Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Σεπ-2021 08:20

  ΣΥΡΙΖΑ: Σε θέση "μάχης" για το Συνέδριο και ο Τσίπρας

  ΣΥΡΙΖΑ: Δύσκολη η ατζέντα Τσίπρα για 'συμμαχίες' και κεντροαριστερά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά  

  Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους και ευκταίο  για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. 

  Ζήτημα για το εάν θα γίνει άμεσα ή όχι, συνεπώς, δεν υπάρχει. Όλες οι τάσεις είναι σε πλήρη συμφωνία για την ανάγκη διεξαγωγής του εντός του Φθινοπώρου εξ ου και αναμένονται νεότερα και επίσημες ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες, εντός των επόμενων δέκα ημερών μετά και από συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. 

  Ζυμώσεις 

  Οι υπόγειες διαβουλεύσεις για συνεννόηση με τις εσωκομματικές Τάσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα υπό το "άγρυπνο" βλέμμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

  Στόχος είναι το Συνέδριο να διεξαχθεί όχι με όρους "ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών" αλλά η λήξη του να έχει έναν "πανηγυρικό" χαρακτήρα, δεδομένης τόσο της άτυπης προεκλογικής περιόδου στην οποία βρίσκεται η χώρα όσο και των εκτιμήσεων της Κουμουνδούρου πως είναι πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να "πατήσει" το εκλογικό κομβίο πριν από το Πάσχα, ακόμα και τον προσεχή Μάρτιο. 

  Για την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο για ένα συνέδριο το οποίο δεν θα αφήσει "χαίνουσες" πληγές αλλά θα βγάλει το κόμμα πιο ομογενοποιημένο σε απόψεις ώστε να μπορεί να σημάνει την "αντεπίθεση" χωρίς να κινδυνεύει με εσωκομματικά φάλτσα, είναι εξαιρετικά φιλόδοξο. Τόσο …φιλόδοξο που οι προαναφερθείσες διαβουλεύσεις γίνονται με στόχευση να έχουν λυθεί τα βασικά εσωκομματικά θέματα που ταλανίζουν το κόμμα πριν από την πραγματοποίηση του Συνεδρίου και όχι κατά τη διάρκεια των εργασιών του , ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος "αναφλέξεων". 

  Το γεγονός πάντως ότι αποφεύγονται διαρροές πληροφοριών για το περιεχόμενο των υπόγειων ζυμώσεων μεταξύ Τάσεων και ηγεσίας, είναι ενδεικτικό των εν εξελίξει "διαπραγματεύσεων", ώστε να μην τροφοδοτηθεί έτι περαιτέρω η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κίνδυνος άλλωστε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανάψει "σπίθα" καυγάδων ανεξέλεγκτης έντασης, είναι πανταχού παρών. 

  Όπερ σημαίνει ότι από τις εκπεφρασμένες επιδιώξεις για "ήσυχο" και "συντροφικό" συνέδριο έως τη συριζαική πραγματικότητα, ουκ ολίγα μπορούν να μεσολαβήσουν και να δυναμιτιστεί το κλίμα. Αυτό επιχειρείται αυτές τις ημέρες με τις συνεχείς ζυμώσεις: Να θωρακιστεί, στον βαθμό που μπορεί να το επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η "ενότητα" και ότι δεν θα δώσει το κόμμα "λαβές" στους αντιπάλους του και τα ΜΜΕ περί "εσωκομματικής σφαγής". 

  Ασκήσεις 

  Πρόκειται σε κάθε περίπτωση ωστόσο, για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας, τη δυσκολία της οποίας αναγνωρίζουν οι "πραγματιστές" ανεξαρτήτως εσωκομματικών αναφορών. 

  Κορυφαίο στέλεχος της "Ομπρέλας" λ.χ επιβεβαίωνε μιλώντας στο "Κ" τις προθέσεις όλων των πλευρών για συνέδριο που θα σημάνει την ολική επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώριζε πάντως ότι εκ των πραγμάτων θα προκληθούν "κραδασμοί" τους οποίους των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ βοηθούντων, θα "μεγεθυνθούν" ως προς την προβολή τους. 

  Το ίδιο στέλεχος, επέμεινε στην ανάγκη να εξαντληθούν οι δυνατότητες για διεξαγωγή του Συνεδρίου "δια ζώσης" ώστε να είναι διαδραστικό και να δίνεται η δυνατότητα παρεμβάσεων στους συνέδρους. Ό,τι δεν έγινε δηλαδή στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης όπου καταγράφηκαν "μονόλογοι". 

  Πιο "αγριεμένο" για τις προυποθέσεις με τις οποίες θα πάει το κόμμα σε Συνέδριο, εμφανίστηκε μιλώντας στο "Κ" έτερο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ  που καταχωρείται στο ευρύτερο "προεδρικό" μπλοκ: "Υπάρχουν θέματα που πρέπει να συμφωνηθούν και να λυθούν, έτσι όπως είμαστε τώρα, σε συνέδριο δεν μπορούμε να πάμε. Απαιτούνται συμπεφωνημένα κείμενα και διαδικασίες οι οποίες χρειάζονται τουλάχιστον δέκα ημέρες για γα ολοκληρωθούν". 

  Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που θα καθορίσει την ημερομηνία του Συνεδρίου και τις διαδικασίες, χωρίς να υπάρχει ακόμη συγκεκριμένος προγραμματισμός για το πότε θα συνεδριάσει. Συγκλίνουσες πληροφορίες του "Κ", το τοποθετούν την προσεχή εβδομάδα, χωρίς πάντως τίποτα να έχει "κλειδώσει".

  Σημειωτέον πως εκκρεμεί και συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου ( του "καφέ" Τσίπρα), το οποίο δε συγκλήθηκε μετά την ΔΕΘ προς αποτίμηση των αποτελεσμάτων της. 

  Τρικυμία 

  Μεσολάβησε εξάλλου και η "τρικυμία" Κούλογλου με το -διαβόητο- για τον ΣΥΡΙΖΑ άρθρο του περί ισοπαλίας Μητσοτάκη -Τσίπρα στη ΔΕΘ, και κυρίως με την εξ ορισμού περίεργη πρότασή που διατύπωσε ότι θα έπρεπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει ανοιχτό, καθώς ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, όχι υπό Τσίπρα αλλά με άλλη ηγεσία. 

  Ο ίδιος ο οποίος φλερτάρει με την αποπομπή από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ , μετά από τον σάλο που ξέσπασε, τα φίλια βέλη που δέχθηκε και ένα τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα, οδηγήθηκε σε άτακτη υποχώρηση μεν ,  το θέμα  για την Κουμουνδούρου θεωρείται λήξαν δε (ένεκα του στόχου για συσπείρωση) αλλά ουδόλως λήξαν θεωρείται στο ευρύτερο οικοσύστημα του ΣΥΡΙΖΑ που "βράζει" για τον -συνεργαζόμενο- ευρωβουλευτή του ( δεν είναι καν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ο έμπειρος δημοσιογράφος).

  Ακολούθησαν κι άλλα εσωκομματικά "μικροεπεισόδια": Φερ ειπείν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Στέλιου Κούλογλου στην έκφραση προσωπικής γνώμης ( όχι και στο περιεχόμενο του άρθρου) με αιχμές περί "σταλινισμού" ενώ δυσφορία την οποία αποτύπωσε η εκ των "53" Αννέτα Καββαδία, εκφράστηκε για σχόλιο του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, απέδωσε την πρόσφατη γυναικοκτονία στη Ρόδο στις …πολιτικές Μητσοτάκη.

  Οι ενδοκομματικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά εύθραυστες ως γνωστόν , και η γενική "τάση": Τώρα είναι ώρα συσπείρωσης απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη ως συγκολλητική ουσία, βρίσκεται υπό διαρκή δοκιμασία.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

   

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ