Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαϊ-2022 15:31

  ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογικός συναγερμός από Α.Τσίπρα για Σεπτέμβριο - Τα πρόσωπα του νέου "πρωινού καφέ"

  ΣΥΡΙΖΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.02

  Της Νίκης Ζορμπά 

  Εκλογικό αλάρμ "άναψε" ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τη νέα της σύνθεση (όπως διαμορφώθηκε από την ΚΕ, την Κυριακή) η οποία συνεδρίασε νωρίτερα , το μεσημέρι. 

  Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και το νέο "διευθυντήριο" του κόμματος, την ομάδα του "καφέ" των στενών συνεργατών του, η οποία έως τις εκλογές της 15ης Μαΐου λειτουργούσε ως άτυπο Όργανο, το οποίο βάσει του νέου καταστατικού που ψηφίστηκε πλέον έχει συγκεκριμένη δομή:

  Σε αυτό συμμετέχουν υπό τον πρόεδρο του κόμματος, ex officio οι δυο γραμματείς (Ρ. Σβίγκου και ο αναπληρωτής της Γ. Βασιλειάδης), ο εκπρόσωπος Τύπου (Νάσος Ηλιόπουλος) και η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας ( Όλγα Γεροβασίλη).

  Από κει και πέρα, ο Α. Τσίπρας, βάσει του καταστατικού (προβλέπει άλλα τρία μέλη από την ΠΓ), πρότεινε για τη στενή ομάδα των συνεργατών του τις: Έφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, λαμβάνοντας υπόψη ως αποδεικνύεται και τη δημοφιλία τους στο εσωκομματικό ακροατήριο, καθώς πέραν της πρωτιάς Αχτσιόγλου, στην πρώτη πεντάδα της νέας Κεντρικής Επιτροπής αναδείχθηκαν από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και οι Δούρου - Ξενογιαννακοπούλου). 

  Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, η ομάδα του "καφέ" (επισήμως "εκτελεστική γραμματεία") θα διευρυνθεί έτι περαιτέρω ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε σύσκεψης (κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, τομεάρχες κλπ). 

  Από κει και πέρα, βάσει των ίδιων πηγών, κατά την εισήγησή του, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για "νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα", εκφράζοντας την πεποίθηση ότι βρίσκονται ante portas πολιτικές εξελίξεις και συγκεκρμένα, εκλογές τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

  "Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, όσο και αν προσπαθεί να πείσει πως θα εξαντλήσει τη θητεία του, είναι να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ακόμα και νωρίς το Σεπτέμβρη για να προλάβει την απόλυτη κατάρρευση από την ακρίβεια. Και για αυτόν τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης για να αλλάξει ατζέντα από τη σαρωτική ακρίβεια που καθιστά αβίωτη τη ζωή των πολιτών, επενδύει σε τεχνητή ένταση και ψευδεπίγραφα λαϊκιστικά διλήμματα. Καλλιεργεί την ένταση στα πανεπιστήμια και ακολουθεί γενικευμένη στρατηγική όξυνσης για να κρύψει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει το μήνα". 

  Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας, μίλησε για επείγουσα ανάγκη ανασυγκρότησης και γείωσης του ΣΥΡΙΖΑ με εξωστρεφή δράση και τέλος στην εσωστρέφεια. 

  "Ζήτησα να συνεδριάσει άμεσα η νέα Πολιτική Γραμματεία γιατί οι εξελίξεις τρέχουν και δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να αναδιατάξουμε άμεσα το κόμμα και να προχωρήσουμε σε χρεώσεις καθηκόντων τόσο στην ΠΓ όσο και στην Κεντρική Επιτροπή. Πρέπει να βάλουμε άμεσα μπροστά την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Και φυσικά, να εντείνουμε το σχεδιασμό πολιτικής με το βλέμμα προς τα έξω, προς την κοινωνία και όχι προς τα μέσα, όχι ενδοσκόπηση", είναι η - βάσει κομματικών πηγών - χαρακτηριστική αναφορά του. 

  Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε για 

  ΣΥΡΙΖΑ: 

  * Τα σημάδια ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι εμφανή, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και οργανωτικά και προγραμματικά. Θα νικήσουμε στις εκλογές, αλλά χρειάζεται δουλειά και σχέδιο για την επόμενη μέρα. 

  * Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι αναγκαία γιατί έχουμε εισέλθει σε μία κοινωνική κρίση διαρκείας που οφείλεται σε αποφάσεις και πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στον παραλογισμό αποφάσεων της ΕΕ, στον πόλεμο στην Ουκρανία που μετατρέπεται σε συνολική κρίση της Ευρώπης μέσα από τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Ο συνδυασμός αυτός μαζί με τις πολιτικές διαρκούς όξυνσης των ανισοτήτων και τις εγκληματικές επιλογές στην ενέργεια από τον κ. Μητσοτάκη εντείνουν την κοινωνική κρίση στη χώρα μας. 

  * Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει σε σταθερή βάση μία φορά το μήνα, εκτός φυσικά από έκτακτες συνεδριάσεις ανάλογα και με τις εξελίξεις. Η νέα Γραμματεάς μας, η Ράνια Σβίγκου, θα έχει το επόμενο διάστημα ατομικές συνεργασίες με όλα τα μέλη της ΠΓ, προκειμένου να αναλάβουν όλοι χρεώσεις και καθήκοντα. Στόχος μας πρέπει να είναι να δοθούν χρεώσεις και σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. 

  Κυβέρνηση: 

  * Βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κοινωνική κρίση που θα φέρει σύντομα και πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται σε διαρκή κοινωνική αμφισβήτηση αλλά και με πρωτοφανή μιντιακή στήριξη. 

  * Οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τριπλή πίεση από τους εξωπραγματικούς λογαριασμούς ρεύματος (αρνητικά ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη), τη δραματική μείωση του τζίρου λόγω της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων (18% σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ), και την συσσώρευση νέων χρεών που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα της πανδημίας. 

  * Την ίδια ώρα τα λαϊκά νοικοκυριά είναι παντελώς αδύναμα πλέον να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές ανάγκες, αφού το οικογενειακό εισόδημα δεν φθάνει πλέον ούτε μέχρι την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Αλλά και η μεσαία τάξη, τα λεγόμενα μεσοστρώματα για τα οποία δήθεν κοπτόταν προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, βρίσκεται σε καθεστώς ασφυκτικής πίεσης. 

  Μέσα σε αυτά τα αδιέξοδα, να είστε σίγουροι ότι ένας είναι ο δρόμος για τη νίκη μας από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν κάνει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης: Να δώσουμε ρεαλιστική ελπίδα στους πολίτες, σε όλους αυτούς που βλέπουν τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους να γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη με την κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς. 
  Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα. Ακόμα τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει, ούτε εμείς ούτε οι πολίτες. Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι επιταχυντής της κρίσης.

  Προτεραιότητες:


  1. Πρώτα από όλα, άμεση προτεραιότητά μας είναι η οργανωτική ανασυγκρότηση. Πώς δηλαδή θα ενταχθούν στις γραμμές μας τα 110.000 νέα μέλη που ήρθαν στις κάλπες μας, πώς θα έχουμε μία διαρκή και αμφίδρομη σχέση και επαφή μαζί τους, πώς θα γίνουν οι πολλαπλασιαστές του μηνύματός μας στην κοινωνία και τους χώρους τους. Και για αυτό το λόγο ένα από τα στοιχήματά μας πρέπει να είναι η ψηφιοποίηση της οργανωτικής δουλειάς. 

  2. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η συγκρότηση ισχυρών και ανταγωνιστικών ψηφοδελτίων.
  Οφείλουμε μέχρι τα τέλη Ιούλη να έχουμε ανακοινώσει τον βασικό κορμό των ψηφοδελτίων μας.

  3. Και τρίτο, η ανάδειξη του κυβερνητικού μας προγράμματος για τα μέτρα άμεσης εφαρμογής και υλοποίησης από μία προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές, στη βάση των 5+1 προγραμματικών μας δεσμεύσεων.

  Στη ΔΕΘ, αρχές Σεπτέμβρη, θα πρέπει να ανακοινώσουμε ένα δομημένο, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να κατανοήσει τι θα σημαίνει στη ζωή και στην καθημερινότητά του η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η προοδευτική κυβέρνηση.

  Παράλληλα με αυτές τις άμεσες προτεραιότητες πρέπει να ενισχύσουμε τη δουλειά που γίνεται σε τρία κομβικά πεδία: Στη νεολαία, στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου θα πρέπει έγκαιρα να αναδείξουμε υποψήφιους και συνδυασμούς. 

  Για κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα προτείνω να γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση της Πολιτικής μας Γραμματείας το επόμενο διάστημα. Και παράλληλα, να οργανωθούν δύο μεγάλες εκδηλώσεις της νεολαίας μας στα τέλη Αυγούστου τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ