Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Ιουν-2021 09:08

  Κορυφώνεται η "σύγκρουση" στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο

  Κορυφώνεται η "σύγκρουση" στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με τη "σύγκρουση" των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή κορυφώνεται σήμερα η "μάχη" για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί από το βήμα της Ολομέλειας νωρίς το μεσημέρι, αναδεικνύοντας, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει μία από τις πλέον κομβικές μεταρρυθμίσεις, η οποία κατέχει πρωταγωνιστική θέση στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου.

  "Πρόκειται για μία μεγάλη μεταρρυθμιστική κίνηση, για ένα πλαίσιο που ισχύει από τη δεκαετία του 1980. Παράλληλα, επιχειρείται να μπει τάξη σε ένα πεδίο που δεν τηρείται η νομοθεσία και ανθεί η μαύρη και η υποδηλωμένη εργασία. Γιατί αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα. Δεν έχουμε σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης άλλα σύγκρουση του χθες με το αύριο.

  Στο χθες, μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, περιλαμβάνεται και ένα μεγάλο κομμάτι των συνδικαλιστών που βλέπουν να χάνουν προνόμια. Τα συνθήματα και τα πρόσωπα στις διαδηλώσεις είναι τα ίδια που βλέπουμε κατά καιρούς. Οι πραγματικοί εργαζόμενοι, όμως, είναι αυτοί που μας ενδιαφέρουν", είναι το μήνυμα που εκπέμπουν παράγοντες της κυβέρνησης, λίγες ώρες πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

  Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας εδώ και καιρό σήμα για την προώθηση σημαντικών αλλαγών, όπως αυτές διατυπώνονται και στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, έχει σπεύσει να αναδείξει τις διαχωριστικές γραμμές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην έννοια του προοδευτικού.

  "Διαπιστώνω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ενοχλούνται ιδιαίτερα όταν αυτοπροσδιοριζόμαστε ως προοδευτικοί. Πιστεύω, όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ο φορέας της προόδου στην ελληνική κοινωνία, σε αντιδιαστολή με την στασιμότητα που ουσιαστικά εκφράζεται από σχεδόν όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και αυτόν τον μανδύα της προόδου, ως μια έννοια συνεχούς αλλαγής η οποία κρατάει από την παράδοσή μας και από την ιστορία μας αυτά τα οποία αξίζει να διαφυλαχθούν και αλλάζει αυτά τα οποία πρέπει να αλλάξουν γιατί ο κόσμος αλλάζει, αυτήν την έννοια της προόδου σήμερα την εκφράζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κομματικό φορέα στην ελληνική κοινωνία η Νέα Δημοκρατία", είχε σημειώσει, στη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού του κόμματος. Την ίδια στιγμή, η κυβερνητική πλειοψηφία ζητεί ονομαστική ψηφοφορία.

  "Στόχος μας είναι να καταγραφεί ποιοι θα ψηφίσουν συγκεκριμένες διατάξεις. Όπως, η ψηφιακή κάρτα, οι άδειες, η αποσύνδεση και η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ", αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

  "Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών εδράζονται σε ισχυρισμούς αβάσιμους και ψευδείς, ενώ αποσιωπούνται  προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που ικανοποιούν πάγια αιτήματα και σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της εργασίας. Μείζονος σημασίας είναι οι ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη στήριξη της οικογένειας, την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την ισότητα των φύλων στην εργασία.", σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Παράλληλα, ανέδειξε πτυχές του νομοσχεδίου, όπως:

  -Η άδεια πατρότητας 14 ημερών.

  -Η γονική άδεια δύο μηνών και για τους δύο γονείς πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ.

  -Η άδεια φροντιστή πέντε ημερών για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.

  -Οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

  -Η απαγόρευση απόλυσης πατέρα για έξι μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του.

  -Η επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας έξι μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.

  -Η επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας.

  Η επέκταση της άδειας λοχείας εννέα εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου.

  -Η άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.

  -Οι διατάξεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στη εργασία.

  *Διαβάστε ακόμα

  -Χατζηδάκης: Υπέρ των εργαζομένων το νομοσχέδιο - Αναμενόμενες οι αντιδράσεις

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ