσει λογαριασμούς ενέργειας

  - Πάνω από το ένα τρίτο των Πολιτών δαπανά το 40% του εισοδήματός του για να καλύψει στεγαστικές ανάγκες.

  - Ενώ αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν στο "K", πως είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει ο πτωχευτικός νόμος γιατί έχει "χειρότερες προβλέψεις κι από όσα ζητούσε το ΔΝΤ τα χρόνια της χρεοκοπίας", προαναγγέλλοντας ειδική επεξεργασία του κόμματος για "νέο πτωχευτικό".

  * Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

   

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ