Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιαν-2021 14:38

  Κ. Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Η επάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και σας έφεραν στην εξουσία

  Κ. Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Η επάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και σας έφεραν στην εξουσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:49

  Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή, κάνοντας αναφορά στα...εργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Τσιπρα. 

  "Δεν πρέπει να μειώνουμε τη σημασία αυτής της απόφασης διότι, εάν αυτή η απόφαση ήταν τόσο αυτονόητη, γεννάται εύλογα το ερωτηματικό. Γιατί δεν είχε γίνει τόσα χρόνια; Κ. Τσίπρα, μερικές φορές, μου δίνετε την εντύπωση ότι είστε κυνηγημένος από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών σας. Αναφερθήκατε στο τι έγινε το 2018 και θα ήθελα να υπενθυμίσω τα πραγματικά γεγονότα. Ο κ. Κοτζιάς ήταν αυτός που λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών εισηγήθηκε την επέκταση των χωρικών υδάτων, ισχυριζόμενος, μάλιστα, ότι είχε κάνει και μία σημαντική προετοιμασία, προκειμένου αυτή η πολιτική απόφαση να υλοποιηθεί. 

  Όντως το 2018 υπήρχαν και στη Νέα Δημοκρατία σκέψεις, απόψεις κατά το ποσό αυτή η επέκταση σε εκείνη τη χρονική συγκυρία θα ήταν ωφέλιμη. Προσωπικά, δεν είδα να αναφέρετε κάποια δική μου δήλωση για το θέμα. Προσωπικά, για το θέμα αυτό δεν είχα τοποθετηθεί, γιατί αντιλαμβανόμουν την πολυπλοκότητα του", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Παραλληλα, εστίασε σε βιβλίο του κ. Κοτζιά, σύμφωνα με το οποίο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών γράφει ότι ο κ. Τσίπρας έκανε πίσω, γιατί...πιθανόν τον φόβισαν οι συνεργάτες του, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους". 

  "Τα γεγονότα, μάλλον, επιβεβαιώνουν αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς. Είχατε στη διάθεσή σας αρκετό χρονικό διάστημα, εάν η επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς ήταν δική σας απόφαση να την υλοποιήσετε. Κατά την άποψή μας η απόφαση αυτή έπρεπε να υλοποιηθεί μέσα από τη διαδικασία την οποία σήμερα ακολουθούμε...Γιατί δεν το κάνατε; Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς ότι φοβηθήκατε πιθανές αντιδράσεις ή υπήρχε κάποιος άλλος λόγος; Είναι άδικο να ασκείται κριτική σε μία κυβέρνηση που προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία. Όταν εσείς είχατε τη δυνατότητα να το κάνετε και επιλέξατε τελικά να ακολουθήσετε την πολιτική της δημιουργικής αδράνειας...", τόνισε ο πρωθυπουργός. 

  Παράλληλα, στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με οξείς τόνους στον κ. Τσίπρα, με αφορμή τον παραλληλισμό που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των γεγονότων στο Καπιτώλιο και των διαδηλώσεων, στη διάρκεια της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών.

  "Στην ελληνική κοινωνία, όταν είδαμε τις σκηνές του Καπιτωλίου, δε θυμηθήκαμε τις σκηνές του 2018. Αλλά, του 2011. Όταν η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν, σε ένα παραλήρημα αμφισβήτησης της αστικής Δημοκρατίας και διχασμού, με βιτριόλι, με κρεμάλες, με συνθήματα περί καψίματος του Κοινοβουλίου και με εσάς στην πρώτη γραμμή, ως νέος καβαλάρης του αντισυστημικού κινήματος. Εσείς και το κόμμα σας ήσασταν οι μεγάλοι ωφελημένοι από το διχασμό της ελληνικής κοινωνίας. Έσείς καβαλήσατε αυτό ακριβώς το κύμα, όχι μόνο του λαϊκισμού, του τοξικού λόγου, της περίπου κανονικοποίησης, της βίας, του τρόπου κατασυκοφάντησης των πολιτικών σας αντιπάλων. Η επάνω και κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και σας έφεραν στην εξουσία. Και για αυτό και κυβερνήσετε με τον κ. Καμμένο, χωρίς καμία απολύτως δυσκολία", σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

  Κόντρα 

  Στην επισήμανση του πρωθυπουργού για τα περί δημιουργικής αδράνειας, ζήτησε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δευτερολογία του. 

  Υποστήριξε χαρακτηριστικά πως: "Όταν ανέλαβα και υπουργός εξωτερικών με ενημέρωσε ο κ. Κοτζιάς για προετοιμασία στην οποία στηρίχθηκε και η δική σας κυβέρνηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων. Όταν ενημερώθηκα ότι είχε έτοιμο προεδρικό διάταγμα, επιφυλάχθηκα να το δω. Ενημερώθηκα από τους διπλωμάτες του ΥΠΕΞ ότι το άρθρο 27 προβλέπει ότι η διεύρυνση επικράτειας μπορεί να γίνει μόνο μέσω νόμου και ότι κανένα προεδρικό διάταγμα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο. Βγήκα με ευθύνη και ανακοίνωσα ότι αυτή η πολιτική επιλογή θα προχωρήσει με νόμο. Έδωσα εντολή στον κ. Κατρούγκαλο να ετοιμάσει τον νόμο. Ξέρετε ποια απάντηση πήρε από τον κ. Κουμουτσάκο; Μην τολμήσετε και το φέρετε και δεσμεύσετε την χώρα προεκλογικά". 

  Κόντρα σημειώθηκε και για τις αναφορές για την πάνω και κάτω πλατεία, καθώς στις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι το κοινό στις εικόνες στο Καπιτώλιο και στην απόπειρα εισβολής στη Βουλή το 2019 είναι πως "ακροδεξιοι ήταν και εκεί, ακροδεξιοι ήταν και εδώ, ενώ στα περί πάνω και κάτω πλατείας το 2011, ο Αλέξης Τσίπρας, αντεπιτέθηκε στον πρωθυπουργό απαντώντας ότι τα συλλαλητήρια του 2011, τα στήριξε ως πρόεδρος της ΝΔ τότε, ο Αντώνης Σαμαράς.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ