Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιαν-2021 09:10

  Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, με χαμηλές προσδοκίες

  Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, με χαμηλές προσδοκίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μετά από σχεδόν ένα έτος γεμάτο εντάσεις και παραβατικές κινήσεις από την πλευρά της γείτονος, που ιόνισαν αρνητικά την ατμόσφαιρά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σηκώνουν σήμερα αυλαία στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η πρώτη, ύστερα από μία πενταετία...σιωπής, επαφή των δύο διπλωματικών αποστολών (η χώρα μας εκπροσωπείται από τους πρέσβεις Παύλο Αποστολίδη και Αλέξανδρο Κουγιού και η Τουρκία από τους Σεντάτ Ονάλ και Τσαγατάι Ερτσιγές) αναμένεται να έχει χαρακτήρα βολιδοσκόπησης προθέσεων, με τις προσδοκίες να παραμένουν χαμηλές, ελέω των θέσεων και της ρητορικής στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν, που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για εξεύρεση σημείων σύγκλισης.

  Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι  η Αθήνα προσέρχεται στις συζητήσεις "με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, αλλά δίχως αφέλεια" και προσθέτουν πως οι διερευνητικές είναι άτυπες, μη δεσμευτικές συναντήσεις, είχαν διακοπεί το 2016, με υπαιτιότητα της γείτονος και στόχος είναι τώρα να συνεχιστούν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν. "Οι συζητήσεις θα γίνουν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και θα αφορούν το ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα διαφωνεί εδώ και δεκαετίες με την Τουρκία -και το οποίο και προκάλεσε την πρόσφατη ένταση- δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας, ούτε να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες Διεθνούς Δικαίου", επισημαίνεται.

  Το δικό του μήνυμα προς την Άγκυρα για την διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών.  Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία "καλή τη πίστει, με εποικοδομητικό πνεύμα" και χωρίς να προκαλεί, σημείωσε (Εφημερίδα των Συντακτών) ο κ. Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας πως δε συζητούνται θέματα που αφορούν στην εθνική κυριαρχία και στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. "Ζήτημα των ενδεχόμενων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις, που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", ανέφερε. "Ευελπιστούμε ότι οι επαφές αυτές θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση...Ελπίζω ότι και η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στις επαφές αυτές με αντίστοιχο πνεύμα", πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

  Η Ελλάδα προσέρχεται στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, έχοντας αναπτύξει, το τελευταίο διάστημα, ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών, μέσω κινήσεων που είχαν ως αποτύπωμα την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στη σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. "Προχωρήσαμε σε συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Συμφωνήσαμε, παράλληλα, την έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία  για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

  Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, η χώρα πέτυχε μία σειρά αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις, εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο  και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη. Το ερώτημα, την ίδια στιγμή, παραμένει κομβικό. Και αυτό σχετίζεται με το κατά πόσο η Τουρκία θα προτείνει θέματα προς συζήτηση, τα οποία η Αθήνα δεν πρόκειται να συζητήσει. Όπως, για παράδειγμα, την αποστρατικοποίηση των νησιών και τις "γκρίζες ζώνες".

  Εάν η γειτονική χώρα επιμείνει σε συζήτηση μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων, τότε, ουσιαστικά, θα φέρει και την ευθύνη του αδιεξόδου στις συζητήσεις, με παράγοντες να επισημαίνουν ότι, σε μία τέτοια περίπτωση, τα μηνύματα, ασφαλώς, θα φτάσουν…εκεί που πρέπει. Άλλωστε, η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου, όταν οι "27" ηγέτες θα εξετάσουν διεξοδικά τη συμμόρφωση της γείτονος με τις αποφάσεις των Βρυξελλών, σε συνέχεια του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, απέχει ελάχιστα με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία των σχέσεων της ευρωπαϊκής οικογένειας με την Άγκυρα.  

  Στην Αθήνα η Φλοράνς Παρλί

  Την ίδια στιγμή, στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθεί σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, προκειμένου να υπογράψει με τον ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τη σύμβαση για την προμήθεια μίας μοίρας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών "Rafale", εκ των οποίων τα έξι θα είναι καινούρια και τα δώδεκα μεταχειρισμένα. Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (περί τον Ιούνιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα.

  Έτσι, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, δώδεκα στο τέλος του 2022 και 18 το καλοκαίρι του 2023. Τα Rafale είναι το πρώτο βήμα για αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει ως "το πλέον σύνθετο και σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα" των τελευταίων δεκαετιών. Η κ. Παρλί θα γίνει δεκτή στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό το μεσημέρι.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ