Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Αυγ-2021 22:33

  Μενέντεζ: Στόχος μου να δω και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο

  Μενέντεζ: Στόχος μου να δω και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄, στον Αμερικανό Γερουσιαστή και Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ.

  Στην ομιλία του κατά την τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι το παράσημο συμβολίζει την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις πολιτικές αρχών του κ. Μενέντεζ με τις οποίες συνέβαλε τα μέγιστα στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας ανά το παγκόσμιο.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική ζωή του κ. Μενέντεζ σημειώνοντας ότι "είναι άνθρωπος των έργων που μάχεται για ένα δίκαιο κόσμο και για τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα.

  Η παραβίαση αυτών των οικουμενικών αξιών δεν έχει αφήσει αδιάφορο τον Γερουσιαστή Μενέντεζ σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο λαός της οποίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, από την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή, στερείται των θεμελιωδών του δικαιωμάτων.

  Για αυτό κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Γερουσιαστής Μενέντεζ έχει με επιμονή απαιτήσει την αποχώρηση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και την αποκατάσταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών για όλους τους Κύπριους, μέσω της επίτευξης μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης σύμφωνης με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

  Μιας λύσης που θα επέτρεπε στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να ζήσουν μαζί και να συνεργαστούν, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας".

  Αναφέρθηκε, επίσης, στον αγώνα υπεράσπισης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, μακριά από μονομερείς και παράνομες ενέργειες από την Τουρκία στη θάλασσα και επί του εδάφους που αντιβαίνουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και την ανάγκη για σεβασμό του κράτους δικαίου.

  "Εκτιμούμε πολύ την ξεκάθαρη καταδίκη από πλευράς του Γερουσιαστή, και την έκκληση του προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν για να αναλάβει δράση, της πρόθεσης της Τουρκίας να αλλάξει το στάτους μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στον σημαντικό ρόλο του Γερουσιαστή Μενέντεζ σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των σχέσεων και τη στρατηγική συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και με γειτονικές χώρες όπως, μεταξύ άλλων, το Ισραήλ.

  Από την πλευρά του ο Γερουσιαστής Μενέντεζ είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδώσει αξιοπρέπεια και ηγετική ικανότητα στην προεδρία και έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο με σημαντικό κύρος και περηφάνεια.

  Ευχαρίστησε, εξάλλου, τη σύζυγο του Ναντίν, η μητέρα της οποίας γεννήθηκε στην Κύπρο, όπως είπε ο κ. Μενέντεζ, και εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στις ομογενειακές οργανώσεις Κύπρου και Ελλάδας.

  Επεσήμανε ότι οι απειλές κατά της κυριαρχίας και του μέλλοντος της Κύπρου εξακολουθούν να υπάρχουν, σημειώνοντας τις προθέσεις του Προέδρου της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών, κάτι που αντιβαίνει και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, αλλά και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέσα από τα χρόνια. "Αυτό είναι λάθος για όλους τους Κύπριους", είπε.

  Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι ένα εξαιρετικό μέρος και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πετύχει πολλά για τον λαό της, σημειώνοντας ότι είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τους ανθρώπους στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Επεσήμανε, ακόμα, ότι αν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι αφήνονταν μόνοι να διαπραγματευτούν τότε θα έβρισκαν τον δρόμο για την επανένωση.

  Τέλος, ο κ. Μενέντεζ, ο οποίος σημείωσε ότι είναι υπέρμαχος στην προώθηση των σχέσεων των ΗΠΑ με Κύπρο και Ελλάδα, είπε ότι "η δέσμευση μου σε αυτή τη σχέση, στην Κύπρο, είναι βαθιά, μακρόχρονη και θα υπάρχει όσο είμαι Γερουσιαστής. Ο στόχος μου είναι να δω και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να αποχωρεί από το νησί", κατέληξε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ