Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Μαρ-2022 09:24

  Η κυβέρνηση... πετάει το γάντι στον Α. Τσίπρα για τα μέτρα και συμμετέχει στο μέτωπο του Νότου

  Η κυβέρνηση... πετάει το γάντι στον Α. Τσίπρα για τα μέτρα και συμμετέχει στο μέτωπο του Νότου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Ακούω από τώρα τις κραυγές της αντιπολίτευσης για "ψίχουλα” και "κοινωνική αναλγησία”. Αλλά σας βεβαιώνω ότι πρώτος εγώ θα αποφάσιζα ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης αν ήμουν σίγουρος ότι αυτό δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. 

  Όμως, δυστυχώς, η πατρίδα μας δεν έχει ακόμα πλήρως συνέλθει από τη δεκαετή οικονομική κρίση. Δεν φτάσαμε ακόμα στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Και πάντα οι κερδοσκόποι θα καραδοκούν να εκμεταλλευτούν την όποια αδυναμία μας.

  Καθώς, λοιπόν, οι εποχές που έρχονται είναι αχαρτογράφητες, δεν πρόκειται, για να φανώ προσωρινά ευχάριστος, να υπονομεύσω την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Έχουμε κάνει πολλές θυσίες για να ξανακυλήσουμε πίσω".

  Με αυτήν την επισήμανση, όπως διατυπώθηκε στο μήνυμά του προς τους πολίτες το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός είχε σπεύσει, εκ των προτέρων, να δώσει απάντηση στις όποιες αιτιάσεις θα έφερναν στο προσκήνιο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, κυρίως, ο ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στα μέτρα στήριξης ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

  Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο προτάσσουν τις έννοιες-κλειδί της "θωράκισης" νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών και της ταυτόχρονης δημοσιονομικής σταθερότητας, τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη… πετούν το γάντι σε Αλέξη Τσίπρα και Κουμουνδούρου να απαντήσουν εάν θα υπερψηφίσουν τις παρεμβάσεις στήριξης.

  "Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει μία καθαρή απάντηση για το σαν θα ψηφίσει τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα η κυβέρνηση, με τα οποία στηρίζουμε έμπρακτα όλη την κοινωνία, με έμφαση στα πιο αδύναμα στρώματα", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, που ήρθε ως απάντηση στις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τη Θεσσαλονίκη.

  Στον απόηχο των ανακοινώσεων εξειδίκευσης των μέτρων, στελέχη σημειώνουν πως οι νέες αυτές παρεμβάσεις είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνουν έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων και είναι ευθυγραμμισμένες με τη "συνετή", όπως τη χαρακτηρίζουν, δημοσιονομική πολιτική.

  "Πρόκειται για επιλογή που συγκλίνει με τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά δεν αποκλίνει από τις αντοχές της οικονομίας, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του παρόντος χωρίς να ναρκοθετεί το μέλλον, σεβόμενη τις θυσίες που κατέβαλαν οι πολίτες στο παρελθόν.

  Με τη νέα δέσμη πρωτοβουλιών υποστηρίζεται το εισόδημα των πιο αδύναμων, παρέχεται βοήθεια σε οικογένειες, διασφαλίζεται η απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων στα καύσιμα και εμπλουτίζεται το πλέγμα μέτρων στήριξης για τον αγροτικό κόσμο… Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας.

  Ταυτόχρονα όμως είναι σαφές πως κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτές τις προκλήσεις, ούτε να επωμιστεί όλο το κόστος. Για αυτό απαιτείται συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση", επισημαίνουν. Και η τελευταία αναφορά τους αποτελεί και τη… γέφυρα που οδηγεί στη σημερινή ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Σχεδόν μία εβδομάδα πριν την επόμενη συνάντηση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, για την τακτική Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, οι χώρες του Νότου δημιουργούν τη δική τους συμμαχία, απέναντι στα "φειδωλά" κράτη-μέλη του Βορρά.

  Το "ραντεβού" της 24ης και 25ης Μαρτίου είναι καθοριστικό όσον αφορά στις κοινές αποφάσεις για τη λήψη μέτρων στήριξης καταναλωτών και επιχειρήσεων απέναντι στην… ενεργειακή μέγγενη, άπαντες στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν την ανάγκη λήψης πρόσθετων παρεμβάσεων και οι τέσσερις ηγέτες του Νότου συζητούν και οριοθετούν σήμερα τη στρατηγική τους για την ενέργεια.

  "Η συνάντηση γεννήθηκε αυθόρμητα και είναι σημαντική για να συντονίσουμε τις θέσεις μας ενόψει της νέας Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, με δυο κύριους στόχους: ο ένας είναι να μπορέσει να καθοριστεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, κάτι που θεωρούμε αναγκαίο.

  Το δεύτερο θέμα είναι ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται, έως τώρα, από την τιμή του φυσικού αερίου, ενώ θεωρούμε ότι το κόστος των δυο πηγών ενέργειας θα έπρεπε να διαχωριστεί", ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, με το βλέμμα στη συνάντηση με τους Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα στη Ρώμη και τη μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού.

  Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καλείται να παρουσιάσει στους "27" κινήσεις θωράκισης, βρίσκεται και το σχέδιο των "έξι σημείων" του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει προτείνει:

  -Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή του αερίου πριν από την κρίση.

  -Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%.

  -Καθορισμό Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία.

  -Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας στις μονάδες παραγωγής.

  -Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.

  -Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές Η.Π.Α./ Ε.Ε./ Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν τα όποια κίνητρα κερδοσκοπίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ