Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Σεπ-2021 11:01

  Ξανθός: Χωρίς επιστημονική βάση οι θέσεις Πολάκη- Ανορθολογικά τα επιχειρήματα αρνητών εμβολιασμού

  Ξανθός: Χωρίς επιστημονική βάση οι θέσεις Πολάκη- Ανορθολογικά τα επιχειρήματα αρνητών εμβολιασμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του καθολικού εμβολιασμού, τα επιχείρηματα Πολάκη δεν είχαν σοβαρή επιστημονική βάση, μη αναλογικό μέτρο η απόλυση και στέρηση μισθού στους υγειονομικούς. 

  Αυτά μεταξύ άλλων που αφορούν σε σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για τη διαχείριση της Πανδημίας και του ΕΣΥ , δηλώνει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "Θεσσαλία" με αφορμή σημερινή του παρέμβαση σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, στο Βόλο.

  Στο πλαίσιο αυτό , ο κ. Ξανθός, ανέφερε: 

   * Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον εμβολιασμό δεν ήταν καθόλου θολό. Είναι σαφέστατα ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του καθολικού εμβολιασμού ως πράξη προσωπικής ευθύνης αλλά και αλληλεγγύης απέναντι στους αδύναμους. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφισημία.

  *Υπήρχε όντως μια διαφορετική τοποθέτηση του κ. Πολάκη, με επιχειρήματα που κατά την άποψή μου δεν είχαν σοβαρή επιστημονική βάση. Το θέμα του εμβολιασμού δεν αμφισβητείται πουθενά στον κόσμο. Δεν αμφισβητείται η αξία και η ασφάλεια των εμβολίων και η κριτική των αντιεμβολιαστών δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Ο κ. Πολάκης εμβολιάστηκε και νομίζω πως και τυπικά κλείνει αυτή η ιστορία.

  *Το "όχι" στην υποχρεωτικότητα του μηνύματος του ΣΥΡΙΖΑ , κάθε άλλο παρά κλείνει του μάτι στους αντιεμβολιαστές. Είναι ηθικό χρέος των υγειονομικών και όρος συμβατός με την επαγγελματική τους δεοντολογία να είναι εμβολιασμένοι. Δεν υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κανενός υγειονομικού να παρέχει υπηρεσίες σε ασθενείς ανεμβολίαστος. Αυτό όμως είναι άλλο, από το να νομοθετείς υπέρ της αγριότητας της απόλυσης και της στέρησης μισθού. Είναι μη αναλογικό μέτρο. Πρέπει να βρούμε ένα χρονοδιάγγραμα που να εμπεριέχει επιπτώσεις και να εμβολιαστούν. Να δώσουμε κίνητρα και αντικίνητρα . Όλα θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε εάν έφευγε από μπροστά μας η ρύθμιση της απόλυσης. Θεωρώ πως η απόλυση είναι τεράστιο λάθος και το ΕΣΥ δεν είχε αυτή την πολυτέλεια μέσα στην αιχμή της πανδημίας να απωλέσει προσωπικό.

  *Προσπαθώ να καταλάβω το σκεπτικό τους ( σ.σ όσων προτίμησαν να μείνουν άνεργοι από το να εμβολιαστούν) , αλλά τα επιχειρήματα είναι ανορθολογικά με διάφορες αφετηρίες. Υπάρχει πλέον ένα σκληρός πυρήνας που ενοχλείται γενικά από την επιβολή. Πάντως τη γραμμή της χώρας μας για τις απολύσεις δεν την ϋιοθέτησαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες εκτός από την Ιταλία και τη Γαλλία. Η Πορτογαλία δεν ακολούθησε γραμμή υποχρεωτικότητας και πέτυχε τεράστια εμβολιαστική κάλυψη. Δεν χρειαζόταν η πολιτική του τιμωριτισμού και των απειλών.

  *Θεωρώ ότι υπάρχει μια κρίση εμπιστοσύνης σε θεσμούς, στην πολιτεία, την Κυβέρνηση, την επιστήμη , το πολιτικό σύστημα, στους πάντες, από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Είναι το κομμάτι της κοινωνίας που βρίσκεται στη μεγαλύτερη επισφάλεια και ξέρουμε πως σε περιόδους κρίσεων ενισχύεται μια αμφισβήτηση του κυρίαρχου αφηγήματος, μια τάση συνωμοσιολογίας. 

  Αυτό ζούμε και η διαχείριση της Κυβέρνησης δεν βοήθησε στο να αρθούν επιφυλάξεις , να πειστεί ο κόσμος με επιχειρήματα, τεκμηρίωση, δεδομένα , με στοχευμένη επικοινωνιακή πολιτική σε ειδικά ακροατήρια. Γι’ αυτό έχουμε σοβαρά ελλείμματα στην εμβολιαστική κάλυψη ευπαθών ομάδων.

  *Έχουμε μια γενική και αδιαμφισβήτητη υποχώρηση της Κυβέρνησης σε όλη την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου. Το ερώτημα είναι γιατί αυτή η εξελισσόμενη φθορά δεν μεταφράζεται σε δημοσκοπική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι εύκολη η απάντηση. Εμείς πρέπει να δώσουμε μια μάχη σοβαρή ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών με πειστική προβολή ενός εναλλακτικού σχεδίου. Ένα σχέδιο που εγγυάται ασφάλεια , κοινωνική προστασία, εργασία και όσα συνθέτουν τη ζωή τους.

  Για εμάς το ζητούμενο είναι η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας γι’ αυτό και απευθύνουμε προσκλήσεις συνεργασίας σε όμορες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Η σημερινή κυβέρνηση έχει ακροδεξιό πρόσημο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ