Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιαν-2021 12:29

  Τσίπρας: Στήριξη στα Ελληνοτουρκικά υπό όρους - Απαιτούνται "κόκκινες" γραμμές

  Τσιπρας Βουλη 22.10.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.22

  Της Νίκης Ζορμπά

  Επιβεβαίωσε και επισήμως το "ναι" που θα εκφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για την επέκταση των χωρικών υδάτων -πιθανότατα πλην του βουλευτή του Ζουράρι ο οποίος έχει δική του γραμμή - όχι πάντως χωρίς αιχμές για την άσκηση  εξωτερικής πολιτικής από την Κυβέρνηση. 

  Στο δια ταύτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα που εκκινούν στις 25/01, μίλησε για απουσία σχεδίου και συγκεκριμένης ατζέντας ενώ επανέλαβε τους όρους στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά. 

  Επ αυτού, είπε χαρακτηριστικά: "Στηρίζουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την προοπτική να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε διμερώς, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 
  Η Ελλάδα, όμως, πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν "γκρίζες ζώνες" ή "αποστρατιωτικοποίηση νησιών".
  Πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε πιέσεις τρίτων για ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα". 

  Απαντώντας δε, στις επισημάνσεις του Πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν προχώρησε στην επέκταση των χωρικών υδάτων παρά τις δηλώσεις προθέσεών της, ο κ. Τσίπρας απάντησε: 

  "Όταν ανέλαβα κ υπουργός εξωτερικών με ενημέρωσε ο κ. Κοτζιάς για προετοιμασία στην οποία στηρίχθηκε και η δική σας κυβέρνηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων. Όταν ενημερώθηκα ότι είχε έτοιμο προεδρικό διάταγμα, επιφυλάχθηκα να το δω. Ενημερώθηκα από τους διπλωμάτες του ΥΠΕΞ ότι το άρθρο 27 προβλέπει ότι η διεύρυνση επικράτειας μπορεί να γίνει μόνο μέσω νόμου και ότι κανένα προεδρικό διάταγμα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο. Βγήκα με ευθύνη και ανακοίνωσα ότι αυτή η πολιτική επιλογή θα προχωρήσει με νόμο. Έδωσα εντολή στον κ. Κατρούγκαλο να ετοιμάσει τον νόμο. Ξέρετε ποια απάντηση πήρε από τον κ. Κουμουτσάκο; μην τολμήσετε και το φέρετε και δεσμεύσετε την χώρα προεκλογικά".

  Σταχυολογώντας την πρωτολογία του, είπε, μεταξύ άλλων για: 

  Διερευνητικές


  *Ασάφεια γύρω από τις διερευνητικές. Με ποια ατζέντα; Ποιους στόχους;  Ποιες επιδιώξεις, θα πάμε σ’ αυτές; 
  Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη στρατηγική Ερντογάν, που αξιοποιώντας στο έπακρο την στάση Πόντιου Πιλάτου της Ε.Ε , επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων; 

  *Τι κινήσεις γίνονται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο για να εξασφαλίσουμε κάποιες συμμαχίες στην Ευρώπη και γενικότερα; Όλα αυτά παραμένουν θολά. 
  Και όσο παραμένουν θολά, και όσο η Άγκυρα επιμένει σε ρόλο χωροφύλακα του Αιγαίου, και όσο η διεθνής κατάσταση και η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ρευστή, τόσο οι κίνδυνοι για την πατρίδα αυξάνουν. 

  *Να προτείνουν ένα σαφή οδικό χάρτη αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, με διπλωματικά μέτρα, με διεθνείς πρωτοβουλίες, αλλά και με όλα τα μέσα άμυνας, πρόληψης και απάντησης. 
  Με κόκκινες εθνικές γραμμές, πουν να γίνουν σαφείς προς κάθε κατεύθυνση. 
  Έτσι που και οι Ευρωπαίοι, και οι σύμμαχοι, και η Άγκυρα, να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε τετελεσμένα και προκλήσεις. 

  *Οι συνθήκες υπό τις οποίες επανεκκινούνται  είναι αρνητικές για τη χώρα μας. Και δυστυχώς, ο τρόπος που χειριστήκατε την τουρκική επιθετικότητα το 2020 – οι αντιφάσεις, τα αντικρουόμενα μηνύματα, η έλλειψη στρατηγικής- είναι ο κυριότερος λόγος για αυτό.   

  *Στηρίζουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την προοπτική να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε διμερώς, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 
  Η Ελλάδα, όμως, πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν "γκρίζες ζώνες" ή "αποστρατιωτικοποίηση νησιών".
  Πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε πιέσεις τρίτων για ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.  

  Ελληνοτουρκικά 


  *Τα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα το ακανθώδες πρόβλημα με τους Τούρκους, που το περιπλέκει και το καθιστά άκρως επικίνδυνο η προκλητική τακτική του Ερντογάν, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για συνεννόηση και συναινέσεις. 
  Προσπάθεια που δηλώνω και από αυτό το βήμα ότι τόσο ΣΥΡΙΖΑ όσο και εγώ προσωπικά καταβάλλουμε και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε. 
  Έτοιμοι να στηρίξουμε όπου χρειαστεί.

  Με μια μόνο, απλή προϋπόθεση, που νομίζω ότι αποτελεί και απαίτηση κάθε λογικού πολίτη. 
  Ότι η κυβέρνηση θα δείξει και θα αποδείξει ότι  χειρίζεται τα εθνικά θέματα, τα ελληνοτουρκικά πρωτίστως, με εθνική σοβαρότητα. 

  Επέκταση χωρικών υδάτων

  *Θυμίζω, πως όταν η δική μας κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή τη θέση, τον Οκτώβριο 2018, τη λοιδορήσατε και την υπονομεύατε δημόσια. 
  Τόσο εσείς, όσο και το κόμμα σας, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση.

   
  *Αναρωτιέμαι όμως, δεν θα ήταν χρήσιμη εδώ, αν όχι για την ιστορία, αλλά για να δείξετε τουλάχιστον ότι έχετε διδαχτεί από τα λάθη σας, και να ενισχύσετε έτσι την αξιοπιστία σας μέσα και έξω από τη χώρα, μια κάποια αυτοκριτική;        

  Θυμίζω με τι ευκολία ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, μας έλεγε (και το καταθέτω στα πρακτικά) ότι  η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής". Ακόμα και η  κα Μπακογιάννη   μας έλεγε ότι δίνουμε περαιτέρω επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά. Ο τομεάρχης Άμυνας κ Κικίλιας δήλωνε: "Δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή γεγονότα και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας". και φυσικά ο κ.  Γεωργιάδης έλεγε πως είναι "μεγάλη ζημιά για τον τόπο, που ξεχώρισε το Ιόνιο από το Αιγαίο" η οποία "επιβεβαιώνει την τουρκική θέση".

  Συμφωνία Πρεσπών
   

  *Ανησυχώ. Ανησυχούμε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Και νομίζω ότι και η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Λόγος της ανησυχίας μας είναι πρώτα-πρώτα το ιστορικό του κυρίου Μητσοτάκη. 
  Και αναφέρομαι εδώ κυρίως στον τρόπο με τον οποίο πολύ πρόσφατα, σε ένα μείζον εθνικό θέμα, όπως το θέμα των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Εν γνώσει σας στηρίξατε τους ακραίους και θολώσατε την εθνική αλήθεια.   τις εικόνες που είδαμε στο καπιτώλιο, τις ζήσαμε όταν κομμάτι ακροδεξιών επιχείρησαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο.


  * αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρούσε στις ασφυκτικές πιέσεις του κυρίου Μητσοτάκη και της ακροδεξιάς και δεν είχε τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, την αποφασιστικότητα, ακόμα και τη γενναιότητα να αποδεχτεί το πολιτικό και κομματικό κόστος, αντί στα βόρεια σύνορα της χώρας να έχουμε ένα φίλο, θα είχαμε έναν εχθρό και έναν ίσως σύμμαχο ακόμα του Ερντογάν. 
   

   

   

   


       
      

   

       
          
                 
   


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ