Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Φεβ-2021 09:44

  Στη Βουλή οι δικογραφίες για τυχόν ευθύνες δύο πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ

  Παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής η Έκθεση Πεπραγμένων του ΑΣΕΠ για το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Την απόφαση αν θα προχωρήσει σε εξεταστική ή προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, καλείται να λάβει η Βουλή και κυρίως η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μετά τη διαβίβαση από τη Δικαιοσύνη δυο "καυτών" δικογραφιών. Αυτή της Folli Follie και τις καταγγελίες περι προσπάθειας συγκάλυψης καθώς και αυτή με τις αναφορές του Χρ. Καλογρίτσα κατά του Νικ. Παππά, με δεδομένο πως εάν δεν γίνει προανακριτική επιτροπή το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο που ξεκινάει η νέα περίοδος τα όποια τυχόν ποινικά αδικήματα παραγράφονται.

  Εάν δε η Βουλή κλείσει για θερινά τμήματα το καλοκαίρι, η παραγραφή θα ξεκινήσει με το κλείσιμο της ολομέλειας και την έναρξη των θερινών τμημάτων. Και αυτό γιατί οι όποιες υποθέσεις αφορούν την δεύτερη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή από το Σεπτέμβριο του 2015 και μετά (π.χ και περίπτωση Folli Follie) εμπίπτουν στα προ της αναθεώρησης του Συντάγματος προβλεπόμενα για την παραγραφή υπουργικών αδικημάτων.

  Η Folli Follie

  Από χθές το βράδυ στο Κοινοβούλιο βρίσκεται ο φάκελος για τυχόν ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης και δη των πρώην υπουργών Αλέκου Φλαμπουράρη και Αλεξη Χαρίτση, σχετικά με την ύπαρξη αναφορών σε σχετικά έγγραφα και ηλεκτρονική αλληλογραφία για "προσπάθεια συγκάλυψης" της έρευνας της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Folli Follie. 

  O φάκελος που στέλνει η εισαγγελέα αμελλητί (δηλαδή χωρίς αξιολόγηση) - δια του υπουργού Δικαιοσύνης - όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα στη Βουλή αφορά τους δύο πρώην υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση.

  Ο εισαγγελέας στο σχετικό διαβιβαστικό αναφέρει ότι η δικογραφία αποστέλλεται στη Βουλή για τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην έκθεση της αρμόδιας ανακρίτριας κατ' άρθρον 39 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου περιγράφονται αξιόποινες πράξεις τυχόν τελεσθείσες από υπουργούς, βουλευτές και φυσικά πρόσωπα.

  Παράλληλα η εισαγγελία ζητά από τη Βουλή να αποφανθεί για την άρση ή όχι της βουλευτικής ασυλίας του εν ενεργεία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτη, το όνομα του οποίου επίσης περιλαμβάνεται, όπως και των δύο πρώην υπουργών στην ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ του διευθυντή ασφαλείας της εταιρείας και του προφυλακισμένου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. 
  Αντίθετα η Δικαιοσύνη δεν χρειάζεται άδεια για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες του πρώην Βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα καθώς το γεγονός ότι δεν είναι πλέον βουλευτής δίνει το νομικό δικαίωμα της έρευνας άνευ αδείας της Βουλής. 

  Για τον κ. Μπαλαούρα ήδη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της δωροληψίας και της παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων. Η έρευνα αφορά και τους ιδρυτές της εταιρείας και τον διευθυντή ασφαλείας που φέρονται να είχαν γνώση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων περί "ισχυρών συμμάχων του ομίλου". 

  Ανοιχτή βέβαια παραμένει και η έρευνα για τυχόν ευθύνες της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για καθυστέρηση στον έλεγχο της Folli Follie μετά από καταγγελίες επενδυτών η οποία είχε τεθεί στο αρχείο στις αρχές Δεκεμβρίου. Πλεον μετά την ανάσυρση της η υπόθεση είναι εκ νέου ανοιχτή.

  Η υπόθεση Καλογρίτσα

  Παράλληλα, στη Βουλή έφτασε και η δικογραφία που σχημάτισε ο εισαγγελέας Κ. Σιμιτζόγλου σχετικά με τις καταγγελίες του Χρ. Καλογρίτσα και τις ευθείες αναφορές στο πρόσωπο του κ. Παππά, αποδίδοντάς του το ρόλο του "ενορχηστρωτή" στην προσπάθεια "να κατοχυρώσει μία από τις τηλεοπτικές άδειες σε πρόσωπα της επιρροής του". Ο επιχειρηματίας είχε αναφέρει πως δεν είχε χρήματα για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ωστόσο πείστηκε να συμμετέχει ώστε να αποκτήσει κανάλι επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και του δόθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ μέσω εταιρείας από το εξωτερικό, τα οποία απαιτούνταν για την συμμετοχή στον διαγωνισμό με την μορφή εγγυητικής επιστολής.

  Όταν τα σχέδια για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ ναυάγησαν, τότε, σύμφωνα πάντα με τον εργολάβο, ο Ν. Παππάς του είπε ότι αφού δεν μπορούν να φτιάξουν κανάλι να φτιάξουν μια εφημερίδα και του υπέδειξε τα 3 εκατομμύρια της εγγυητικής επιστολής να τα δώσει για να ανοίξει την εφημερίδα Documento

  Ο Καλογρίτσας στο υπόμνημά του στον εισαγγελέα ανέφερε πως ο κ. Παππάς "οργάνωσε σχέδιο για κανάλι ΣΥΡΙΖΑ", με την εισαγγελία να έχει περιλάβει έξι αδικήματα, τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν: δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως, και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

  Το σκέλος της δικογραφίας που αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα (μέλη της οικογένειας Χούρι της εταιρείας CCC) που είναι μεταξύ των μηνυομένων) παραμένει στην Εισαγγελία για να συνεχιστεί η έρευνα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ