Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Μαϊ-2021 08:00

  Ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα

  Ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ένα ακόμα βήμα και, μάλιστα, σημαντικό στον δρόμο προς την επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, πραγματοποιείται σήμερα. Μετά από σχεδόν έξι μήνες, η επανεκκίνηση της εστίασης διευρύνει τη… διάμετρο του κύκλου των ανοιγμάτων, με τις επόμενες ημερομηνίες ορόσημο να… ανατέλλουν στον ορίζοντα. Και να σχετίζονται με την έναρξη της διά ζώσης εκπαίδευσης για τους μαθητές γυμνασίων, δημοτικών και νηπιαγωγείων στις 10 Μαΐου και την… αυλαία της τουριστικής περιόδου στις 15 Μαΐου, παράλληλα με το… πράσινο φως στις υπερτοπικές μετακινήσεις. 

  Από σήμερα, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται μέχρι τις έντεκα το βράδυ, καθώς το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετατίθεται χρονικά κατά μία ώρα. Ταυτόχρονα, η υποχρέωση αποστολής μηνύματος στο 13033 παραμένει στην καθημερινότητα για τις επόμενες δύο εβδομάδες. 

  Την ίδια στιγμή, σε μήνα-κλειδί για τη… φυγή προς τα εμπρός και τη σύνθεση των κομματιών του "παζλ" που θα δημιουργήσουν τη μεγάλη εικόνα επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνίας μετατρέπεται για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Μάιος. Έχοντας διαχειριστεί απανωτές κρίσεις μέσα σε διάστημα ενός έτους, είτε αυτές σχετίζονταν με την πανδημία, είτε με τα εθνικά ζητήματα, το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιεί βήμα προς βήμα ολική επαναφορά σε βασικά θέματα που περιλαμβάνονταν στην προεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. 

  Ο σχεδιασμός του επόμενου διαστήματος, πέρα από το κρίσιμο υγειονομικό μέτωπο, θα εστιάσει, κατά κύριο λόγο, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και πολιτικών, οι οποίες θα αυξήσουν την ταχύτητα στο… ντεμαράζ, μετά από την παγκόσμια περιπέτεια του Covid-19. 

  Το πρώτο κύμα πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για την περαιτέρω στήριξη της μεσαίας τάξης και των ανθρώπων που αποτελούν τη… ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς είναι πραγματικότητα. Τα μόνιμα μέτρα ανακούφισης ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τα άκρως θετικά μηνύματα από τις αγορές, η σταθερή αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας και η κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών στην κοινότητα παρέχουν την απαραίτητη ισχύ στον κωδικό "η Ελλάδα που αλλάζει". Ταυτόχρονα, το… γύρισμα της σελίδας διαθέτει και… πολιτικό DNA. 

  Εκτίμηση των "γαλάζιων" στελεχών είναι πως όσο η χώρα φτάνει προς τη… γέφυρα που ενώνει την κανονικότητα με την ανάπτυξη, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκονται μπροστά σε διαρκή στρατηγικά αδιέξοδα, καθώς θα… ξεμένουν από αντιπολιτευτικά καύσιμα. "Αποδίδουμε πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό του αύριο, διορθώνουμε και τις αδικίες του χθες", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τη στιγμή που, μέσα από ένα… μπαράζ δημόσιων παρεμβάσεων, εκφράζει την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός κύκλου γρήγορης ανάκαμψης.

  Αλλαγή κλίματος

  Μετά, λοιπόν, τις ανακοινώσεις για νέες μόνιμες μειώσεις σε φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το βλέμμα του στο επικείμενο άνοιγμα της εστίασης και την επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, προβάλλοντας τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσουν στην αλλαγή του γενικότερου κλίματος. 

  "Ο τουρισμός, που αποτελεί πυλώνα της οικονομίας, αναμένεται να καταγράψει σαφώς καλύτερες επιδόσεις εφέτος σε σχέση με το 2020. Στο χειρότερο σενάριο, εκτιμάται ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν στο 40% των εσόδων του 2019, έναντι 25% το 2020", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη. 

  "Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα ανακάμπτει, καθώς η πραγματική οικονομία διαβλέπει το τέλος αυτής της δοκιμασίας και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το πρώτο δίμηνο του 2021, ενώ και οι κατασκευές είναι σε υψηλότερο επίπεδο ακόμη και από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, στο τέλος της δεκαετίας του 2000. Η εικόνα αυτή ενισχύεται και από άλλους πρόδρομους δείκτες. Σημαντική είναι η αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 20 δισ. ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον αντίστοιχο μήνα του 2021, δεδομένου ότι δίνει το περιθώριο για δυνητική ενίσχυση της ζήτησης και της κατανάλωσης. Μάλιστα, το 57% της αύξησης των αποταμιεύσεων αποδίδεται σε νοικοκυριά", προσθέτουν. 

  Στο κυβερνητικό στρατόπεδο διάχυτο είναι το "πιστεύω" ότι, καθώς η οικονομία θα απελευθερώνεται από την πανδημία θα μπαίνει προοδευτικά σε δυναμική ανάπτυξη. Όπως επισημαίνουν παράγοντες, προς αυτήν την κατεύθυνση συλλειτουργούν:

  - Η ενίσχυση του οικονομικού κλίματος.

  - Το σταθερά χαμηλό κόστος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας.

  - Η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής.

  - Η αναμενόμενη ενίσχυση του τουρισμού, σε σχέση με το 2020.

  - Η σχεδιαζόμενη άντληση από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ το 2ο εξάμηνο του 2021, με την Αθήνα να υποβάλλει επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ