Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιουν-2022 08:04

  Η φαρέτρα της Αθήνας που θα αποδομήσει κάθε πιθανή πρόκληση Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

  Η φαρέτρα της Αθήνας που θα αποδομήσει κάθε πιθανή πρόκληση Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με... φαρέτρα από ισχυρά επιχειρήματα και θέσεις που βρίσκουν ευθεία αντανάκλαση στο Διεθνές Δίκαιο, η Αθήνα είναι έτοιμη να απαντήσει και να αποδομήσει στην ολότητά του κάθε ενδεχόμενο νέων ανιστόρητων και εμπρηστικών προκλήσεων της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που σηκώνει σήμερα την αυλαία της στη Μαδρίτη.

  Ο πρωθυπουργός έφτασε αργά χθες το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Ισπανίας και στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών ο βασιλιάς Φίλιππος είχε μία ακόμα ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Μπάιντεν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν για την πρωθυπουργική παρουσία στην Ουάσινγκτον, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της, ενώ ανέδειξαν, εκ νέου, το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να χαρακτηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, την επίσκεψη ως εξαιρετική.

  Σε αυτό καθαυτό το πεδίο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, η ελληνική πρωτεύουσα πορεύεται με την εκπεφρασμένη θέση της υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με την προσοχή, πάντως, να στρέφεται στο κατά πόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επιχειρήσει να στήσει ένα ακόμα... σόου ρητορικής αποχαλίνωσης, με ισχυρισμούς που παραπέμπουν στους γνωστούς αναθεωρητικούς βερμπαλισμούς της ηγεσίας της γείτονος.

  Η Αθήνα κινείται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, τις ισχυρές θέσεις της και το αναβαθμισμένο των συμμαχιών της και διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση από την τουρκική πλευρά, εάν η Άγκυρα επιλέξει να θέσει θέματα που αφορούν στα ελληνικά δίκαια. "Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας ήδη ενημερώσει τους συμμάχους μας, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την τουρκική παραβατικότητα και τις ελληνικές θέσεις βρίσκεται στη Μαδρίτη, με στόχο μία δημιουργική συμβολή στην ατζέντα της Συνόδου. Με αυτά τα δεδομένα, είναι πρόδηλο ότι οι έωλες τουρκικές αξιώσεις για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών και αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους είναι εκτός ατζέντας των εργασιών.

  Σε περίπτωση ωστόσο, που η τουρκική πλευρά επιχειρήσει να θέσει τέτοια ζητήματα, ο πρωθυπουργός θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις", τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. "Δεν πάμε να τσακωθούμε με κανέναν. Είμαστε, όμως, ανυποχώρητοι στα ζητήματα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να αποδομήσουμε, πάρα πολύ ουσιαστικά, με βάση νομικά επιχειρήματα, με βάση την ιστορική αλήθεια, με βάση την πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται, τους όποιους ανιστόρητους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς, την όποια προσπάθεια επιχειρηθεί κατασκευής μιας πραγματικότητας, κόντρα στην αλήθεια των Συμβάσεων και του Διεθνούς Δικαίου από την οποιαδήποτε πλευρά. Κάθε πρόκληση θα απαντηθεί.

  Η χώρα έχει πολύ καθαρές και σταθερές θέσεις", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (Σκάι). Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισημαίνεται, με το βλέμμα στις μέχρι σήμερα ελληνικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, είναι ότι η χώρα μας απαντά, σε όλα τα fora, ψύχραιμα, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και αποδομούν κάθε παράλογο, ανιστόρητο και έωλο τουρκικό ισχυρισμό. "Αυτό θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης, εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα από τον Τούρκο πρόεδρο", είναι το σήμα που εκπέμπεται.

  Τα μηνύματα της Αθήνας

  Αργά χθες το βράδυ, την ίδια στιγμή, η Αθήνα έστειλε τα μηνύματα της στον απόηχο της συμφωνίας των ηγεσιών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, με όχημα την υπογραφή ενός μνημονίου. "Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τη θετική εξέλιξη και είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το παζάρι του κ. Ερντογάν δεν κράτησε πολύ. Η υποχώρηση της Τουρκίας δεν μας ακουμπά, αφού δεν προκύπτουν ζητήματα που να θιγούν συμφέροντα της Ελλάδας χώρας ή δεν διαφοροποιούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε, η προσθήκη δυο ακόμη χωρών μελών της Ένωσης ενισχύει την ευρωπαϊκή πτυχή της Συμμαχίας", ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

  Η Αθήνα, λοιπόν, εκφράζει ικανοποίηση για τους τίτλους τέλους στο…ανατολίτικο παζάρι της Τουρκίας, μετά την άρση του βέτο σε Σουηδία-Φινλανδία, προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, αν και αρκετοί θεωρούν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα εμφανιστεί σήμερα με το…ένδυμα του διαλλακτικού, μετά τις χθεσινές εξελίξεις.

  Στη γενικότερη εικόνα των εργασιών της Συνόδου, στο επίκεντρο θα βρεθούν ιδιαίτερα σημαντικές στρατηγικές επιλογές για το μέλλον του ΝΑΤΟ και τη διάθεση δυνάμεων για την άμεση προστασία των κρατών-μελών του στην ανατολική Ευρώπη. Οι ηγέτες θα αξιολογήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και θα εγκρίνουν τη νεότερη έκδοση της Στρατηγικής Αντίληψης της Συμμαχίας, η οποία αναμένεται να επικαιροποιήσει τους στόχους της Συμμαχίας όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες αποτρεπτικές δυνατότητές της.

  Σχετικά με τη διάθεση δυνάμεων, οι ηγέτες θα συζητήσουν στη Μαδρίτη τον υπερεπταπλασιασμό της δύναμης ταχείας αντίδρασης, η οποία σε αυτή την περίπτωση θα ανέλθει από περίπου 40.000 ένστολους που αριθμεί σήμερα σε 300.000. Μελετάται παράλληλα η ενίσχυση των συλλογικών αμυντικών δυνατοτήτων στην ανατολική Ευρώπη, μεταξύ άλλων εγκαθιστώντας βαρύ εξοπλισμό, αποθηκεύοντας πολεμοφόδια και τοποθετώντας εκεί αυξημένες δυνατότητες αεράμυνας και διοίκησης. Η Συμμαχία ήδη έχει ανακοινώσει τη δημιουργία τεσσάρων νέων battlegroups στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σε συνέχεια των τεσσάρων που ήδη υπηρετούν στις τρεις Βαλτικές χώρες και στην Πολωνία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ