Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Μαϊ-2021 08:41

  Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την πορεία της επιχείρησης "Ελευθερία"

  Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την πορεία της επιχείρησης "Ελευθερία"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με "συμμάχους" τα εκατομμύρια τεστ αυτοδιάγνωσης, αλλά και τους συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς της επιχείρησης "Ελευθερία", η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη…ξεδιπλώνει σημείο προς σημείο τη στρατηγική επιστροφής στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα.

  Μετά την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης, η οποία γεμίζει αισιοδοξία επαγγελματίες και εργαζομένους, σειρά λαμβάνουν τις επόμενες ημέρες η κανονική λειτουργία του λιανεμπορίου, χωρίς τις μεθόδους του click away και του click in shop και η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου κυκλοφορίας, με τα βλέμματα να εστιάζουν, κατά κύριο λόγο, σε δύο ημερομηνίες-ορόσημο.

  Και αυτές δεν είναι άλλες από τη 10η Μαΐου, όταν θα ξεκινήσει η δια ζώσης εκπαίδευση των μαθητών γυμνασίων, δημοτικών και νηπιαγωγείων και τη 15η Μαΐου, όταν θα έρθει στην πρώτη γραμμή το επίσημο άνοιγμα της θερινής τουριστικής περιόδου.

  Μία τουριστική περίοδος κρίσιμη για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, με στελέχη της κυβέρνησης να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για ένα καλοκαίρι πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο του 2020.

  "Ο τουρισμός, που αποτελεί πυλώνα της οικονομίας, αναμένεται να καταγράψει σαφώς καλύτερες επιδόσεις εφέτος σε σχέση με το 2020. Στο χειρότερο σενάριο, εκτιμάται ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν στο 40% των εσόδων του 2019, έναντι 25% το 2020", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, δέκα ημέρες πριν το… άνοιγμα της αυλαίας.

  Οι κινήσεις για την προσέλκυση μεγάλου αριθμού τουριστών στη χώρα μας είναι συνεχείς, όπως και οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο… στρατηγείο της κυβέρνησης, με το όλο πλαίσιο των αποφάσεων που λαμβάνονται και υλοποιούνται για την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων να έχει ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και τη λογική… ό,τι ανοίγει να μην κλείνει ξανά.

  Μέσα σε αυτό το σκηνικό, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το βήμα προς βήμα χτίσιμο του περιλάλητου πρώτου τείχους ανοσίας.

  Τα πρωθυπουργικά και κυβερνητικά μηνύματα για την ανάγκη οι πολίτες να σπεύσουν, προκειμένου να εμβολιστούν, είναι καθημερινά, από σήμερα…στις μηχανές της "Ελευθερίας" προστίθεται το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ δομικό στοιχείο της επιτυχίας του όλου εγχειρήματος είναι και οι αυξανόμενες παραδόσεις των επόμενων εβδομάδων. Στο πλαίσιο αυτό και μέσα στους επόμενους δύο μήνες:

  -Από την εταιρεία Pfizer αναμένονται 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

  -Από την εταιρεία Johnson & Johnson αναμένονται 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

  -Από την εταιρεία Moderna αναμένονται 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

  -Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένεται ένας αριθμός που μπορεί να φτάνει και τις 500.000 δόσεις για κάθε μήνα.

  Συνεχίζεται η στήριξη - Το βλέμμα στη μεσαία τάξη και στο Ταμείο Ανάκαμψης

  Πέραν των κυμάτων της επανεκκίνησης, πάντως, στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η απορρόφηση των κραδασμών της οικονομίας, κατά τη διάρκεια της…αποσωλήνωσης από το πολύμηνο lockdown, η στήριξη της μεσαίας τάξης και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, καθώς και η σχεδιαζόμενη άντληση από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2021.

  Μέσα από την αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα μας, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κατά επτά μονάδες το εθνικό προϊόν εντός της επόμενης εξαετίας.

  Και σε αυτήν την ισχυρή προστιθέμενη αξία εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

  "Είναι ένα σχέδιο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να διαθέσει σημαντικούς πόρους στην ψηφιακή μετάβαση, στην προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλουμε για να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών  άνθρακα.

  Περιλαμβάνει όμως και πολύ σημαντικές δράσεις, όπως ζητήματα κοινωνική ηθικής, κατάρτισης, στήριξης της νεολαίας", ανέφερε. "Θεωρώ ότι το σχέδιο "Ελλάδα 2.0” είναι μία μοναδική ευκαιρία για την χώρα μας, η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί.

  Είχα δηλώσει και όταν είχαμε συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να δανειστεί η Ευρώπη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διαθέσει σημαντικούς πόρους στα κράτη-μέλη με τη μορφή των επιχορηγήσεων και των δανείων, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τους πόρους αυτούς να τους σπαταλήσουμε.

  Πρέπει να τους επενδύσουμε στο αύριο της Ελλάδας. Και θεωρώ ότι αυτό τον τελικό σκοπό  υπηρετεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας", τόνισε ο πρωθυπουργός.

  Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως για την επανεκκίνηση της οικονομίας ήδη αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις. "Η συνέχιση της ενίσχυσης των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης.

  Η εμπροσθοβαρής άντληση πόρων από τις αγορές. Η εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας. Η παράταση του προγράμματος "Ηρακλής". Οι πετυχημένες και έγκαιρες αξιολογήσεις από τους θεσμούς. Και η διασφάλιση του υφιστάμενου καθεστώτος των ελληνικών κρατικών χρεογράφων", επισημαίνουν, σε συζητήσεις τους.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ