Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Φεβ-2021 19:25

  Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Εάν δεν τρέξει η Ε.Ε. για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα το κάνει κάποιος άλλος

  Συνοδος Κορυφης Μητσοτακης 25.02.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.43

  Την πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού έφερε, εκ νέου, στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη για την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε ως κύριο αντικείμενο τη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από το κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αδειοδότηση, παραγωγή και διανομή εμβολίων, αλλά και τις μετακινήσεις.

  Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις, τόσο καλύτερα θα είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως είπε, σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. "Εάν δεν το πράξουμε εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς. Πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες", σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, ενώ αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό δε θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα. Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών, αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

  Ο πρωθυπουργός, στην τηλεδιάσκεψη για την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στήριξε, δε, για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ