Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 11-Σεπ-2021 20:22

  Κ. Μητσοτάκης: Μέτρα για νέους και κατά της ακρίβειας - Ποιοι φόροι μειώνονται - Επιδότηση εργασίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:32

  Την ανοδική αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης της οικονομίας για το 2021 από το 3,6% στο 5,9% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

  Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μειώνεται ο φόρος εισοδήματος από 24 σε 22% σε μόνιμη βάση. Ερχονται υπερεκπτώσεις για πράσινες κ ψηφιακές επενδύσεις. Και το  2022 θα ισχύσει η απαλλαγή στην εισφορά αλληλεγγύης. Μείωση έως και 50% στην επιστροφή επιστρεπτέων προκαταβολών. Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 θα ισχύσει ο μειωμένος ΦΠΑ 13% σε καφέ, εισιτήρια, αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού. Καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές. 

  Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι θα εξακολουθεί να μειώνεται με δίκαιο τρόπο στη βάση των αντικειμενικών αξιών, ενώ συμπλήρωσε ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
   

  Μέτρα για τους νέους 

  Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως εισηγείται ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τους νέους. Οπως είπε:

  - Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 ευρώ θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν.

  - Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000.

  - Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται  και στους 28.000 σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ

  - Από 1/1 2022 μηδενίζεται για τους κάτω των 29 ετών το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, όσο για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα λάβουν 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους

  - Καθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους.

  Ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022, ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: "Από 1/1 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ. 

  Μειώσεις σε φόρους και εισφορές 

  Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Καθιερώνονται υπερεκπτώσεις για πράσινο κεφάλαιο. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται στο εξής θα φορολογούνται με μόνο 15,5%. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια.

  Ο μειωμένος ΦΠΑ του 13% θα ισχύσει και στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.

  Παράλληλα, επεκτείνεται για ακόμη 3 μήνες το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ.

  Οπως είπε ο πρωθυπουργός, θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο μας σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν το 2022 μικρότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021".

  Απάντηση στην ακρίβεια

  Οι παρεμβάσεις όπως είπε ο πρωθυπουργός θα είναι: στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές, δεύτερον αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, τρίτον η παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό. Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

  "Η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης" είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα.

  Οπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης το μηνιαίο κόστος κατανάλωσης μεταξύ 300-600 κw δεν θα επιβαρυνθεί  περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε 20% αύξηση στο επίδομα θέρμανσης το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον |Δεκέμβριο. 

  Επίσης, θα δοθεί διπλάσιο ποσό ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο. 

  Επίσης, από τον επόμενο μήνα ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή πέφτει στο 6%. 

  Εμπιστοσύνη ξένων θεσμικών

  Ο Κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην πώληση του μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ που ανακοινώθηκε χθες, έναντι  2,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πως "Μας εξέπληξε όλους το ύψος του τιμήματος. Όλα αυτά αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας".

  Επίσης, ανέφερε πως το τεράστιο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού ξεκίνησε, ο ΒΟΑΚ χαρίζει 35.000 νέες θέσεις εργασίας, το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2023 και ότι στην Αθήνα η γραμμή 4 του μετρό θα εξυπηρετεί περί το ένα εκατομμύριο επιβάτες όταν ολοκληρωθεί.

  Απευθυνόμενος στους νέους ο κ. Μητσοτάκης είπε: "Νέες και νέοι φέτος είστε στην πρώτη σειρά γιατί είστε προτεραιότητα για την πατρίδα, είστε η γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα, με το άγχος ότι θα ζήσετε μία ζωή χειρότερη από αυτήν των γονιών σας. Όμως, καμία χώρα δεν έχει μέλλον αν τα νέα παιδιά αισθάνονται οτι ο δρόμος τελικά θα κρύβει ευκαιρίες για λίγους και παγίδες για πολλούς. Η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές και αυτοί είστε εσείς".

  Παράλληλα, σημείωσε πως η φετινή έκθεση συμπίπτει με τα 2 χρόνια της διακυβέρνησής μας, σημειώνοντας πως πρόκειται για έναν κομβικό σταθμό επανεκκίνησης μιας νέας διετίας.  Οι 19 από τους 26 μήνες ήταν μήνες κρίσεων και προκλήσεων και όμως η κοινωνία και η οικονομία μας έμειναν όρθιες, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: είπα ότι κανείς δεν θα μείνει μόνος στην πανδημία και με δίκαιο τρόπο κάναμε πράξη την δέσμευσή μας. 

  Και υπογράμμισε: "το αποτέλεσμα της πολιτικής μας αποτυπώνεται σε αριθμούς: στην αύξηση των καταθέσεων, στην υποχώρηση της ανεργίας, στα αυξημένα έσοδα του τουρισμού, στα μειωμένα κόκκινα δάνεια, στον δείκτη οικονομικού κλίματος που άγγιξε το υψηλότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας".

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ