Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 09-Μαϊ-2021 09:08

  ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το συνέδριο

  ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το συνέδριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  "Εάν δεν γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, τότε πρέπει να πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος που εκκρεμεί και ήδη έχει καθυστερήσει πολύ η διεξαγωγή του". Με τη φράση αυτή, εκ των κορυφαίων στελεχών της "Ομπρέλας", μιλώντας στο Capital.gr, δίνει σήμα για να βγει από τον "πάγο" η συζήτηση για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ , το οποίο αναβλήθηκε και επισήμως τον περασμένο Σεπτέμβριο, λόγω πανδημίας.

  Ξαναζέσταμα

  Η απόφαση για αναβολή του συνεδρίου έως ότου το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες ελήφθη έπειτα από εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020.

  Υπενθυμίζεται ότι η αναζήτηση "εναλλακτικών" μορφών για την πραγματοποίησή του, όπως προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι για "ψηφιακό" ή μικτό συνέδριο, είχε προκαλέσει σφοδρό εσωκομματικό καβγά, με τους (τότε) "53" να απορρίπτουν κατηγορηματικά σχετική συζήτηση.

  Έκτοτε κύλησε πολύ νερό και στο κομματικό αυλάκι: Οι "53" ένωσαν τον βηματισμό τους με τους λεγόμενους "κομματικούς", οι τηλεδιασκέψεις μπήκαν αναπόδραστα στη ζωή όλων των κομματικών διαδικασιών, και ολοκληρώθηκαν διά αυτού του τρόπου άλλωστε και οι νομαρχιακές συνδιασκέψεις.

  Αυτές που αποτύπωσαν επί της ουσίας όλες τις μετατοπίσεις στον εσωκομματικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ: Η "Ομπρέλα" διεύρυνε το διάνυσμά της με όρους εσωκομματικής επιρροής, παρά την πρωτοκαθεδρία σε ισχύ, της ομάδας Σπίρτζη- Παππά.

  Σύμφωνα, εξάλλου, με έτερο κορυφαίο στέλεχος της "Ομπρέλας", αυτό που κατέδειξε το αποτέλεσμα των νομαρχιακών είναι πως "το ένα στα δύο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τις απόψεις μας και πως δεν είμαστε αρχηγοκεντρικό κόμμα".

  Θεωρητικώς, πάντως, η επαναφορά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ της συζήτησης περί συνεδρίου από την πλευρά της "Ομπρέλας" δεν ενέχει χαρακτήρα... πολεμικό απέναντι στους "προεδρικούς".

  "Είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να λυθεί για να πάμε παρακάτω, να εκλεγούν νέα όργανα, διότι αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν τα όργανα που δεν είναι αιρετά (όπως το Πολιτικό Συμβούλιο), ενώ έχουν αδρανοποιηθεί όσα έχουν κομματική νομιμοποίηση (όπως η Κεντρική Επιτροπή)", ανέφερε χαρακτηριστικά ένα από τα πιο δραστήρια στελέχη της "Ομπρέλας" και βουλευτής του κόμματος.

  Η λειτουργία των κομματικών οργάνων (ήταν και) παραμένει, ως φαίνεται, χαίνουσα πληγή για τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Μπρα-ντε-φερ

  Μπορεί το "εκλογικό αλέρτ" που έχει σημάνει στην Κουμουνδούρου να λειτουργεί συσπειρωτικά για το κόμμα, να αποφεύγεται από όλες τις πλευρές η τροφοδοσία ΜΜΕ και αντιπάλων με εσωκομματικά "δράματα", αυτό ουδόλως σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  "Θέλουμε εμβάθυνση των δημοκρατικών λειτουργιών και συγκροτημένο σχέδιο βάσει πολιτικής αρχών για το πώς θα απευθυνθούμε στους ψηφοφόρους και κυρίως στους νέους", δηλώνει βουλευτής του κόμματος ανήκων στην "Ομπρέλα" , επιβεβαιώνοντας πως συνθήκες πλήρους ομογενοποίησης στις απόψεις των Τάσεων δεν έχουν επιτευχθεί και το μπρα-ντε-φερ για την ατζέντα και τη στρατηγική του κόμματος προς τις εκλογές είναι σε πλήρη εξέλιξη.

  Προφανώς και η στόχευση της "Ομπρέλας" σε ό,τι αφορά το συνέδριο είναι η αποτύπωση του καλού σκορ που σημείωσε στις νομαρχιακές συνδιασκέψεις, με όρους πολιτικής επιρροής πια, στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

  "Καλή η απεύθυνση στους νοικοκυραίους, αλλά οι νέοι είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν τις πολιτικές και εκλογικές συνθήκες, γι’ αυτό και έχουμε επικεντρωθεί όχι μόνο εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Μητσοτάκης, στην προσέλκυσή τους. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με όρους ιδεολογικούς", είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο του ίδιου στελέχους, όχι χωρίς δόση αιχμής για τη ρητορική της ηγεσίας.

  Όχι προ Δεκεμβρίου

  Αυτονόητη είναι για το κόμμα η επανέναρξη της συζήτησης περί του συνεδρίου εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές το φθινόπωρο, και επιδημίας επιτρεπούσης, σχολιάζει από πλευράς του κεντρικό κομματικό στέλεχος με θεσμικό ρόλο, επισημαίνοντας πάντως πως πριν από το φθινόπωρο και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζει το κόμμα τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υγειονομικό πεδίο, για να υπάρχει η δυνατότητα για προγραμματισμό συνεδρίου.

  Κοινώς, "πριν από τον Δεκέμβριο συνέδριο δεν υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθεί".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ