Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιαν-2021 10:08

  ΣΥΡΙΖΑ: Ξανά σε αναζήτηση βηματισμού - Ανασύνταξη εσωκομματικών ομάδων

  ΣΥΡΙΖΑ: Ξανά σε αναζήτηση βηματισμού - Ανασύνταξη εσωκομματικών ομάδων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Σε προεκλογική τροχιά βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ - ημιεπισήμως πλέον καθώς μετά τον πρωθυπουργικό ανασχηματισμό, οι ψίθυροι περί πιθανότητας πρόωρων εκλογών, έγιναν πλέον φωνές που "έφτασαν" στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. 

  Η εκπεφρασμένη εκτίμηση πια είναι πως η κυβέρνηση σωρεύει "φθορά" και εντός του επόμενου 9 μηνου ( άνοιξη ή φθινόπωρο), οι εκλογές θα βρίσκονται επί θύραις. 

  Πώς οργανώνεται η Κουμουνδούρου για τυχόν επαλήθευση του σχετικού σεναρίου; 

  Αντιπολίτευση της Πανδημίας

  Σε ό,τι αφορά την αντιπολιτευτική της τακτική, εντείνει κριτική και πιέσεις στην Κυβέρνηση, κυρίως για την υγειονομική πλευρά της Πανδημίας. 

  Ο Α. Τσίπρας επισκεπτόμενος την πρόεδρο της Δημοκρατίας , αναθέρμανε την πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με την προσθήκη εκπροσώπων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ενώ αναζητά φανερά να αξιοποιήσει δυστοκίες και καθυστερήσεις για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, προς όφελος του κόμματός του. 

  Στο πλαίσιο αυτό "σηκώνει" πολλή σκόνη για τα εμβόλια και την ανάγκη άρσης των πατεντών των εμβολίων. 

  Ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος, προανήγγειλε "πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στη ηγεσία της ΕΕ για την αγορά των πατεντών των εμβολίων" ενώ χθες από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία ζητείται από τον πρωθυπουργό να θέσει το θέμα του καθεστώτος των πατεντών των εμβολίων, κατά την επίσκεψή του στον πορτογάλο πρωθυπουργό, ως προεδρεύοντα της ΕΕ. Παραλλήλως,  αξιοποιώντας το παράδειγμα και της Κύπρου, επιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ για διμερείς συμφωνίες. 

  Εσωκομματικές ανακατατάξεις

  Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ για τους επόμενους λίγους μήνες βέβαια είναι να καταφέρει ό,τι δεν κατάφερε στους πολλούς μήνες που βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης: Να αποκτήσει δυναμική κυβερνητικής επαναφοράς. 

  Τα δημοσκοπικά του ποσοστά βρίσκονται σε... σταθερά κρίσιμη κατάσταση και η προοπτική των συμμαχιών του προς "προοδευτική" κατεύθυνση, είναι εξόχως θολή. 

  Στο πλαίσιο αυτό, ανασυντάσσονται  και τα εσωκομματικά στρατόπεδα, χωρίς (διακηρυγμένη τουλάχιστον) πρόθεση για  επιθετικές κινήσεις προς την ηγεσία. 

  Η "ομπρέλα" που άνοιξαν 53 και κομματικοί στον Αλέξη Τσίπρα , έχει αναμφισβήτητα χαρακτηριστικά "οριοθέτησης" - και ιδεολογικής- για το πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα το επόμενο διάστημα για να αποκτήσει κυβερνητική προοπτική: Προγραμματική αντιπολίτευση και συμμαχίες δια προγραμματικών θέσεων και όχι προσώπων. 

  Η διάσπαση του προεδρικού μπλοκ δε, με την δημιουργία αυτόνομης τάσης ( ΡΕΝΕ), προκαλεί εκ των πραγμάτων νέες ισορροπίες στον εσωκομματικό χάρτη. Γεγονός που ευαρεστεί σε κάθε περίπτωση την εσωκομματική αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα: "Σπάει" ο πυρήνας των σκληρών προεδρικών και σημειώνεται ...κινητικότητα εσωκομματική. 

  Όπερ σημαίνει ότι οι ενωμένοι πια "53"- κομματικοί, τρίβουν τα χέρια τους.

  Τόσο η "Κίνηση Μελών" ( ομάδα Παππά-Σπίρτζη) όσο και η "ΡΕΝΕ", ετοιμάζουν - χωριστές προφανώς- συνδιασκέψεις το προσεχές σαββατοκύριακο για να "μετρήσουν" τις δυνάμεις τους - και- σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

   

   

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ