Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Ιουλ-2021 10:21

  ΣΥΡIZA: Σηκώνει αυλαία η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη - Τι τους ενώνει και τι τους χωρίζει

  ΣΥΡΙΖΑ: Δύσκολη η ατζέντα Τσίπρα για 'συμμαχίες' και κεντροαριστερά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά 

  Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα απόψε αρχίζουν οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δρομολογήθηκε ως μεταβατική διαδικασία προς το συνέδριο του κόμματος, το οποίο ελέω κορονοϊού , αναβλήθηκε επ αόριστον. 

  Μέχρι να αρχίσει η μετάλλαξη Δέλτα να "δείχνει" τα δόντια της πάντως, υπήρχε μια συγκλίνουσα παραδοχή στο εσωτερικό του κόμματος από όλες τις εσωκομματικές Τάσεις, πως το συνέδριο μπορεί να πραγματοποιηθεί στο λυκόφως του 2021, έως τον Δεκέμβριο και πως σε κάθε περίπτωση, στον βαθμό που θα επιβεβαιωθεί ότι το σενάριο περί πρόωρων το Φθινόπωρο έχει "καεί", μπορούν πλέον στην Κουμουνδούρου τον Σεπτέμβριο να προγραμματίσουν και την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου. 

  Θεωρητικώς συνεπώς, το πότε θα γίνει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνει πεδίο δόξης λαμπρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης στη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώνει τις εργασίες της, την Κυριακή. 

  Από κει και πέρα βέβαια, είναι ανοιχτά ουκ ολίγα ζητήματα για την εσωκομματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα, όπως αναδείχθηκαν εμμέσως στο πολιτικό συμβούλιο που συνεδρίασε πρόσφατα.

  Ο καυγάς για την Fraport που ήταν "ουρά" του καυγά για το Ελληνικό, αποτυπώνει έναν γενικότερο προβληματισμό τινών στο εσωτερικό του κόμματος για τη "φυσιογνωμία" του, τις προτεραιότητές αλλά και την απεύθυνσή του. 

  Φερ ειπείν, μπορεί να συμφωνούν άπαντες με την επιλογή Τσίπρα να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πιο εντατικά στη "μεσαία τάξη",  αλλά ουδόλως συμφωνούν όλοι στον τρόπο και το περιεχόμενο αυτής της απεύθυνσης.  Εμβληματικό είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ζήτημα των "συνεργασιών" ( πώς θα συμμαχήσουμε και με ποιους) . Όλα τούτα θα φανεί πώς θα κυλήσουν για την Κουμουνδούρου, εντός του επόμενου διημέρου. 

  Τσίπρας: ριζοσπαστικός ρεαλισμός

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, με "οπλοστάσιο" τις προγραμματικές επεξεργασίες του κόμματος θα κινηθεί σε επίπεδο ρητορικής στο σταθερό από καιρό "σήμα" του περί ριζοσπαστικού ρεαλισμού , κοινώς "ριζοσπαστικές προτάσεις" μεν αλλά εφαρμόσιμες. 

  Με "οδηγό" τις διακηρύξεις Μπάιντεν και τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, αυτές που ενώνουν άλλωστε σύμπασα την εσωκομματική πλειοψηφία και μειοψηφία, Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουν σε:

  1. Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά, με την δέσμευση για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 από ευρώ και την εφαρμογή 35ωρου εργασίας χωρίς μείωση μισθού, με πιλοτική εφαρμογή αρχικά.

  2 Αύξηση δαπανών για την Υγεία ώστε να φτάσει σταδιακά την απολυμένη τετραετία στο μέσο όρο της Ευρώπης στο 7% του ΑΕΠ, 15.000 μόνιμες προσλήψεις για ΕΣΥ, την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει και πάλι – μετά το διάλειμμα της πανδημίας – τη συζήτηση για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΕΣΥ.

  3. Ρύθμιση με διαγραφή χρεών της πανδημίας και παρέμβαση στον τραπεζικό τομέα 

  4. Σχέδιο "πράσινης επανάστασης" το οποίο  προβλέπει:  
  - Η Εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία.
        - Η Εισαγωγή του κριτηρίου της ανθεκτικότητας για όλες τις χρηματοδοτήσεις εθνικές και ευρωπαϊκές
  - "Πρασίνισμα" της τουριστικής βιομηχανίας σε όλα τα επίπεδα

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ