Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Ιουλ-2021 13:22

  Τσακαλώτος: Χρειαζόμαστε αξιόπιστο αφήγημα - Φίλης: Κίνδυνος να μείνουμε με 1,5 κόμμα

  Τσακαλώτος: Χρειαζόμαστε αξιόπιστο αφήγημα - Φίλης: Κίνδυνος να μείνουμε με 1,5 κόμμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Συνεχίζονται και σήμερα οι εργασίες της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ με τοποθετήσεις στελεχών του, στο ίδιο ήρεμο κλίμα με χθες και αναμενόμενες αιχμές, χαμηλής έντασης και επίδικο: πώς θα ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποιες συμμαχίες και στρατηγική για να "φύγει η ΝΔ".

  Στην ομιλία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφενός, επέμεινε στην ανάγκη συλλογικών διαδικασιών όπως η συνδιάσκεψη, σημειώνοντας πως "ούτε το Πολιτικό Συμβούλιο, ούτε ο πρόεδρος, ούτε τα στελέχη είναι ο συλλογικός νους" και ζήτησε αυτοκριτική και σοβαρή συζήτηση για το τι μπορούμε να αλλάξουμε από τις μνημονιακές πολιτικές και τι όχι. Αφετέρου, ζήτησε εμφατικά να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πειστικό αφήγημα,  ένα πειστικό story, όπως είπε.

  Σημείωσε μάλιστα πως η ΝΔ κάνει πολύ σημαντική ιδεολογική δουλειά στον χώρο της καθώς αναδιαμορφώνει τον αστικό χώρο και έχει ιδεολογικές αιχμές στη στρατηγική της.

  Μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως:

  *Η ΝΔ κάνει πολύ σημαντική ιδεολογική δουλειά. Αναδιαμορφωνει τον αστικό χωρο και έχει ιδεολογικές αιχμές, δεν είναι μόνο η λίστα πέτσα, είναι και αυτά. Το πρόγραμμά μας μπορεί να κάνει αντίστοιχα την ίδια δουλειά. 

  *Πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική. Αν θέλουμε να υιοθετήσουμε έναν ριζοσπαστικό ρεαλισμό, πρέπει να πείσουμε όχι μόνο ότι λέμε ωραία πράγματα αλλά ότι είναι και εφαρμόσιμα. 

  *Δεν ξεχνάμε την ψυχή μας, το να είμαστε απέναντι στη  πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό δεν είναι θέμα του 3%. 

  *Εχουμε πολύ υλικό: το πρόγραμμα,  την πολιτική απόφαση που θα πάρουμε, καθώς πηγαίνουμε προς το συνέδριο χρειαζόμαστε πέρα από το πρόγραμμα και ένα αφήγημα που μπορει να αλλάξει τα πράγματα.

  *Για να εμπνεύσουμε τον κόσμο πρέπει πρώτα να εμπνεύσουμε τον εαυτό μας. Μόνο με τέτοιες διαδικασίες όπως τη σημερινή μπορούμε να νικήσουμε τη δεξιά το επόμενο διάστημα. 

  Φίλης: Είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίζουμε τη Fraport;

  Βρίθουσα των αναμενόμενων αιχμών ήταν η ομιλία του Νίκου Φίλη, ο οποίος κάθε άλλο παρά έχει κρύψει τις διακριτές του θέσεις απέναντι σε σειρά προεδρικών αποφάσεων, όπως πρόσφατα για το Ελληνικό και τη Fraport.

  Ο πρώην υπουργός Παιδείας,  ανήκων στην εσωκομματική τάση της "ομπρέλας", ζήτησε τολμηρή αυτοκριτική και πειστικές εξηγήσεις στους Πολίτες που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ μίλησε για "κίνδυνο να μείνουμε με 1,5 κόμμα: ένα κυβερνητικό και μισό, αιώνια αντιπολίτευση".

  Ειδικότερα ο κ. Φίλης ανέφερε ότι, "o ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει,  αντιθέτως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να έχει υποχώρηση. Μπροστά μας είναι ο κίνδυνος να έχουμε 1,5 κόμμα: Ένα  κυβερνητικό και μισό, αιώνια αντιπολίτευση:.

  Στο ίδιο πλαίσιο, είπε:

  *Δεν είμαστε τολμηροί σε αυτοκριτική,  πρέπει να δώσουμε πειστικές εξηγησεις στους Πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν. 

  *Τι κρατάμε από τα μνημόνια; Είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίζουμε Fraport και Rafale; Είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι το θέμα των επενδύσεων δεν έχει κοινωνικές και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις; 

  *Διαβάστε ακόμα

  -Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να κερδίσει το "μεσαίο χώρο" - Εμείς στηρίζουμε τον εμβολιασμό

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ