Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Αυγ-2021 09:13

  "Μάχη" με τον χρόνο για την αύξηση του ρυθμού της "Ελευθερίας"

  "Μάχη" με τον χρόνο για την αύξηση του ρυθμού της "Ελευθερίας"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Μάχη" με το χρόνο, προκειμένου να ενταθούν οι ρυθμοί της επιχείρησης "Ελευθερία" και να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας, το οποίο θα αποτρέψει ενδεχόμενες νέες πιέσεις στο σύστημα της υγείας, δίνει η κυβέρνηση.

  Τα μηνύματα που εκπέμπονται προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να κάνουν το…μεγάλο βήμα και, επιστρέφοντας από τις θερινές διακοπές τους, να κλείσουν ραντεβού σε ένα από τα 1.500 και πλέον εμβολιαστικά κέντρα της χώρας είναι καθημερινά.

  "Τα εμβόλια είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και σώζουν ζωές. Για το λόγο αυτό, μην καθυστερήσετε άλλο να κλείσετε το ραντεβού σας", είναι η χαρακτηριστική αποστροφή στελεχών της κυβέρνησης, τη στιγμή κατά την οποία όλες οι πληροφορίες αποτυπώνουν μία καθημερινότητα "Συμπληγάδων" για τους μη εμβολιασμένους από το Σεπτέμβριο και μετά.

  Όταν, δηλαδή, με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, περισσότερες δραστηριότητες θα μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους.

  Αυτή η "μάχη" για το χτίσιμο της ανοσίας δίνεται, πάντως, δε μέτωπα πολλαπλά. Και ένα από τα μέτωπα είναι αυτό της υποχρεωτικότητας, καθώς χθες ξεκίνησε η εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε όλες τις δομές ηλικιωμένων.

  Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, λοιπόν και  ιδίως των πλέον ευάλωτων πολιτών το σύνολο των εργαζομένων και των διοικήσεων ιδιωτικών, δημόσιων, δημοτικών και εκκλησιαστικών δομών μπορεί από χθες να εργάζεται στις δομές μόνο αν είναι εμβολιασμένο.

  Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα τίθενται σε αναστολή εργασίας μέχρι να εμβολιαστούν, όπως ορίζεται στο νόμο, ενώ κατά το διάστημα της αναστολής δεν καταβάλλονται οι αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές των ανεμβολίαστων εργαζομένων.

  "Για την αναπλήρωση των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες στην πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (τρίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους 3 μήνες) αντίστοιχων προσόντων, εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας με το προσωπικό που τέθηκε σε αναστολή", σημειώνουν παράγοντες.

  Σε περίπτωση που συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, οι εργαζόμενοι στις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας μπορούν να καταθέσουν αίτηση απαλλαγής στις αρμόδιες επιτροπές υγείας της οικείας τους υγειονομικής περιφέρειας μέχρι και αύριο. Όπως ήδη είναι γνωστό, αίτηση απαλλαγής δικαιούνται να καταθέσουν οι εργαζόμενοι που:

  -Εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση, μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης ή έχουν διαγνωστεί με αλλεργία σε κάποια έκδοχα των εμβολίων και υπάρχει σχετική γνωμάτευση από αλλεργιολόγο.

  -Έχουν ιστορικό μυοκαρδίτιδας και σχετική πιστοποίηση από ειδικό ιατρό καρδιολόγο.

  -Εμφάνισαν σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση των εμβολίων Astra Zeneca και Jansen / Johnson & Johnson και έχουν ειδική ιατρική γνωμάτευση.

  Η επεξεργασία που θα πραγματοποιείται από επιτροπές στις  υγειονομικές περιφέρειες θα ξεκινήσει την Πέμπτη και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα πέντε ημερών.

  Με βάση, δε, τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, το ποσοστό του εμβολιασμού εργαζομένων τουλάχιστον με μία δόση στις 12 Αυγούστου ανερχόταν στο 74,3% του προσωπικού.

  Στις 12 Ιουλίου, όταν δηλαδή ανακοινώθηκε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, το συγκεκριμένο ποσοστό ανερχόταν στο 62,2%. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ