Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Μαρ-2021 08:32

  Τα μεγάλα στοιχήματα στον ορίζοντα του Μαξίμου

  Τα μεγάλα στοιχήματα στον ορίζοντα του Μαξίμου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Έχοντας επιστρατεύσει ένα ακόμα μεγάλο "όπλο" στη φαρέτρα της, αυτό του self testing, για την πιο άμεση αντιμετώπιση του τρίτου και πλέον σφοδρού κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή του μήνα, βλέπει να ορθώνονται στον ορίζοντα τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα για τον Απρίλιο. 

  Με γνώμονα, πάντα, την προστασία της δημόσιας υγείας, τη μείωση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην κοινότητα και την αποσυμπίεση του εθνικού συστήματος υγείας, το χτίσιμο του πρώτου ισχυρού τείχους ανοσίας και τα επόμενα προσεχτικά βήματα επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα βρίσκονται στην προμετωπίδα της στρατηγικής. Μία στρατηγική που άνοιξε τον κύκλο της με την υιοθέτηση των πρώτων σημειακών παρεμβάσεων στα μέτρα κατά της Covid-19 και πλέον δομείται σημείο προς σημείο, με μέγιστο στόχο να περάσει, όσο το δυνατόν πιο άμεσα στο παρελθόν, η μεγαλύτερη υγειονομική περιπέτεια των τελευταίων δεκαετιών.

  Συνεχές ανέβασμα των στροφών

  Ανεβάζοντας εξακολουθητικά στροφές, η επιχείρηση "Ελευθερία" σπάει το ένα φράγμα μετά το άλλο. Τουλάχιστον με μία δόση έχει εμβολιαστεί παραπάνω από το 10% του πληθυσμού, με την Ελλάδα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, να βρίσκεται σταθερά μέσα στις έξι-επτά ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς… τσιμπημάτων.

  Σύμφωνα με το πλάνο που έχει δομηθεί:

  -Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί, καθώς θα προστεθούν οι ηλικιακές ομάδες των 60 και άνω, καθώς και οι ευπαθείς πολίτες της ομάδας Α.

  -Το Μάιο και τον Ιούνιο και σε ένα ακόμα ανέβασμα της ταχύτητας θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, ειδικότερες επαγγελματικές ομάδες (όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό) αλλά και ο γενικός πληθυσμός.

  -Από την 1η Απριλίου ο εμβολιαστικός μηχανισμός θα ενισχυθεί με την δημιουργία επιπλέον 272 κέντρων. Με τον τρόπο αυτό, ο αριθμός των ενεργών εμβολιαστικών κέντρων θα ανέλθει σε 1.073. Δηλαδή, 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό 1.018 που είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.

  -Στον μηχανισμό θα ενταχθούν ακόμα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα. Πρόκειται για το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου και το Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό. Στα κέντρα αυτά, σε πρώτο στάδιο, θα λειτουργούν 48 εμβολιαστικές γραμμές, ενώ σταδιακά και ανάλογα με τις ροές των εμβολίων προς τη χώρα μας, θα προστίθενται νέες γραμμές, προκειμένου να φτάσουν τις 96 στο καθένα. Ήδη, σε λειτουργία έχουν τεθεί το εμβολιαστικό κέντρο "Προμηθέας", στο Μαρούσι, με 48 εμβολιαστικές γραμμές και το εμβολιαστικό κέντρο που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με 24 γραμμές, με τον σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός ακόμα κέντρου, στην Πάτρα, να… τρέχει.

  Όλες αυτές οι πτυχές του σχεδιασμού αποτελούν, ουσιαστικά, τα "κλειδιά" μίας πολιτικής, στο βάθος της οποίας αναμένεται να επιτευχθεί το μέγιστο ζητούμενο, το οποίο θα αποτελέσει τη γέφυρα για τη μετάβαση στην κανονικότητα. Και αυτό δεν είναι άλλο από το χτίσιμο των τειχών της ανοσίας. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων για τον Απρίλιο:

  -Η Pfizer θα παραδώσει 1.100.000 δόσεις.

  -Η AstraZeneca 450.000 δόσεις.

  -Η Moderna 100.000 δόσεις και η Johnson & Johnson θα παραδώσει 70.800 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

  Τα σενάρια

  Κι αν το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τον Απρίλιο είναι οι υψηλότερες ταχύτητες στα…τσιμπήματα, το δεύτερο σχετίζεται με το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, με τις επόμενες εβδομάδες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις από εδώ και πέρα αποφάσεις. 

  Μετά, λοιπόν, το πρόσφατο… ανέβασμα των ρολών για τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων, τα ερωτήματα σχετίζονται με το πότε θα πάρουν σειρά λιανεμπόριο, σχολικές βαθμίδες και εστίαση. Το αποτύπωμα των μολύνσεων και οι "ανάσες" στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι οι δύο παράγοντες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην όποια επανέναρξη, ενώ κομβικό κομμάτι της… εξίσωσης θεωρείται και η πραγματική οικονομία, η οποία βρίσκεται στο όριό της, μετά από πέντε μήνες εφαρμογής είτε χαλαρών, είτε σκληρών παρεμβάσεων.

  Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν ημέρα με την ημέρα τα στοιχεία της πανδημίας, οι συσκέψεις είναι καθημερινές και η αναζήτηση βαλβίδων εκτόνωσης της δεδομένης κόπωσης των πολιτών βρίσκεται συνεχώς επί τάπητος. Στο τραπέζι, λοιπόν, βρίσκεται, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα της πανδημίας, η επαναλειτουργία της αγοράς και του λιανεμπορίου είτε την 5η, είτε τη 12η Απριλίου. Η μέθοδος του "click away" θα μπορούσε να είναι η αρχή αυτού του κύκλου, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο της παρουσίας των καταναλωτών εντός των καταστημάτων, με το δρόμο να ανοίγει μέσω της αποστολής SMS στο 13032, που θα έχει διάρκεια μέχρι τρεις ώρες και θα είναι μοναδικό για κάθε ημέρα. Όσον αφορά στην εστίαση, ένα πιθανό σενάριο για το άνοιγμά της (εφόσον, πάντα, τα στοιχεία της πανδημίας το επιτρέψουν) θα μπορούσε να είναι οι ημέρες πριν από την εορτή του Πάσχα. Και σε αυτήν την περίπτωση, τα μέτρα προστασίας αναμένονται αυστηρά, καθώς θα προβλέπουν χρήση μόνο των εξωτερικών χώρων και με σαφείς αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.

  Πρόσκληση στο Λευκό Οίκο 

  Τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσινγκτον επαναβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στην πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν και με τον συμβολισμό ότι αυτή πραγματοποιήθηκε ανήμερα της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επί τριάντα λεπτά, μέσα σε πολύ καλό κλίμα.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τη δέσμευσή του για την περαιτέρω εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αθήνας, αλλά και την εκτίμησή του για την αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόλπο της Σούδας. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης, που αποδέχθηκε την πρόσκληση Μπάιντεν να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, εξέφρασε την ετοιμότητα της Αθήνας για στενή συνεργασία με την Ουάσινγκτον στα διεθνή φόρα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού επάνω σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα μας είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ