Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 08-Αυγ-2021 08:50

  ΣΥΡΙΖΑ: Ευκαιρία οι πυρκαγιές για επιστροφή σε "κανονικότητα"

  ΣΥΡΙΖΑ: Ευκαιρία οι πυρκαγιές για επιστροφή σε "κανονικότητα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Αυτοσυγκράτηση, χαμηλούς τόνους, "παρών" από ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη και –προς Θεού– όχι χαιρέκακα σινιάλα και μηνύματα πάνω από τα αποκαΐδια και πριν λήξει καν η μάχη με τις φλόγες είναι το πλαίσιο στο οποίο έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας το κόμμα του από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαφαίνεται ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών. 

  Παραφωνίες

  Στην πρώτη –ελέγξιμη τουλάχιστον–- από τον ίδιο επιλήψιμη συμπεριφορά που θα χαλούσε το στίγμα περί "υπεύθυνης" στάσης που ήθελε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκπέμψει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως το ανεκδιήγητο σχόλιο διά twitter του βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη περί του "Karma is a bitch", υπήρξαν σαφείς οδηγίες και προειδοποιήσεις: "Μαζευτείτε". 

  Καταρχάς, πέρα από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε χαράξει συγκεκριμένη γραμμή για τη στάση του κόμματος ("υπεύθυνη αντιπολίτευση") υπάρχει και πρακτικό και όχι τόσο ηθικολογικής αφετηρίας κίνητρο για το "σιωπητήριο" που επέβαλε. 

  Από την Κουμουνδούρου κρίνεται ήδη ως αρκετά σοβαρό το μέγεθος της ζημιάς –και πολιτικά– που θα κληθεί να διαχειριστεί εφεξής η κυβέρνηση και δεν ήθελε σε καμία περίπτωση προκλητικές δηλώσεις βουλευτών και επιφανών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν αφορμή για "επικοινωνιακή" διευκόλυνσή της. (Μια ακόμη… περίπτωση Πολάκη δηλαδή θα ήταν για το κόμμα αυτοχειρία.) 

  Αυτοκριτική

  Ανεξαρτήτως των διαφόρων θερμόαιμων (όχι ιδιαίτερης πολιτική ευφυΐας), ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ γνωρίζει καλά ότι το "Μάτι" ούτε ισοφαρίζεται πολιτικά, ούτε υπάρχει περίπτωση ποτέ ανεξαρτήτως χρόνου και άλλων εξελίξεων να σταματήσει να είναι βαριά κηλίδα στην ιστορία της διακυβέρνησής του. Πρόδηλος στόχος μόνο σχετικά με αυτή την κατάμαυρη σελίδα του Ιουλίου εκείνου είναι να "μαλακώσει" η οργή και να καταδείξει όχι με… επιθετικό μάνατζμεντ ότι η Ν.Δ., ως αντιπολίτευση τότε, εργαλειοποίησε την τραγωδία. 

  Εξού και σε δηλώσεις του από την Εύβοια της οποίας πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην Πολιτεία διαχρονικά, έκανε μια έμμεση έστω και light αυτοκριτική: "Η κρατική μηχανή δεν λειτούργησε υποδειγματικά, όπως δεν λειτούργησε υποδειγματικά και παλαιότερα", είπε τονίζοντας μάλιστα πως "οφείλουμε να ανασχεδιάσουμε τον τρόπο λειτουργίας της για να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς, από εδώ και στο εξής, θα είναι σύνηθες".

  Συνεννόηση

  H αναφορά Τσίπρα στα περί "ανασχεδιασμού" της κρατικής μηχανής, ασφαλώς και δεν ήταν τυχαία, όπως προκύπτει τουλάχιστον και από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρουν πως "Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ανοίξει ο διάλογος επιτέλους για τη θωράκιση της χώρας από την κλιματική κρίση. Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Να αναγνωρίσουμε τις διαχρονικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Όσοι επένδυσαν πολλά στην τυμβωρυχία κατά το παρελθόν πρέπει τώρα να παραδεχθούν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τη συνεννόηση". 

  Πρόκειται για τους ίδιους συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι προσθέτουν ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει με παρεμβάσεις των κεντρικών στελεχών και του προέδρου του να είναι στο πλάι της κοινωνίας και των πολιτών. Η σκέψη όλων μας αυτή τη στιγμή παραμένει στο πλάι όσων βρίσκονται στο πεδίο και δίνουν αυτή τη δύσκολη μάχη". Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε και το "Κ" ολοκλήρωνε την ύλη του, τα μέτωπα της πυρκαγιάς μαίνονταν ανεξέλεγκτα σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία. 

  Κριτική

  Στο μεταξύ, πάντως, "κλείνοντας" το μάτι στους "νοικοκυραίους", τον "μεσαίο χώρο" όπως τον κατονόμασε εσχάτως ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και για όσες περιουσίες χάθηκαν αυτές τις ημέρες, παραδιδόμενες στις φλόγες. Από τη μία πλευρά δεν ψέγει την κυβέρνηση μεν προφανώς για το δόγμα "πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής" αλλά ουδολως συμμερίζεται ως δευτερεύον θέμα τις υλικές απώλειες των πληγέντων από τις πυρκαγιές. 

  Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Κουμουνδούρου καταλογίζουν "ελαφρότητα" στον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση διαμηνύουν ότι τα σπίτια ξαναχτίζονται εγκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη για έλλειμμα ενσυναίσθησης, καθώς, όπως τονίζουν, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, "είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους, από τα δάνειά τους από τα σπίτια που έφτιαξαν με κόπους μιας ολόκληρης ζωής".

  "Βολές" για τη διαχείριση

  Στην Κουμουνδούρου, πάντως, πνέουν μένεα για τη συνολική διαχείριση των μέχρι τώρα καταστροφικών πυρκαγιών από την κυβέρνηση. 

  Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο τηλεοπτικό του μήνυμα ότι αργότερα θα υπάρχει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική, δεν φάνηκε να τους… εξευμενίζει. Αντιθέτως, ψέγουν τον πρωθυπουργό ότι απέφυγε την "αυτοκριτική" για την "παταγώδη αποτυχία του επιτελικού κράτους".

  Οι αντιπολιτευτικές "βολές", μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν αιτιάσεις για "παταγώδη αποτυχία να περιορίσουν φωτιές με 2-3 μποφόρ. Για το γεγονός ότι από τα συγχαρητήρια μεταξύ υπουργών για τη Βαρυμπόμπη, τρεις μέρες μετά απέτυχαν να προλάβουν αναζωπύρωση που έχει φτάσει να καίει το μισό λεκανοπέδιο. Για την καθυστερημένη απόφαση να βγει ο στρατός ώστε να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, αλλά και για την καθυστέρηση υποβολής αιτήματος βοήθειας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό". 

  Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έχουν διακρίνει σε τρία στάδια τη διαχείριση της καταστροφής από την κυβέρνηση, καταλήγοντας –αλίμονο– ότι και στα τρία η κυβέρνηση … απέτυχε παταγωδώς. 

  Κατά τις ίδιες πηγές, στην πρώτη φάση της διαχείρισης, η κυβέρνηση είναι υπόλογη γιατί "συνεχάρησαν τους εαυτούς τους λέγοντας ότι "νίκησαν” τις πυρκαγιές" μιλώντας για "αλαζονεία, παντελή αίσθηση της πραγματικότητας και αναζήτηση εύκολων επικοινωνιακών κερδών".  

  Ακολούθως, εγκαλούν την κυβέρνηση για παραπλανητικό μήνυμα στην αρχή ότι ελέγχουν την κατάσταση, ενώ δεν την ήλεγχαν και ότι θυμήθηκαν την κλιματική αλλαγή όταν πλέον η κατάσταση τους είχε ξεφύγει εντελώς. 

  *Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

  Διαβάστε ακόμα:

  - Αλ. Τσίπρας: "ΩΣ ΠΟΤΕ θα συνεχίζεται αυτό το δράμα;"

   

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ