Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Δεκ-2021 07:44

  Νέα περιοριστικά μέτρα σε εστίαση-διασκέδαση από τις 3 Ιανουαρίου - Όλο το παρασκήνιο μέχρι την τελική απόφαση της κυβέρνησης

  Νέα περιοριστικά μέτρα σε εστίαση-διασκέδαση από τις 3 Ιανουαρίου - Όλο το παρασκήνιο μέχρι την τελική απόφαση της κυβέρνησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με στόχο την ανακοπή των αλυσίδων μετάδοσης της Covid-19, που δημιουργούνται σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, αλλά και στα γήπεδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το επόμενο πλέγμα των παρεμβάσεων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου και θα έχει αρχική διάρκεια δύο εβδομάδων.

  Έχουν προηγηθεί τα μέτρα για τη νέα μετάλλαξη "Όμικρον" του πανδημικού ιού που…τρέχουν ήδη τέσσερα εικοσιτετράωρα, με τη γενικότερη κυβερνητική στρατηγική να εστιάζει, κατά κύριο λόγο, στη θωράκιση του συστήματος της υγείας.

  Πλέον, το μεγάλο στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου και την επιτροπή των ειδικών είναι η εφαρμογή του όλου πλαισίου να μετριάσει τις επιπτώσεις του νέου στελέχους στην κοινότητα, γεγονός που θα δίνει ημέρα με την ημέρα τις…απαραίτητες ανάσες στα νοσοκομεία.

  Μέχρι τις χθεσινές απογευματινές ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, μεσολάβησαν δύο κομβικές συσκέψεις. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπ;o τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη διάρκειά της εξετάστηκαν άπασες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του πανδημικού ιού.

  Η δεύτερη ήταν αυτή των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας. Με τη λήξη της, οι εισηγήσεις έφτασαν στο κυβερνητικό επιτελείο, κάνοντας το χρόνο να κυλάει αντίστροφα μέχρι την…αποκάλυψη της επόμενης φάσης των σχεδιασμών.

  Ουσιαστικά, το πλαίσιο των νέων παρεμβάσεων ήταν αυτό για το οποίο είχαν προϊδεάσει οι κύριοι Πλεύρης και Οικονόμου, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων της προηγούμενης Πέμπτης.

  Η κυβέρνηση, με το επόμενο πλέγμα των περιορισμών εστιάζει σε τομείς που μετατρέπονται σε εστίες μετάδοσης. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

  - Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή εναλλακτικά διπλής χειρουργικής μάσκας τόσο σε σούπερ μάρκετ, όσο και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και από το προσωπικό σε εστίαση-διασκέδαση.

  - Διασκέδαση και εστίαση μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Δε θα υπάρχουν όρθιοι και στα τραπέζια θα βρίσκονται έως έξι άτομα. Σε οποιαδήποτε παρατήρηση, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων, ότι αυτά δεν τηρούνται, θα υπάρξει διακοπή και της μουσικής.

  - Ποσοστό πληρότητας 10% στα γήπεδα, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα κλείσουν τελείως.

  - Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα φτάνει έως το 50% και θα εφαρμοστεί παράλληλα με κυλιόμενο ωράριο.

  "Τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Δεν είναι  τυχαίο ότι σχεδόν το 75% των κρουσμάτων είναι  στις ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών, ενώ ένα 20% είναι  περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου μάλιστα έχει γίνει και αναμνηστική δόση σε ποσοστό σχεδόν του 90%, γεγονός που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ως προς την πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας", ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

  Το παρασκήνιο των αποφάσεων

  Μέχρι τις τελικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, ένα από τα ερωτήματα που αναζητούσαν απάντηση σχετιζόταν με το χρόνο εφαρμογής του νέου πλαισίου των περιορισμών.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κυβέρνηση και ειδικούς υπήρξε προβληματισμός για το κατά πόσο οι παρεμβάσεις θα έπρεπε να…τρέξουν άμεσα, ωστόσο η επιλογή…μαρκάρισε την τρίτη ημέρα του νέου έτους. Δύο ήταν τα στοιχεία που…βάρυναν περισσότερο.

  Το πρώτο σχετίζεται με το γεγονός ότι παρά τον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό των κρουσμάτων, η πίεση στο σύστημα της υγείας είναι (στη δεδομένη χρονική συγκυρία) ελεγχόμενη.

  Το δεύτερο σχετίζεται με το ενδεχόμενο οι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση κατά την εορταστική περίοδο της Πρωτοχρονιάς να οδηγούσαν πολίτες σε αναζήτηση διαφορετικών χώρων συγκέντρωσης. Όπως είναι τα σπίτια ή ακόμα και οι πλατείες των μεγάλων αστικών κέντρων.

  "Η άνοδος στα κρούσματα μάς προβλημάτισε ιδιαιτέρως αναφορικώς με τα μέτρα που θα ληφθούν και το χρόνο, τον οποίο θα ισχύουν και συζητήθηκε στην επιτροπή, αλλά σε συνδυασμό αφενός με τις εισαγωγές και τα εξιτήρια που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή  και δεν δείχνουν ιδιαίτερη πίεση και αφετέρου με το γεγονός ότι ενδεχομένως τυχόν λήψη μέτρων δύο-τρεις ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά θα δημιουργήσουν ένα πρόβλημα μεταφορές της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας στους κλειστούς χώρους των σπιτιών, μας οδήγησε στην απόφαση τα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσουμε να ισχύουν από 3 Ιανουαρίου", επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.

  Στο μέτωπο της εκπαίδευσης και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε κανονικό άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 10 Ιανουαρίου. Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί μέσα στα πρώτα εικοσιτετράωρα του 2022 είναι κατά πόσο θα απαιτηθούν παρεμβάσεις ή αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα.   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ