Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Σεπ-2021 07:42

  Δείπνο Μητσοτάκη-Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων - Οι επιδιώξεις της Αθήνας

  μητσοτάκης-μακρόν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το επταήμερο της διεθνούς διπλωματικής αντεπίθεσης της Αθήνας, που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των συμμαχιών της Αθήνας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ολοκληρώνεται σήμερα στο Παρίσι.

  Μετά την παρουσία του και τον κύκλο των συναντήσεών του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που αποτέλεσαν, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης του εξωστρεφούς αποτυπώματος της χώρας, ο πρωθυπουργός φτάνει σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα, προκειμένου να έχει ένα ακόμα τετ α τετ ειδικού βάρους για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Ελλάδας.

  Αυτό με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν. Το…ραντεβού των δύο ηγετών θα είναι το τρίτο μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων.

  Είχαν προηγηθεί αυτό στη Μασσαλία, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου και το έτερο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, που εξέπεμψε τα δικά της ηχηρά μηνύματα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Το μενού της συζήτησης

  Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης "Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας" στο Μουσείο του Λούβρου. Η έκθεση διοργανώνεται για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

  Πέραν των εγκαινίων, τα βλέμματα θα εστιάσουν στο δείπνο που θα έχουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, που θα ξεκινήσει μετά τις εννέα ώρα Ελλάδας και θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες. Όπως είναι αναμενόμενο, σε αυτές τις περιπτώσεις, η ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών θα είναι ευρεία. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν αναμένεται να συζητήσουν:

  -Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αφγανιστάν.

  -Το ενδεχόμενο ενός νέου προσφυγικού κύματος.

  -Το νέο κύκλο των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.

  -Την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.

  Όλα αυτά, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πρωθυπουργική ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τα μηνύματα της Αθήνας προς την Άγκυρα, που φαίνεται να δένεται, εκ νέου, στο άρμα των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά από μία περίοδο νηνεμίας.

  "Το μόνο διαθέσιμο πλαίσιο είναι αυτό του Δικαίου της Θάλασσας. Αυτή η στάση ορίζει και την προσέγγισή μας όσον αφορά στην Τουρκία. Πάντα υποστηρίζαμε την ανάγκη για ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας και για συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας που γειτονεύουν.

  Αυτό που συνέβη πέρυσι, όταν η Άγκυρα δημιούργησε κλίμα έντασης, αχρείαστα και δίχως να προκληθεί, απειλώντας με σύγκρουση μεταξύ δύο συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.

  Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η επιθετική της στάση στο συγκεκριμένο θέμα υπονομεύει τις προοπτικές για μια αμοιβαία επωφελή σχέση, και θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Επιπροσθέτως, καθιστά τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη αρκετά πιο περίπλοκη", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  "Θα ήθελα να κατακτήσω απολύτως σαφές ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ολόκληρη την επικράτειά μας, στη στεριά, στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο μας.

  Ταυτόχρονα, θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσω την προσπάθεια προσέγγισης με την Τουρκία για τη διερεύνηση οδών συνεργασίας", πρόσθεσε. Η συζήτηση των δύο ηγετών στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα έχει επιπλέον βαρύτητα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη διπλωματική σκακιέρα, με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας να έχουν αναδείξει την ανάγκη ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης.

  "Τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι και ικανοί, ως Ευρωπαίοι, να κάνουμε περισσότερα πράγματα μόνοι μας. Αυτό δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος των διατλαντικών δεσμών μας.

  Αν μη τι άλλο, μία ευρωπαϊκή αμυντική ένωση θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ. Θα αναγκάσει ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν ζητήματα διαλειτουργικότητας και πενιχρών αμυντικών προϋπολογισμών. Θα επιταχύνει τη συνεργασία μας σε ζητήματα του κυβερνοχώρου αλλά και του διαστήματος.

  Αν η Ευρώπη φιλοδοξεί να είναι όχι μόνο μια οικονομική, αλλά και μια γεωπολιτική υπερδύναμη, είναι καιρός να ξεκινήσει σοβαρά αυτή η συζήτηση. Και οι χώρες που είναι περισσότερο διατεθειμένες να προχωρήσουν μπορούν να το κάνουν με ταχύτερο ρυθμό. Τα στρατηγικά μας συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την περιοχή του Σαχέλ μας αναγκάζουν να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση με μια ανανεωμένη αίσθηση επείγοντος.

  Γιατί θα υπάρξουν αποστολές όπου το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα είναι παρόντα. Αλλά θα πρέπει να είναι παρούσα η Ε.Ε.", ανέφερε, από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός.

  Σε αυτή τη διάσταση, της ενεργητικής διπλωματίας εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε άρθρο του στο ειδικό ένθετο της εφημερίδας "Κεφάλαιο".

  "Σε έναν κόσμο που αλλάζει, μία αξία παραμένει ακλόνητη: ο πατριωτισμός. Η αγάπη για την πατρίδα και η σταθερή προσήλωση στην υπεράσπισή της. Μακριά, ωστόσο, από ρητορείες και εύκολα συνθήματα. Και με πυξίδα τον ρεαλισμό και τον συνδυασμό της ενεργητικής διπλωματίας με την αμυντική θωράκιση.

  Γιατί όπως, ακριβώς, νέες συνθήκες σαν το Μεταναστευτικό φωτίζουν, σήμερα,  διαφορετικά τη σημασία των συνόρων, έτσι και οι διακρατικές συμμαχίες αποκτούν νέα βαρύτητα, τώρα, στις γεωστρατηγικές εξελίξεις στον παγκόσμιο χάρτη", σημείωσε.

  Ταυτόχρονα, στο άρθρο του, επεσήμανε ότι πιστεύει σε ένα κράτος ικανό να προσφέρει λύσεις: στην Άμυνα της χώρας, στην Ασφάλεια του πολίτη, στη δημόσια Υγεία και Παιδεία. Αλλά και στην προστασία του Περιβάλλοντος και της καθημερινής ζωής.

  "Ένα κράτος το οποίο θέτει κανόνες στην οικονομική δραστηριότητα. Αλλά δεν της στερεί δυναμισμό και παραγωγικότητα. Χωρίς γραφειοκρατία και κομματισμό. Αλλά και απελευθερωμένο από συμπλεγματικά δόγματα του παρελθόντος. Γιατί είναι καιρός, νομίζω, πλέον, να αντιληφθούμε ότι το "δημόσιο” δεν ταυτίζεται με το "κρατικό”", τόνισε ο πρωθυπουργός.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ