Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Ιαν-2022 19:50

  Αλ. Τσίπρας σε ΣΥΡΙΖΑ: "Αν δεν αλλάξουμε εμείς, πώς θα αλλάξουμε τη χώρα;"

  Τσιπρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.40

  Της Νίκης Ζορμπά

  Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον αιφνιδιασμό που επεφύλαξε χθες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε μήνυμα δια ρητορικού ερωτήματος στο εσωτερικό του κόμματός του, κυρίως προς διαφωνούντες: "Αν δεν αλλάξουμε εμείς πώς θα αλλάξουμε τη χώρα"; 

  Στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε (Kontra), ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε πως πράγματι αιφνιδίασε χθες τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου με την πρότασή του για εκλογή προέδρου και κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του κόμματος ενώ υποβάθμισε τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από την Ομπρέλα, αποδίδοντάς τη, μερικώς, στον "αιφνιδιασμό", εκφράζοντας την ελπίδα πως όταν σκεφτούν το "βάθος της πρότασής του", θα αναθεωρήσουν. 

  Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκαθάρισε πως ο Παύλος Πολάκης απολαμβάνει της στήριξής του παρότι δε συμφωνεί σε όλα μαζί του,  επικαλούμενος την πολυσυλλεκτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και χρεώνοντας στη Ν.Δ "εργαλειοποίηση" συμπεριφορών του, με τις οποίες ούτε ο ίδιος συμφωνεί αλλά δεν "χρειάζεται και να συμφωνούμε σε όλα" , όπως εξήγησε αρκεί να κινείται σε ένα συντεταγμένο πλαίσιο, λειτουργίας. 

  Για το ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη δήλωσε πως δεν θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση μαζί του "αναζητά ακόμη τις πατημασιές του, δεν έχω διάθεση να κηδεμονεύσω έναν νέο παίκτη που μπαίνει στο πολιτικό σκηνικό", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Επανέφερε όμως το δίλημμα που είχε θέσει μόλις εξελέγη ο κ. Ανδρουλάκης πως σύντομα θα κληθεί να απαντήσει και θα κριθεί για αυτό εάν θα πάει με τη δεξιά ή με τη Δημοκρατική παράταξη. 

  Σε ό,τι αφορά τις εκλογές και τη δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας έκλεισε ερμητικά σενάρια περί σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας τονίζοντας πως προϋπόθεση για προοδυτική κυβέρνηση είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. 

  Για τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, άσκησε την πάγια δριμεία κριτική του εφόλης της κυβερνητικής ύλης -ιδιαίτερα για πανδημία και ακρίβεια- ζητώντας εκλογές το συντομότερο δυνατόν. 

  Σταχυολογώντας τις απαντήσεις του, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων για:  

  Πανδημία

  Είναι αναξιόπιστος ο κ. Μητσοτάκης. Δεν εχει καμία σημασία τι λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

  Σημασία έχει τι κάνει για να προστατεύσει τον πολίτη από την Πανδημία. Και δεν κάνει πολλά πράγματα. Είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη και πλήρως αποτυχημένη. Και για την Υγεία και για το εισόδημα και για τη Δημοκρατία. 

  Να κοιτάξει ο κ. Μητσοτάκης τις αντιπολιτεύσεις της δεξιάς στην υπόλοιπη ΕΕ. Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, σε όλα τα κόμματα, στάθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις. 

  Η πραγματική υπονόμευση της δημόσιας Υγείας ήταν το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη. 

  Ακρίβεια 

  Τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης. 

  Η κυβερνητική πολιτική είναι επιταχυντής της κρίσης της ακρίβειας και δεν έχει πάρει μέτρα για να στηρίξει τα νοικοκυριά. 

  Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να σπάσει τα καρτέλ. Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.  

  Όταν θες να στηρίξεις την κοινωνία και το εισόδημα, αυξάνεις τον κατώτατο μισθό. Σε όλη την ΕΕ και το '20 και το '21 έδωσε γενναίες αυξήσεις. Μόνο η Ελλάδα και η Εσθονία δεν έδωσαν. 

  Ο ΣΕΒ και οι Τράπεζες δεν θέλουν να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να τους στενοχωρήσει.

  Κ. Μητσοτάκη - Κυβέρνηση

  Ζήτησα πολλές φορές να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι για να συνεννοηθούμε. Τώρα δεν υπάρχει θέμα συνεννόησης πάνω στα ερείπια. Η μόνη διέξοδος τώρα είναι να φύγει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

  Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεννόησης με αυτή την Κυβέρνηση. 

  Έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης: πράγματι μας χωρίζει άβυσσος. Εγώ είμαι αυτοδημιούργητος. Αυτός ως γόνος τα βρήκε όλα έτοιμα στη ζωή του. 

  Έχουν στήσει καθεστώς στα Μέσα Ενημέρωσης. Αλλά όσο και να σε στηρίζουν, ο πολίτης βλέπει την πραγματικότητα. ό,τι και να του πουν. Δεν τα βάζω με τα ΜΜΕ. Σχολιάζω μια πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι Πολίτες έχουν διάθεση να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για μια πρωτοφανή για τη δημοκρατία στήριξη της Κυβέρνησης

  Εκλογές

  Προφανώς και δεν μπορούμε να τις επιβάλουμε και ούτε θα καταλύσουμε το Σύνταγμα και το Πολίτευμα αλλά Δημοκρατία δε σημαίνει μόνο ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια. Είμαστε ενεργοί πολίτες.

  Αφού ειναι τόσο μάγκας ο κ. Μητσοτάκης και μας λέει γαλοπούλες, γιατί δεν κάνει εκλογές; 

  Για τον ίδιο λόγο που δε ζητούσαμε εκλογές δυο χρόνια τώρα, από ευαισθησία στη ανθρώπινη ζωή, τις ζηταμε τώρα. 

  Προοδευτική κυβέρνηση 

  Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας αν γίνονται σε μια εντιμη προγραμματική βάση μπορούν να είναι σταθερότατες.

  Προϋπόθεση πολιτικά και ηθικά για να επιτευχθεί η πολιτική αλλαγή , να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μιλάω για κυβέρνηση μειοψηφίας. 

  Τους πρωθυπουργούς τους αποφασίζει ο λαός. Όταν έβαλαν πρωθυπουργούς από τα παρασκήνια, ήταν βραχύβιες λύσεις. 

  Υπάρχει η δυνατότητα να μη βρεθούμε σε διαρκή εκλογική διαδικασία και να οδηγηθούμε σε κυβέρνηση προοδευτική από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές. Δεν πρόκειται να τις χάσει. 

  Νίκο Ανδρουλάκη

  Θέλω να είμαι έντιμος μαζί του, δεν έχει ακόμη δώσει δείγματα, αναζητά ακόμη τις πατημασιές του, περνάει ακόμα την περίοδο μέλιτος. Για τον κ. Ανδρουλάκη και το ΚΙΝΑΛ τα δύσκολα είναι μπροστά και από αυτά θα κριθεί και τις θέσεις που θα πάρει. 

  Ο κ. Μητσοτάκης είναι αμήχανος. Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κόσμου. Ψάχνει να βρει πού θα συναντήσει τον κ. Ανδρουλάκη. Καταλαβαίνω γιατί η ανησυχία. Γιατί ένα κομμάτι των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε υπό τη δική του επιρροή και τώρα επαναπατρίζεται. 

  Δεν βλέπω το ΚΙΝΑΛ και τον χώρο ως πολιτικό αντίπαλο. θα πρέπει να απαντήσει ή με την προοδευτική παράταξη ή με τη δεξιά. Το ΠΑΣΟΚ έχασε μεγάλο μέρος της πολιτικής του δύναμης γιατί δεν είχε άξιους αρχηγούς. Ικανότατος ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αλλά γιατί συνεργάστηκε με τη δεξιά. 

  Δεν θα ζητήσω στο άμεσο μέλλον συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Δεν έχω καμία διάθεση να κηδεμονεύσω έναν νέο παίκτη που μπαίνει στο πολιτικό σκηνικό. Δεν έχω τέτοια αγωνία. 

  Δημοσκοπήσεις 

  Οι τάσεις δείχνουν ραγδαία φθορά για το κυβερνών κόμμα και μείωσης της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει η επιλογή μας να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα στις διαδικασίες για να κάνουμε το κόμμα μας νικηφόρο στις επόμενες εκλογές

  ΣΥΡΙΖΑ

  Δεν είναι μια απόφαση που την πήρα ξαφνικά τώρα. Την επεξεργαζόμαστε εδώ και μήνες με τους στενούς μου συνεργάτες μελετώντας και κόμματα της ΕΕ. Οι αλλαγές που προτείνουμε είναι πολύ τολμηρές και καινοτόμες.

  Το δικό μας το μοντέλο δίνει αξία και δύναμη στα μέλη του κόμματος για αυτό και θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Το να πηγαίνει ο ψηφοφόρος της Ν.Δ και να επιλέγει ηγέτη για το ΚΙΝΑΛ, δεν είναι Δημοκρατία. Είναι βαναυσότητα της Δημοκρατίας. 

  Θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τα μέλη του κόμματος. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο μαζικός. 

  Δεν πιστεύω στα αρχηγικά κόμματα. Πιστεύω στην αξία των ηγετών όσο αυτοί παίρνουν δύναμη από τη βάση. 

  Αν ήθελα να διώξω ανθρώπους από δίπλα μου, παλιούς, θα το είχα κάνει. 

  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο κόμμα Αριστεράς και Κεντροαριστεράς σε ολόκληρη την ΕΕ.

  Εάν δεν αλλάξουμε εμείς πώς θα αλλάξουμε τη χώρα; Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοιχτεί στην κοινωνία. Απειλείται αν μείνει κλεισμένος σε μια γυάλα. 

  Θεωρώ φυσιολογικό να υπάρχουν αντιδράσεις στην πρότασή μου. Δεν είναι νεκροταφείο ο ΣΥΡΙΖΑ.  Είναι λογικό καθώς αιφνιδίασα. Εάν συνειδητοποιήσουν το βάθος της πρότασής μου, θεωρώ ότι θα αναθεωρήσουν. 

  Πολάκη

  Η ΝΔ παράγει περισσότερο Πολάκη από όσο μπορούμε να καταναλώσουμε.  Σε κάποια που κάνει συμφωνώ, σε άλλα διαφωνώ. Όσο βρίσκεται σε ένα συντεταγμένο πλαίσιο λειτουργιας, δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα. 

  Αλλά η Ν.Δ έχει κουράσει με τον Πολάκη. Ο Πολάκης το ένα, ο Πολάκης το άλλο..

  Τα κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που υπάρχει και ο Πολάκης και ο Δραγασάκης και ο Ηλιόπουλος και ο Τζανακόπουλος και ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος.

  Δεν θεωρώ ότι κάνει ζημιά ο Πολάκης. Έχει εργαλειοποιήσει η Ν.Δ συμπεριφορές. Κι εγώ πολύ συχνά δε συμφωνώ με την εκφορά του λόγου του. 

  *Διαβάστε ακόμα

  -ΣΥΡΙΖΑ: Κίνηση "φωτιά" από Α. Τσίπρα που ανατρέπει όλες τις ισορροπίες - Αλλαγές και αντιδράσεις

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ