Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 07-Νοε-2021 08:36

  Στροφή Α. Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρά μέτρα για πανδημία και αντιεμβολιαστές

  Στροφή Α. Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρά μέτρα για πανδημία και αντιεμβολιαστές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά  

  Στην Κουμουνδούρου έχει σημάνει συναγερμός για την Πανδημία, ως φαίνεται, χωρίς η φράση να υπάγεται σε δημοσιογραφικό κλισέ. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι βαθμηδόν έστω και χωρίς ακόμη να "βγαίνει" μπροστά στη διατύπωση συγκεκριμένων αντιδημοφιλών προτάσεων, Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ , εμφανίζονται ως επισπεύδοντες σε εισηγήσεις ειδικών για αυστηροποίηση ελέγχων, μέτρων, ακόμη και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, σε αντίθεση με παλαιότερα "θολά" μηνύματα που εξέπεμπαν ακόμη και για τον εμβολιασμό,  αρκούμενοι απλώς σε κριτική με επίκεντρο τη -μη- ενίσχυση του ΕΣΥ από την Κυβέρνηση.

  Αυστηροποίηση

  Το "σήμα" περί της ανάγκης για αυστηροποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων αναχαίτισης της πανδημίας, δόθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση στις αρχές της εβδομάδας, όταν ο κ. Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του πολιτικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ (της ομάδας του "καφέ") στην Κουμουνδούρου, παρουσία και του τομεάρχη υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

  Εκεί όπου συζητήθηκε και απορρίφθηκε μεν η εισήγηση του κ. Ξανθού περί επαναφοράς του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά όχι ως ένδειξη ότι δεν προτίθεται να "βάλει" πλάτη η αξιωματική αντιπολίτευση στην αντιμετώπιση της Πανδημίας.

  Αντιθέτως, διαμηνύει η Κουμουνδούρου. Η πρόταση για ορισμό από κοινού με την Κυβέρνηση ολιγομελούς επιτροπής ειδικών με σκοπό να αναλάβει τη διαχείριση της πανδημίας , στην πιο κρίσιμη φάση της, αυτό τον στόχο έχει, κατά τις ίδιες πηγές. Να καταστεί εύκολο και για την κυβέρνηση την οποία μέμφονται πως βάζει στο "ζύγι" την πανδημία και τα συμπαρομαρτούντα της ( απώλεια ανθρωπίνων ζωών) με αποφάσεις που έχουν  πολιτικό κόστος, να τις αποδεχθεί -εφόσον το κόστος αυτός θα επιμεριστεί και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Αυτό προφανώς και έχει "παγίδες" για την Κυβέρνηση και πολιτικά, δεν είναι καθόλου αθώο. Θα πρέπει δηλαδή να αποδεχθεί, βάσει της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ ,πως έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας , προκειμένου να πάει "παρακάτω" η υπόθεση της συναίνεσης δια της συμφωνίας πως θα ακολουθήσουμε όλοι τις υποδείξεις των επιστημόνων.

  Στον απόηχο της απόρριψης της πρότασης Τσίπρα από την κυβέρνηση,  ο ίδιος δεν φαίνεται να αρκείται στη ρητορική πως εφεξής για ό,τι συμβεί θα φταίει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, ως έπραξε σε αντίστοιχες φάσεις.

  Αντιθέτως, εντείνονται τα μηνύματα που στέλνει για την ανάγκη να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για την πανδημία. Πιθανότατα τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο δεν είναι "γραμμικές" και οι συνομιλητές του από τον αρμόδιο επιστημονικό κλάδο, εκπέμπουν sos.

  Υποχρεωτικότητα

  Η κυρίαρχη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση είναι αφενός και παγίως, το ΕΣΥ αφετέρου όμως και ότι "δειλιάζει" να δυσαρεστήσει ανεμβολίαστους και αντιεμβολιαστές, αποδίδοντάς της κομματική σκοπιμότητα. Εξ ου και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζει στο "τραπέζι" την  επέκταση της υποχρεωτικότητας σε κλάδους όπως τα Σώματα Ασφαλείας, με το επιχείρημα πως και οι εργαζόμενοι σε αυτά βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον πολίτη, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικότητας σε όποιον άλλο κλάδο χρειαστεί – βάσει των υποδείξεων των ειδικών.

  Είναι ενδεικτικές οι τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη βάση, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη:   

  1.  Δεν είμαι εγώ αυτός που θα περιγράψω την αναγκαιότητα των μέτρων. Για αυτό και βλέποντας ότι διστάζει ( σ.σ ο πρωθυπουργός) να πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος και ότι θέλει να χαϊδεύει τα αυτιά αντιεμβολιαστών και αρνητών, ζήτησα την ολιγομελή επιτροπή επιστημόνων.

  2. Αφήνει εκτός ( σ.σ υποχρεωτικότητας) επαγγελματικές κατηγορίες που και αυτές έρχονται σε επαφές με πολίτες. Οι αστυνομικοί έχουν τεράστιο ποσοστό ανεμβολίαστων, δεν έρχονται σε επαφή με τον πολίτη καθημερινά; Δεν θα υποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ποιον θα εμβολιάσει και ποιον όχι.

  Lock down

  Καταστροφικό ενδεχόμενο το lock down μεν, διαμηνύουν πηγές της Κουμουνδούρου μεν αλλά υπάρχει η εκτίμηση πως "έτσι όπως αφήνουν να εξελιχθεί η κατάσταση στην πανδημία είναι αβέβαιο πως θα το γλιτώσουμε". Στο πλαίσιο δε του στόχου του ΣΥΡΙΖΑ για επανασύνδεση με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, διατυπώθηκε και "γκρίνια" περί της αντίφασης στα μέτρα που επιβλήθηκαν για υποχρεωτικό rapid test στους καταναλωτές του λιανεμπορίου, την ώρα που άφησαν "ανενόχλητους" τους εκκλησιαζόμενους, με κατακλείδα πως τα αντιφατικά μέτρα τελικώς δεν θα λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα και να ξεφύγει ακόμη περισσότερο η πανδημία και να μην καταφέρει να βγει αλώβητη η οικονομία διότι τομείς της πιθανότατα να κατεβάσουν ρολά, όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο.

  Μέτρα και για εμβολιασμένους

  Στο μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν τα περί "πανδημίας των ανεμβολίαστων", ανεξαρτήτως του επιτακτικού μηνύματος που στέλνουν πια για την ανάγκη καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού και με την Τρίτη  - αναμνηστική δόση. Διατυπώνεται ήδη ο προβληματισμός πως παρά τη δυσκολία να "μεταβολιστεί" από την κοινή γνώμη πως " εμβολιασμένοι σημαίνει πως δεν είμαστε άτρωτοι" , χρειάζεται να ανοίξει η συζήτηση και για τη λήψη μέτρων και για τον εμβολιασμένο πληθυσμό, όσο "αντιδημοφιλής" και δύσπεπτη αν είναι μια σχετική συζήτηση.

  Και αυτό το χρεώνει η ηγεσία της Κουμουνδούρου στην Κυβέρνηση , εγκαλώντας τη πως δεν τοποθέτησε το θέμα του εμβολιασμού στη σωστή του βάση και έστειλε σήμα εφησυχασμού στους εμβολιασμένους.

  Σε επίρρωση τούτου κινείται χαρακτηριστική δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη η οποία δήλωσε απερίφραστα: " Χρειάζεται αυστηροποίηση σε πολλά μέτρα. Είμαστε εδώ για να βάλουμε πλάτη όπως έχουμε κάνει από την αρχή της πανδημίας. Ο εμβολιασμένος αλήθεια μεταδίδει τη νόσο; Η απάντηση είναι ναι. Γιατί λοιπόν απολαμβάνει ελευθέρας στα πάντα; Δεν πρέπει να κάνει τεστ για να μπει σε κλειστό χώρο; Θέτω ερωτήματα στα θέματα δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση και αρνείται σταθερά να το κάνει, παρ' όλες τις προτάσεις και αντιπολίτευσης και της επιστημονικής κοινότητας".

  Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  *Διαβάστε ακόμη

  -Ο Α. Τσίπρας επιμένει σε επιτροπή κοινής αποδοχής λόγω... φλερτ Μητσοτάκη με αντιεμβολιαστές

  -ΣΥΡΙΖΑ: Ιεροί ναοί και "δύσκολες αποφάσεις": Υποχρεωτικότητα και μέτρα για εμβολιασμένους

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ