Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Ιουν-2021 14:00

  Σκληρό ροκ από Τσίπρα για Εργασιακό αλλά και εμβολιασμό

  Τσίπρας: Επιτακτική η ανάγκη αναστολής των αλλαγών για τις εισαγωγές στα πανεπιστήμια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   Της Νίκης Ζορμπά 

  Σκληρό ροκ είναι ο ρυθμός στον οποίο κινήθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας για το εργασιακό νομοσχέδιο αλλά όχι μόνο. Είχε προαναγγείλει εξάλλου ότι "δεν θα αφήσει την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί". 

  Αφού "άνοιξε" πυρ στην Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά εφ όλης της τρέχουσας πολιτικής ύλης, απεφάνθη ότι η "κλεψύδρα για την κυβέρνηση έχει γυρίσει ανάποδα". 

  Αφού επικαλέστηκε ξανά ομιλία του Τζο Μπάιντεν , ο κ. Τσίπρας μίλησε για νομοσχέδιο που δένει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους, δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα το καταργήσει μια "προοδευτική κυβέρνηση" ενώ υπενθύμισε την κυρίως αιτίαση του ΣΥΡΙΖΑ  για το εργασιακό νομοσχέδιο, ότι αποτελεί "ντιρεκτίβα" του ΣΕΒ και πως με αυτό, η κυβέρνηση νομοθετεί περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή και "βαφτίζει αναγέννηση τον εργασιακό μεσαίωνα".

  Σταχυολογώντας την ομιλία του , ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων για: 

  Εμβολιασμό

  Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας, όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα. Η πιο κραυγαλέα επιλογή σας :
  Τους στερήσατε ακόμη και την επιλογή και τους υποχρεώσατε να κάνουν ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ ξέρατε ότι σε όλη την Ευρώπη η επιστημονική κοινότητα είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις για τη χορήγησή του σε νέες ηλικίες.
  Και εσείς το χορηγήσατε αποκλειστικά στους κάτω των 39.
  Χωρίς δικαίωμα άλλης επιλογής.
  Και σήμερα έρχεται η ίδια η επιτροπή που χυδαία εργαλιοποιήσατε και το αποσύρει.

  Όταν όμως εγώ τόλμησα να πω αυτή την αλήθεια, μου επιτεθήκατε με όλα τα αήθη μέσα. 

  Γιατί λειτουργείτε δίχως σχέδιο και δίχως αρχές ακόμα και στο κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού.

  Να διχάσετε την ελληνική κοινωνία σε μη εμβολιασμένους, που πρέπει να τιμωρηθούν. 
  Και εμβολιασμένους που πρέπει να αποκτήσουν προνόμια. 

  Δεν πάει όμως έτσι μπροστά καμία κοινωνία.
  Με τη καταστολή, με τη τιμωρία, με το διχασμό.
  Οι κοινωνίες πάνε μπροστά με την πειθώ, με την αλληλεγγύη, με την αίσθηση της συλλογικής ευθύνης.
  Όχι με τον αυταρχισμό. 

  Μητσοτάκη: 


  Πως να κρύψετε κύριε Μητσοτάκη ότι είστε εσείς προσωπικά ο αρχιερέας της αναξιοπιστίας, του λαϊκισμού, των ψεύτικων υποσχέσεων, του φαρισαϊσμού, αφού δεσμευτήκατε για εξυγίανση στα οικονομικά του κόμματός σας και αντί γι’ αυτό φορτώσατε με 120 εκατομμύρια φέσι τους Έλληνες φορολογούμενους;

  Είστε πρωθυπουργός που αντί να ενώνει, διχάζει Σας δώσαμε στήριξη και μας αντιγυρίσατε επιθέσεις.
  Επιθέσεις στα κόμματα και στους πολιτικούς σας αντιπάλους.
  Επιθέσεις στους νέους ανθρώπους που τους στοχοποιήσατε.
  Επιθέσεις στους ανθρώπους του μόχθου και στη μεσαία τάξη με το πτωχευτικό.
  Επιθέσεις στη παιδιά που δίνουν πανελλήνιες.
  Επιθέσεις στους εργαζόμενους με το νομοσχέδιο αυτό.

  Κυβέρνηση

  Καταργήσατε το βάσιμο λόγο απόλυσης.
  Καταργήσατε τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζόμενων.
  Αποδιαρθρώσατε το πλαίαιο συλλογικών διαπραγματεύσεων και επαναφέρατε μνημονιακά μέτρα.

  - Θεσπίσατε την εκ περιτροπής εργασία, τη μείωση μισθού και την αναστολή της σύμβασης εργασίας με επίδομα 534 ευρώ. - Αναστείλατε την υποχρέωση καταχώρησης στο ΕΡΓΑΝΗ των αλλαγών σχετικών με το ωράριο.  Θεσπίσατε απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα. 
  -Μειώσατε το Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα για τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας.  
  Και φυσικά, από τη μέρα που αναλάβατε, η αύξηση του κατώτατου μισθού συνεχώς αναβάλλεται.
   

  Μεσαία τάξη

  Δε ξέρουμε αν σας έκανε εντύπωση που το είπε ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν εξαπολύοντας μια άνευ προηγουμένου ιδεολογική επίθεση, πυρηνικής κλίμακας, στην παράδοση του Ρήγκαν και της Θάτσερ.
   
    Αλήθεια, αντέχετε εσείς -μετά από όσα έχετε κάνει δυο χρόνια τώρα- να ανεβείτε σε αυτό το βήμα και να πει όσα είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν για τη μεσαία τάξη;    Ότι, δηλαδή, η χώρα αυτή δε χτίστηκε ούτε από δέκα προνομιούχες οικογένειες ούτε από το εφοπλιστικό κεφάλαιο, αλλά χτίστηκε από τη μεσαία τάξη και από τα συνδικάτα ; 

  Πού είναι οι υποσχέσεις σας για τη μεσαία τάξη ;
  Τάξατε περισσότερες και καλύτερες δουλειές.
  Πού είναι οι καλοπληρωμένες δουλειές ; Τάξατε ανάπτυξη. Πού είναι όλα αυτά ;Μπήκαμε στην ύφεση πολύ πριν μας βρει ο κορονοιός, ήδη από τα τέλη του 19. 

  Οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες έχουν νωπές μνήμες από την πολιτική που εφαρμόσατε το 2012-2014.  
   Από το 2010 έως το 2014 χάθηκαν συνολικά 1 εκατ. θέσεις εργασίας,
   Ενώ την περίοδο 2015 – 2019 δημιουργήθηκαν 450 χιλ. νέες δουλειές.

  Δεν έχω πρόβλημα να κοιτάξω στους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους ανθρώπους της δουλειάς, στα μάτια, και να πως ότι δεν καταφέραμε όσα θέλαμε. Δεν αρκούσε η θέληση για να το πετύχουμε. 
  Αλλά είναι ιστορικά απαράγραπτο ότι εμείς : Μειώσαμε την ανεργία κατά 10%.
  Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους. Επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
  Μειώσαμε την αδήλωτη εργασία από το 19.2% το 2014 σε 8.94% το 2018. 
  Θεσπίσαμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης 
  Αυξήσαμε τα πρόστιμα για παραβάσεις χρονικών ορίων εργασίας σε όσους εργάζονται με μερική απασχόληση . Αυξήσαμε το  δυναμικό του ΣΕΠΕ κατά 35% σε σχέση με το 2015.
   

  Εργασιακό 

  Είναι ο πυρήνας της κοσμοθεωρίας σας. Θεμέλιος λίθος του καθεστώτος που οικοδομείτε και της κοινωνίας που οραματίζεστε.

  Το εμφανίζετε όχι απλώς αναπτυξιακό αλλά και ως φιλεργατικό. 
  Ο μεσαίωνας βαφτίζεται αναγέννηση. 
  Και μετά τον αείμνηστο Λάσκαρη, που κατάργησε με νόμο την ταξική πάλη, σήμερα ο κος Χατζηδάκης κάνει ένα βήμα παραπέρα: Τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και τους προσφέρει σμύρνα και λίβανο!  

  Όλες τις μετρήσεις καταγράφουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων βλέπουν αρνητικά το νομοσχέδιο. όλοι είναι αδαείς και ανόητοι;
    
  Ξαφνικά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές, τα συνδικάτα της χώρας, πλήθος από κοινωνικές οργανώσεις, και όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, στήνονται στον τοίχο της προπαγάνδας ως συνήγοροι του παλιού, όργανα των εργατοπατέρων, κινούμενα από σκοτεινά σχέδια.  

  δεν διστάζετε ό,τι πιο αντεργατικό έχει έρθει για ψήφιση σε αυτή τη Βουλή από τη μεταπολίτευση, την διαπραγμάτευση σε ατομική βάση του εργαζόμενου με τον εργοδότη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας του, να το εμφανίζετε ως επιτομή του νέου και του καινούργιου. 

  Φέρνετε ρυθμίσεις από τα εγχειρίδια του ΣΕΒ και μόνο. κ είχατε το θ΄ρασος να μας πείτε ότι διαφωνεί ο ΣΕΒ που προσπαθούσε να τα περάσει με όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τα φέρατε εσείς.
  Ξεχρεώνετε γραμμάτια σε αυτούς που σας στήριξαν και σας στηρίζουν. Μιλάτε υποκριτικά για αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. 

  Καταργείτε το 8ωρο.
  Θεσπίζετε 10ωρη και 12ωρη απλήρωτη εργασία.
  Αίρετε την δικαστική προστασία των εργαζομένων απέναντι στην απόλυση.
  Διαλύετε οριστικά την Επιθεώρηση Εργασίας.
  Νομιμοποιείτε τα σπαστά ωράρια.
  Ανοίγετε το δρόμο για τη χειραγώγηση των συνδικάτων από την εργοδοσία.  Και προσπαθείτε να πείσετε ότι αυτό είναι εγγύηση για 9 στους 10 εργαζόμενους.
  Ενώ στην πραγματικότητα είναι εγγύηση για 1 στους 100 πολίτες αυτής της χώρας. Αυτό το 1% που στα χρυσά χρόνια της ανάπτυξης έβγαλε υπερκέρδη.

  ΣΥΡΙΖΑ 

  Δεσμευόμαστε ότι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που αποτελεί τον πυρήνα των ιδεών και της πολιτικής μας, θα είναι στον αντίποδα όσων επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. 
  Και θα υλοποιηθεί από μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα έρθει σύντομα, όποτε και να επιλέξετε τη προσφυγή στη κάλπη, να αντικαταστήσει μια κυβέρνηση που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω.
  Δυνατή κοινωνία με ισχυρό κοινωνικό κράτος, ασφάλεια στην εργασία, απόλυτη στήριξη του δικαιώματος οι εργαζόμενοι να διεκδικούν συλλογικά το ωράριο, τα δικαιώματα και τις αμοιβές τους, είναι κάποια από τα κεφάλαιά του.
  Δικαιοσύνη και δημοκρατία είναι ο τίτλος του. 
   


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ