Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιαν-2021 09:15

  Η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης κορυφής των "27"

  Η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης κορυφής των "27"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος, εντός της ευρωπαϊκής "οικογένειας", η πρόταση του πρωθυπουργού για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ένα εικοσιτετράωρο πριν την τηλεδιάσκεψη κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κομβικά ζητήματα της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος, όπως έδειξε και στη χθεσινή σύσκεψη για την πορεία εμβολιασμού της κοινότητας, να κινηθεί προς δύο  κατευθύνσεις. Ειδικότερα:

  -Θα επαναλάβει την πρότασή του για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

  -Θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca. Και την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η εταιρεία να είναι απολύτως συνεπής στις δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

  Επιστολή στον Σαρλ Μισέλ

  "Σήμερα, ξεκινά και η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Είναι ακόμα μια ελληνική καινοτομία. Θα καταχωρείται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει. Είναι, δε, και μια δικλίδα ασφάλειας διότι μόνο έτσι θα επιβεβαιώνεται ο νόμιμος εμβολιασμός. Και όπως ξέρετε έχω ήδη θέσει το θέμα ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού πρότυπου πιστοποιητικού. Η υποδοχή είναι -μέχρι στιγμής- θερμή. Θέλω να τονίσω ότι δεν πρόκειται για κανέναν περιορισμό, αλλά αντίθετα θα μας διευκολύνει να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που, σήμερα, θέτει ο Covid στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι κάτι το οποίο αφορά ιδιαίτερα τον τουρισμό μας και τις προοπτικές της οικονομίας μας, ειδικά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου… Θα θέσω το ζήτημα και στη Σύνοδο Κορυφής και εύχομαι πραγματικά να μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο ενιαίο σύστημα πιστοποίησης", τόνισε ο πρωθυπουργός, από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

  Χαρακτηριστικό στοιχείο της αποδοχής που γνωρίζει η κίνηση Μητσοτάκη είναι και η στάση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών. Καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει την πρωθυπουργική πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως σαφέστατα αποτυπώνεται στην ανοιχτή επιστολή του προέδρου της, Αλεξάντρ Ντε Ζινιάκ προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. "Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί επειγόντως από την Κομισιόν και όλα τα κράτη-μέλη…Οι εμβολιασμοί είναι το βασικό κλειδί, για να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα και να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη. Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσουν οι κυβερνήσεις την απαραίτητη εμπιστοσύνη, ώστε να ανοίξουν και πάλι τα σύνορά τους, αλλά και οι επιβάτες για να πετάξουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας", επισημαίνεται.

  Την ίδια στιγμή, στα χέρια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  βρίσκεται η επιστολή του κ. Μητσοτάκη και των ηγετών της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Δανίας για την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca και των άλλων εταιρειών. "Οι 27 πρέπει να στείλουν ένα ισχυρό σήμα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την Πέμπτη να διασφαλίσει ότι η διαδικασία για την έγκριση των υποψήφιων εμβολίων είναι όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική", τονίζει, μεταξύ άλλων, η ομάδα των τεσσάρων ηγετών. Με τον κ. Μητσοτάκη να σημειώνει, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό μέτωπο, την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης των εμβολιασμών, τα μηνύματα για το "απεταξάμην" στον εφησυχασμό είναι συνεχή. "Τα μέτρα προστασίας θα μας συνοδεύουν, τουλάχιστον, έως το τέλος της άνοιξης. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε λάθος νομοτελειακά θα επιφέρει αναζωπύρωση του ιού και νέα απαγορευτικά. Είναι κάτι που δεν το θέλουμε, κάτι που δεν αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ