Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Ιαν-2022 09:25

  ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικό Συμβούλιο για το μέλλον της Αυγής- Στο μικροσκόπιο η ακρίβεια

  ΣΥΡΙΖΑ: Δύσκολη η ατζέντα Τσίπρα για 'συμμαχίες' και κεντροαριστερά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της Αυγής, σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης του Πολιτικού Κέντρου ( της ομάδας του "καφέ") υπό τον Αλέξη Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική ατζέντα την τύχη της εφημερίδας του κόμματος. 

  Το πρόγραμμα εθελουσίας που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Νοεμβρίου, δεν ευοδόθηκε , καθώς ενδιαφέρον φέρονται να εκδήλωσαν περί τους μόλις 14 εργαζομένους- ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά από τους στόχους που είχε θέσει η διοίκηση προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η κυκλοφορία του φύλλου. 

  Εθελούσια ή αναστολή 

  Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα ήταν βαρύ και συμφωνήθηκε - όχι ομόφωνα- πως εφόσον δεν προχωρά το πλάνο εθελουσίας τότε είναι μονόδρομος η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής. 

  Κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σε άτυπη ενημέρωσή τους χθες μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου, πέρασαν στην αντεπίθεση, σημειώνοντας πως ειναι αδήριτη ανάγκη η μείωση του κόστους της Αυγής, στην οποία κατευθύνεται ( μαζί με το ρ/σ στοκόκκινο) το 72% της κρατικής χρηματοδότησης που παίρνει το κόμμα. 

  "Δε θα πάρουμε χρήμα "στην υγεία των κορόιδων". Ούτε θα πάρουμε θαλασσοδάνεια, ούτε θα φεσώσουμε τον ελληνικό λαό", τόνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές , διαμηνύοντας πως από τη στιγμή που δεν προχωρά το "γενναίο" πρόγραμμα εθελούσιας που ανακοίνωσαν με την καταβολή 28 μισθών, η βιωσιμότητα συνολικά της εφημερίδας και όχι μόνο του καθημερινού φύλλου, κινδυνεύει. 

  Στη χθεσινή σύσκεψη, πέραν της εισήγησης της διοίκησης που πρότεινε την αναστολή του καθημερινού φύλλου, ακούστηκαν και απόψεις για εναλλακτικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει μόνον απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού. Πρόταση που δεν "περπάτησε". 

  Ακρίβεια

  Στην Κουμουνδούρου σηκώνουν πλέον πέραν της πανδημίας και το θέμα της ακρίβειας σε αγαθά και ενέργεια. 

  Στο πλαίσιο αυτό, επαναφέρουν εφεξής πιο εντατικά στην ατζέντα τις προτάσεις τους για:

  – Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να προστατευτεί το διαθέσιμο εισόδημα και να τονωθεί η κατανάλωση.

  – Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης έως τα 40.000 ευρώ.

  – Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, για πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και για βενζίνη κατά 50%. Δηλαδή μείωση στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα 

  -- Μείωση τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους, και εξαντλητικούς ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

  – Άμεση αντιμετώπιση του χρέους νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που έχει δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας σύμφωνα με διαγραφές μέρους αυτού και μακρά επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για να πάρουν ανάσα οι μικρομεσαίοι.

  – Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση αγροτών και ανθρώπων του πολιτισμού.

  Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης για την Ενέργεια που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, τα χαρακτηρίζουν "κατώτερα των αναγκών" προσθέτοντας : Πόσω μάλλον τα τελευταία ανακοινωθέντα που μειώνουν κατά 15% την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις , μετά από 5 μήνες αυξήσεων, η κυβέρνηση θυμήθηκε να ορίσει επιδότηση των εμπορικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος , η οποία δεν καλύπτει την τεράστια επιβάρυνση που υφίστανται εδώ και καιρό εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες. Το ίδιο ανεπαρκής είναι και η επιδότηση λογαριασμών φυσικού αερίου, όταν με βάση τον πληθωρισμό Νοεμβρίου η αύξηση στην τιμή του ήταν 181%.

  *Διαβάστε ακόμα

  -Α. Χαρίτσης: Τα κυβερνητικά ημίμετρα βαθαίνουν την κρίση

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ