Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Φεβ-2022 14:28

  Α. Τσίπρας: Για εμάς η εξωτερική πολιτική αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών

  Τσιπρας Βουλη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.35

  Της Νίκης Ζορμπά 

  "Η άμυνα της χώρας δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της αν δεν υπηρετεί μια συγκροτημένη εξωτερική πολιτική", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής απαντώντας στον πρωθυπουργό και τη Ν.Δ αναφορικά με τις δηλώσεις του Αν τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα πως η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός, εγκαλώντας τον Κ. Μητσοτάκη για απομόνωση φράσεων προς δημιουργία εντυπώσεων. 

  Κανείς δεν αμφιβάλλει για τη σημασία της ενίσχυσης της αμυντικής ισχύος της χώρας, είπε προσθέτοντας όμως είναι "ύβρις και θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί δε σας δίνουμε λευκή επιταγή να διαχειριστείτε τις δαπάνες". 

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο κόστος των νέων rafale και φρεγατών, συνδέοντάς το με τις αναφορές του πρωθυπουργού για δημοσιονομική πειθαρχία: "δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα της αγοράς επιπλέον έξι φρεγατών. Με τα χρήματα του ελληνικού λαού δεν μπορούμε να παίζουμε. Δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία της αμυντικής μας θωράκισης αλλά 3 δις επιπλέον, είναι 3 δις επιπλέον. Σταματήστε να εμπλέκετε την εθνική άμυνα σε κομματικές σκοπιμότητες και να φλερτάρετε με πρακτικές του παρελθόντος που μας οφήγησαν στη χρεοκοπία" είπε καταλήγοντας ξανά στην ακρίβεια που αντιμετωπίζουν οι Πολίτες:  

  "Σας ακούει να λέτε ο Πολίτης που δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του ότι δεν θα γυρίσουμε στα ελλείμματα την ώρα που ψηφίζετε 7 δις εξοπλισμούς". 

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα, μίλησε για δυο διαφορετικούς κόσμους και σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής με την Κυβέρνηση. 

  "Οι διαφορές της  στρατηγικής μας είναι σημαντικότερες από μερικά δις" είπε περιγράφοντας τη διαχωριστική γραμμή: Για εσάς η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς. Για εμάς η Ελλάδα πρέπει να είναι πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας. 

  Στο ίδιο πλαίσιο , διατράνωσε πως: "Για εμάς, τις προοδευτικές δυνάμεις, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας για εμάς αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών". 

  Σταχυολογώντας την ομιλία του είπε μεταξύ άλλων: 

   Επικαλεστήκατε πως δεν θα πάμε ξανά στα ελλείμματα και την πολιτική διεθνούς αναξιοπιστίας. Και σας ακούει ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του, με τον πληθωρισμό σε υψηλό 25ετίας στο 6,2%, την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς. Δεν έχετε διδαχθεί τίποτα;  χωρίς ούτε ένα ευρώ για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

  - Τι μπορεί να σκέφτεται αυτός ο άνθρωπος όταν βλέπει να οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών με χρήματα του ελληνικού λαού, σε κομματικό σποτάκι. Των αεροσκαφών που πληρώθηκαν με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων

  - Τι μπορεί να σκέφτεται ένας πολίτης όταν ξέρει ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το θέμα της ενέργειας. Και η Ελλάδα – εν μέσω Ρωσονατοικής κρίσης- διαπραγματεύεται με την Ρωσία την τιμή του φυσικού αερίου, και το προμηθεύεται 30% ακριβότερα από ότι η γειτονική Βουλγαρία. 

  - Κανείς, κ Μητσοτάκη δεν αμφιβάλλει για τη σημασία που έχει η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, ειδικά μετά από τόσα χρόνια στασιμότητας λόγω των μνημονίων και της κρίσης. Και ειδικά δεδομένης της τουρκικής επιθετικότητας

  - Το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προχώρησε μετά από μία δεκαετία ήταν η αναβάθμιση των F16 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. 

  - Αλλά σε μια χώρα που πριν μια δεκαετία βυθίστηκε στην οικονομική κρίση εν μέσω σκανδάλων και εξοπλιστικών προγραμμάτων δισεκατομμυρίων, που βρίσκεται σε ασταθές οικονομικό περιβάλλον, είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες και να αντιγράφετε τις συνταγές του χθές, που οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή και στη χρεοκοπία. Και την ίδια στιγμή να επικαλείστε υπευθυνότητα και σύνεση. Και είναι θράσος να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο επειδή δεν δεχόμαστε να σας δώσουμε λευκή επιταγή,για να διαχειρίζεστε τις αμυντικές δαπάνες, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς διαφάνεια και εκτός θεσμικών διαδικασιών.

  - Θέλω να είμαι απολύτως σαφής για τις δικές μας θέσεις. Στηρίζουμε σταθερά, με εθνική ευθύνη τον εξοπλισμό της χώρας βάσει της λογικής της επαρκούς άμυνας και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων μας δυνάμεων. Και στο πλαίσιο αυτό, υπερψηφίζουμε την αγορά των φρεγατών, την είχαμε διαπραγματευθεί και εμείς ως κυβέρνηση. Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε απαράδεκτο, ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα των φρεγατών, όπως δεν υπάρχει και σε σχέση με τα Ραφάλ.

  - Θεωρούμε απαράδεκτο πως η συντήρηση για τις φρεγάτες έχει προβλεφθεί μόνο για τα τρία πρώτα χρόνια και πάλι χωρίς τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

  - Σας θυμίζω ότι το πρόγραμμα για τις φρεγάτες εσείς το ακυρώσατε το καλοκαίρι του 2020.  Όταν το Oruc Reis έφτανε 8 νμ από τη Ρόδο και 6 νμ από το Καστελλόριζο. κ. Μητσοτάκη , ακριβώς επειδή είχατε ακυρώσει την αγορά των φρεγατών, για λόγους που ποτέ δεν εξηγήσατε, και τονίζατε ότι ο μόνος τρόπος να ενισχύσουμε την αμυντική και διπλωματική μας θέση, ήταν η αγορά των 18 Ραφάλ, εμείς καλή τη πίστη, και παρά το γεγονός ότι 4,5 χρόνια όσο ήμουν πρωθυπουργός δεν είχα ποτέ δεχθεί εισήγηση από τα επιτελεία για την αγορά των Ραφάλ, εντούτοις υπερψηφίσαμε την αγορά τους.

  - Είναι απαράδεκτο, όμως, κ Μητσοτάκη, να εκμεταλλεύεστε την υπεύθυνη στάση μας και να απαιτείτε λευκή επιταγή. Να περιμένετε ότι εμείς θα ψηφίζουμε και θα στηρίζουμε κάθε απόφασή σας, χωρίς κριτήρια. Όπως την απόφαση για αγορά 6 επιπλέον Rafale,που την έμαθαν όλοι -και τα επιτελεία- από τη τηλεόραση, από τη ΔΕΘ. Χωρίς να έχετε καμία εισήγηση, προγραμματισμό και συνεννόηση.

  - Τη στιγμή που έχουμε ενισχύσει την αεροπορία μας με την αναβάθμιση των F16 και την αγορά των 18 Rafale, η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από το πρόγραμμα των F35 δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα αγοράς επιπλέον 6 αεροσκαφών με κόστος ένα δις για τον ελληνικό λαό. Όπως δεν κατανοούμε την επιμονή σας σε μια σκανδαλώδη σύμβαση για το Κέντρο Αεροπορικής εκπαίδευσης στη Καλαμάτα, που θα ξεπεράσει τα δυο δις.

  - Με τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού δε μπορούμε να παίζουμε. Δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας, αλλά τρία δις επιπλέον είναι τρία δις. Κοντά 1,5% του ΑΕΠ. Σταματήστε να μετατρέπετε την εθνική άμυνα σε αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Και σταματήστε ενώ λέτε ότι δεν θέλετε επιστροφή στα ελλείμματα να φλερτάρετε με πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν σε δημοσιονομική εκτροπή. Την ώρα μάλιστα που βρισκόμαστε σε μία πρωτοφανή κρίση και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου είναι απαραίτητο, για να αντιμετωπίσουμε τη πρωτοφανή κρίση της ακρίβειας και της συρρίκνωσης του εισοδήματος

  - Τον Οκτώβρη στο ερώτημά μου αν αντέχουμε δημοσιονομικά και τα επιπλέον Ραφαλ και τις φρεγάτες, μου απαντήσατε ότι αντέχουμε, γιατί τα Ραφαλ θα πληρωθούν το 21-22, που έχουμε τη ρήτρα διαφυγής, ενώ οι φρεγάτες θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το 25 και μετά. Και διαβάζουμε στη σύμβαση που εσείς φέρατε, ότι οι φρεγάτες θα αποπληρωθούν από φέτος. 1 δις 168 εκατομμύρια μέσα στο 2022 που λέτε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για ενίσχυση των πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα. 

  - Μη μου ξαναπείτε μετά,όταν ζητάμε να στηρίξετε την ελληνική κοινωνία που χειμάζεται από την ακρίβεια,ότι είμαστε ανεύθυνοι και δε λογαριάζουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τον εθνικό στόχο της επενδυτικής βαθμίδας. Δε μπορεί να είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι.

  - Δεν υποστηρίζω να μην προχωρήσουμε σε εξοπλισμούς για να προχωρήσουμε σε κοινωνικές δαπάνες, αλλά ζητώ σύνεση και υπευθυνότητα, ώστε να πράξουμε με σχέδιο και λελογισμένα και τα δύο. Όχι να αφήνουμε την κοινωνία απροστάτευτη, να ψηφίζετε εδώ 7 δισ. και να λέτε δεν θα γυρίσουμε στα ελλείμματα. 

  - Για εσάς η γεωγραφία και ο πολιτισμός μας, επιβάλλει να είμαστε μια ασπίδα της υπόλοιπης Ευρώπης απέναντι στις ευθύνες της. Η Ιστορία της Ελλάδας επιβεβαιώνει τα οφέλη που έχει να πολεμάνε Έλληνες στρατιώτες σε μακρινούς πολέμους, στο Σαχέλ ή στη Σαουδική Αραβία, εκτός των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει η χώρα. Σε πολέμους από τους οποίους άλλες δυτικές δυνάμεις αποχωρούν η μία μετά την άλλη. Για εσάς κ Μητσοτάκη, η Ιστορία μας, επιβάλλει να γίνει ο τόπος μας εφαλτήριο για αμερικανικές επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα, εν μέσω της χειρότερης νατορωσικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. Για σας η Ιστορία επιβάλλει να θεωρούμε - οι Έλληνες - πως ό,τι είναι καλό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι αυτομάτως καλό και για τα δικά μας. Κι ας βλέπουμε ξανά και ξανά πόσο αποτυχημένη είναι αυτή η συνταγή. Γίνεστε ο πρώτος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που παραχώρησε ελληνικές εγκαταστάσεις στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επ’ αόριστον.  Και πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας, οι ΗΠΑ είχαν ανακαλέσει την στήριξή τους στον Eastmed, επικαλούμενες όχι την οικονομική του βιωσιμότητα αλλά την ένταση που δημιουργούσε ο αγωγός με την Τουρκία. 

  - Για εμάς οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ μπορούν να προχωρήσουν μπροστά, μόνο εάν είναι αμοιβαία επωφελείς.       

  - Για εμάς η γεωγραφία και η ιστορία μας, επιβάλλουν οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις  να ενεργοποιούνται εκτός Ελλάδας, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκουμε.

  - Για εμάς και την προοδευτική παράταξη η ιστορία διδάσκει ότι η αναβλητική διπλωματία υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα.

  - Για μένα, για εμάς, για τη προοδευτική παράταξη του τόπου, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Για εσάς,η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην η επ’ αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικάνους. Για σας εξωτερική πολιτική είναι μια αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ στην οποία δώσατε γη και ύδωρ χωρίς να φεύγουν ξένα αεροσκάφη για να επιχειρούν εκτός Ελλάδος. Για εμάς είναι η συμφωνία με την οποία τα ελληνικά F16 και Ραφάλ επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας.

  - Εγκαίρως σας είχαμε προειδοποιήσει ότι το δόγμα της δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας θα κατέρρεε.  Ότι ο προσχηματικός διάλογος με την Τουρκία μπορεί να σας βόλευε πολιτικά αλλά θα ήταν σε βάρος μας. Εγκαίρως είχαμε υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είχε πολύ περισσότερα να κερδίσει συνδιαμορφώνοντας την διπλωματική αρχιτεκτονική στην περιοχή της. Είτε συνδέοντας την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την υποβολή συνυποσχετικού για τη προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. 

  - Εγκαίρως είχαμε υπογραμμίσει ότι η εκλογή Μπάιντεν έπρεπε να αξιοποιηθεί, όχι για το πρόσκαιρο όφελος ενός "ήρεμουκαλοκαιριού", ή για κάποιες φιλικές δηλώσεις, αλλά για να πιεστεί η Τουρκία να απομακρυνθεί από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και να δεσμευθεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα. Με σαφείς τις ελληνικές κόκκινες γραμμές γύρω από τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας για γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποιημένα νησιά.

  - Κανείς, κ Μητσοτάκη, δεν έχει αυταπάτες ότι μπορεί να βρεθεί σύντομα προοπτική λύσης με την Τουρκία. Μπορούν, όμως, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό – και όχι προσχηματικό - διάλογο που θα οδηγήσει στην ύφεση στις σχέσεις μας. Που θα βοηθήσει να αποφύγουμε νέες κούρσες εξοπλισμών, νέες κρίσεις και νέες εθνικιστικές εξάρσεις. 

  - Αυτό όμως απαιτεί πολιτική βούληση, που είχαν πρωθυπουργοί που δεν δίστασαν να αναμετρηθούν με την ιστορία και να βάλουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε τροχιά διαλόγου σε δύσκολες στιγμές. Δυστυχώς κ. Μητσοτάκη αποδείξατε πόσο απέχετε από αυτούς τους πρωθυπουργούς. Πρωθυπουργοί που ήξεραν ότι το πρόταγμα της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού δεν είναι ένα ελληνικό κράτος που αποτελεί το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς.
  Αλλά ένα κράτος που θα ξεπερνάει τον εαυτό του και θα πηγαίνει την Ελλάδα και τους Έλληνες πιο μπροστά και πιο ψηλά.

  - Το μόνο που πετύχατε δυόμισι χρόνια είναι να μετατραπείτε από φημισμένος τεχνοκράτης σε διαχειριστής της συμφοράς. Όσο νωρίτερα φύγετε τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό.

  "Ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτό το κύμα οργής στην κοινωνία""

  Στη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι  "δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε για ένα ευρώ στην Μητσοτάκης ΑΕ  ενώ επεσήμανε ότι ο συριζα θα υπερψηφιζει ο.τι θεωρεί θετικό αλλά θα καταψηφιζει , ό,τι θεωρεί επιβλαβές  ή υπερκοστολογημένο.

  "Η  υπεύθυνη στάση στην εξωτερική πολιτική είναι να αναλαμβάνεις το πολιτικό κόστος για όσα πιστεύεις ότι είναι ορθά και συμφέροντα για τη χώρα. Εσείς τι πράξατε; Βρεθήκατε χέρι χέρι με αυτούς που σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν είχαν καμία σχέση με πατριωτισμό, λέγοντας ότι η Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία είναι προδοτική. Είπατε ότι πουλήσαμε τη Μακεδονία για τις συντάξεις. Και είχατε το θράσος σήμερα να κουνάτε το δάχτυλο για την υπεύθυνη εθνική στάση", ανέφερε. 

  Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:  "Εμείς δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε για ένα ευρώ στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει εδώ για Μαξίμου ΑΕ".

  Κατά την δευτερολογια του ο Α. Τσιπρας ανέφερε παράλληλα:

  - Όλες οι κυβερνήσεις διαπραγματεύτηκαν με τις ΗΠΑ για τις βασεις, ώστε κάθε κυβέρνηση να έχει δυνατότητα να διαπραγματευτεί με βάση τη συγκυρία και τα εθνικά συμφέροντα. Εσείς υπογράφετε συμφωνία για μία πενταετία και μετά αυτόματη ανανέωση επ' αόριστον. Λες και είμαστε ισότιμοι. Ποιος θα την καταγγείλει; Οι ΗΠΑ; Υποθηκεύετε την δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης σε πέντε χρόνια να διαπραγματευθεί για να κερδίσει περισσότερα οφέλη. 


  - Αυτό που κάνετε αν δεν είναι υποθήκευση των συμφερόντων της χώρας και του λαού, τι είναι; 

  *Διαβάστε ακόμα

  Αποστάσεις Α.Τσίπρα από την ...πρώτη φορά Αριστερά με στόχο τους ψηφοφόρους του Κ.Μητσοτάκη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ