Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Οκτ-2021 12:09

  Κ. Μητσοτάκης σε Α. Μέρκελ: Η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την αυθαιρεσία της Τουρκίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:38

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με τις κοινές δηλώσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ ολοκλήρωσαν τον κύκλο των συναντήσεών τους στην Αθήνα και τον αποχαιρετισμό της υπηρεσιακής πλέον γερμανίδας καγκελαρίου στην χώρα. 

  Στις κοινές δηλώσεις τα ζητήματα που ήρθαν στην πρώτη γραμμή ήταν πολλά. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αλλά και τα κρίσιμα δημοσιονομικά θέματα ήταν εκείνα που δόμησαν τις τοποθετήσεις των δύο ηγετών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκπέμπει νέα ηχηρά μηνύματα στη γείτονα και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Η  Άνγκελα Μέρκελ από πλευράς της, προχώρησε εν είδει αποτίμησης της σχέσης της με τη χώρα κυρίως στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, προχώρησε σε  "λελογισμένη" αυτοκριτική σε ό,τι αφορά τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα ενώ δεν εξέπληξαν οι αναφορές της στην Τουρκία, για την οποία επανέλαβε ούτε λίγο ούτε πολύ, τις πάγιες θέσεις της.

  "Γνωρίζω κ. καγκελάριε τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων… Κι εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική… Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη", τόνισε ο πρωθυπουργός.

  "Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εξ ορισμού αφορούν και την Ευρώπη… Υπάρχει άμεση αντανάκλαση. Δείτε το προσφυγικό. Η πολιτική της Ευρώπης για αποτελεσματική, δίκαιη, ανθρώπινη… Κανείς δεν επιδιώκει την οριστική ρήξη των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Τα όρια έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια… Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και η Ελλάδα πρώτη θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περίπτωση που αισθάνεται ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι παραβιάζονται", ανέφερε και συμπλήρωσε εμφατικά ότι η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας αλλά θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

  "Η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για εποικοδομητικό διάλογο. Αυτός ο διάλογος προϋποθέτει τη μείωση των αχρείαστων εντάσεων. Δεν μπορεί η Τουρκία να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών… Υπάρχει μια συνεχιζόμενη προκλητικότητα από την Τουρκία, η οποία εντείνεται στην Κύπρο", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε ότι αυτό που θα ζητήσει από τον διάδοχο της κ. Μέρκελ ως προς την Τουρκία είναι να τηρηθούν όσα έχουν αποφασιστεί στα ευρωπαϊκά συμβούλια.

  Με το βλέμμα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι δε μπορούμε να αποδεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, καλώντας την Άγκυρα να πράξει περισσότερα προς την κατεύθυνση της εξάρθρωσης των κυκλωμάτων διακίνησης.

  "Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα μετανάστευσης και του ασύλου… Πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά και δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς… Αυτό που έγινε στον Έβρο δεν μπορεί να επαναληφθεί. Δυστυχώς επαναλήφθηκε στη Λευκορωσία… Η Καγκελάριος έχει δίκιο να λέει ότι η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχός μας αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης. Έχουμε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στο Αιγαίο… Είχαμε ένα τραγικό ναυάγιο τις προάλλες. Αυτά πρέπει να σταματήσουν και μπορούν να σταματήσουν με τη συνεργασία της Τουρκίας. Οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σηκώνουν μεγάλο βάρος. Η σοβαρή και στιβαρή φύλαξη των συνόρων είναι προϋπόθεση για να κρατήσουμε ζωντανό και το Σένγκεν", ανέφερε.

  Ως προς τα δημοσιονομικά ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα.

  "Προσβλέπω να έχω εποικοδομητική συνεργασία με το διάδοχο της κ. Μέρκελ… Θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς τυπικούς κανόνες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία… Η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα από το 2023 να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν πρέπει να εκληφθεί η συζήτηση αυτή ως άδεια να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε τους σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Εφόσον το κάνουμε αυτό, αυξάνονται οι πιθανότητες στο μέλλον, κάτι που δημιουργήθηκε με αφορμή την πανδημία, να αποκτήσει ενδεχομένως πιο μόνιμα χαρακτηριστικά", τόνισε.

  "Όποιος γνωρίζει από πολιτισμό δεν μπορεί να αφήσει απ' έξω την Αθήνα και την Ελλάδα" τόνισε η απερχόμενη καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ στις κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι δεν θα είναι η τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα.

  "Οι σχέσεις Γερμανίας- Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές θα έλεγα. Οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε αυτό και την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό για να μείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ" είπε η Ανγκελα Μέρκελ.

  "Μόλις ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά έκλεισε αυτή η φάση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια άλλη πρόκληση που ήταν το μεταναστευτικό που ξεκίνησε το 2015. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες και νομίζω ότι και το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκομαι απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου" πρόσθεσε.

  Για τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας η Ανγκελα Μέρκελ είπε "στην πανδημία και σε διμερές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείξαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε πολύ στενά. Ήμουν απόλυτα πεπεισμένη γι' αυτό και γι' αυτό στήριξα ολόψυχα το Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί ήταν πολύ σημαντικό για την ανάκαμψη από την πανδημία και κυρίως για εκείνες τις χώρες που ήταν υποχρεωμένες να προβούν σε μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων και επλήγησαν στη συνέχεια από την πανδημία, να μπορέσουν χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, να προβούν σε μακρόπνοες επενδύσεις, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε προβλήματα το μέλλοντος, όπως κλιματική αλλαγή, βιωσιμότητα, βιοποικιλότητα".

  "Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία με την Ελλάδα διότι λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, της γειτνίασης της με την Τουρκία, οι προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είναι τεράστιες. Μπορεί πολλά να μάθει κανείς και να διδαχθεί από την Ελλάδα και ο ένας από τον άλλο και πολλές συζητήσεις οδήγησαν σε πολύ καλές λύσεις" πρόσθεσε.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Α. Μέρκελ: Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες - Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε κοινό βηματισμό

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ