Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Οκτ-2021 11:28

  Επιστολή Αντ. Μπλίνκεν προς Ν. Δένδια με εγγυήσεις για τα νησιά του Αιγαίου

  Δενδιας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Κλείδωσε" η πενταετής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Εστία".

  Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προτίθεται να απευθύνει προς τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια επιστολή, ανάλογη εκείνων τις οποίες είχαν κατά το παρελθόν διατυπώσει ο Τζίμυ Κάρτερ και ο Μάικ Πομπέο. Η επιστολή μπορεί να προσαρτηθεί ως παράρτημα στην συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και σε αυτήν θα δηλώνεται σαφώς η αμερικανική εγγύηση για την ασφάλεια των νησιών του Αιγαίου.

  Κατ'ουσίαν, η συμφωνία με τις ΗΠΑ έχει "κλειδώσει" και θα είναι πενταετούς διάρκειας, αναφέρει το δημοσίευμα. Στις προηγούμενες επιστολές επισημαινόταν ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Ανατολικής Μεσογείου από τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και γινόταν αναφορά στη στρατηγική σημασία της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

  Συμφώνως, δε, προς όσα αναφέρει ο κ. Μπλίνκεν στην επιστολή του, θα συνοδεύεται και από διακήρυξη ανάλογης αυτής που είχε συνομολογηθεί με τον Μάικ Πομπέο. Η συμφωνία όμως, αυτή καθ'αυτή, προβλέπει ευρύ φάσμα αμυντικών συνεργασιών από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, ενώ συνολικώς αναβαθμίζονται όλες οι ήδη υπάρχουσες υποδομές.

  Το γεγονός ότι η συμφωνία θα είναι πενταετούς διάρκειας, αίρει και τον προβληματισμό του αμερικανικού Κογκρέσου, που απέφευγε να εγκρίνει δαπάνες για μακράς πνοής έργα, με την αιτιολογία ότι δεν γνωρίζει αν η συμφωνία θα ανανεωθεί πέραν του έτους.

  Σημειώνεται ότι στις 14 Οκτωβρίου ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον κ. Μπλίνκεν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ