Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Μαρ-2021 20:16

  Κοντοζαμάνης: Η θέση της κυβέρνησης στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής παραμένει αρνητική

  Κοντοζαμάνης - Προϋπολογισμός 2021: Μοναδική ευκαιρία να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο ΕΣΥ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Οι εισηγήσεις των ειδικών δεν είναι κρατικό μυστικό, αρκετοί άλλωστε εξ αυτών διατυπώνουν δημόσια τις θέσεις τους και τις απόψεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης" ανέφερε στην Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας "πως η μεγάλη ευθύνη και προσοχή της κυβέρνησης είναι να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, διότι δεν είναι σωστό να ταυτίσουμε πρόσωπα και απόψεις".

  Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, γιατί η κυβέρνηση αρνείται "την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας", ο υφυπουργός ανέφερε ότι "ο ρόλος της επιτροπής είναι συγκεκριμένος" και μια τέτοια δημοσιοποίηση των απόψεων που διατυπώνουν στις συνεδριάσεις τους "θα έχει αρνητικές συνέπειες", καθώς εάν η κυβέρνηση έκανε κάτι τέτοιο θα ήταν "σαν να 'αδειάζαμε' τα μέλη της Επιτροπής". Οφείλουμε, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, "να προστατεύσουμε το κάθε μέλος της επιτροπής ξεχωριστά και όλους μαζί, έτσι ώστε να μπορούν να ομιλούν, να συσκέπτονται και να αποφασίζουν ελεύθερα, και κυρίως ανεπηρέαστα, χωρίς παρεμβολές. Πρόκειται για τριάντα τρεις καταξιωμένους επιστήμονες, οι οποίοι άνθρωποι και αυτοί και δεν ζουν αποκομμένοι από την πραγματικότητα. Έχουν πλήρη επίγνωση του συνόλου των παραμέτρων και ασφαλώς λαμβάνουν αυτές τις παραμέτρους υπ' όψιν τους κατά τη διατύπωση της γνώμης τους".

  Ο υφυπουργός επανέλαβε πως για το θέμα της δημοσιοποίησης των πρακτικών, η θέση της κυβέρνησης είναι κατηγορηματικά αρνητική, σημειώνοντας ότι "είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Όμως η εμπιστευτικότητα των πρακτικών της επιτροπής, αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της επιτροπής, ώστε να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς να έχουν την αίσθηση του φόβου ότι θα ασκηθεί εξωτερική πίεση. Αυτό γίνεται και στα δικαστήρια και η μυστικότητα των διασκέψεων των δικαστηρίων είναι αυτή που διασφαλίζει τη λειτουργική τους ανεξαρτησία. Δεν υπάρχει, επομένως, κανένας λόγος δημοσιοποίησης των πρακτικών. Δεν θα βοηθήσει πουθενά και θα έλεγα πως καταντά και εμμονή η επαναλαμβανόμενη αυτή απαίτηση από την πλευρά σας".

  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, απάντησε πως δεν ζήτησε κανείς τα ονόματα και την προσωπική τοποθέτηση του κάθε επιστήμονα που συμμετέχει σε αυτήν την Επιτροπή. Ζητάμε είπε τις αποφάσεις, για να δούμε τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες, χωρίς τα ονόματα των ανθρώπων. Γιατί όπως είπε "η κυβέρνηση έχετε εθιστεί σε μια λογική ωραιοποίησης των πάντων". Παράλληλα έθεσε θέμα "διεύρυνσης της Επιτροπής με βάση τα ζητήματα που έχουν προκύψει στη δικονομία και γενικότερα στη ζωή".

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ