Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 20-Δεκ-2020 08:14

  Διλήμματα στρατηγικής σε ΣΥΡΙΖΑ: Να φυλάξουν τ' αριστερά ή τα δεξιά τους νώτα;

  Διλήμματα στρατηγικής σε ΣΥΡΙΖΑ: Να φυλάξουν τ' αριστερά ή τα δεξιά τους νώτα;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Η κοινή παραδοχή στην Κουμουνδούρου, είναι μία: Υπάρχει ανάγκη να ανεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα δημοσκοπικά του ποσοστά και να ψαλιδίσει την μεγάλη δημοσκοπική διαφορά με τη Ν.Δ. Να πάρει πίσω ψήφους που έχασε και να επανασυνδεθεί με χαμένες εκλογικές δεξαμενές, όχι μόνον του Ιουλίου του 2019 αλλά και άλλες που έχασε στην διαδρομή 4,5 χρόνων από Κουμουνδούρου προς Μαξίμου.

  Δυο "ψυχές”

  Κοινή παραδοχή στο εσωκομματικό στερέωμα του ΣΥΡΙΖΑ ίσως να είναι και η συνθηκολόγηση με την διαπίστωση ότι οι εκλογές κρίνονται από τους μετακινούμενους ψηφοφόρους της λεγόμενης "μεσαίας τάξης”¨που δεν βρίσκονται ούτε στις ακραία ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ούτε στις εξαιρετικά εύρωστες οικονομικά.

  Εδώ τελειώνει η συναντίληψη στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τούτο, γιατί συνυπάρχουν – ομαλά σε αντίθεση με προγενέστερες περιόδους – οι διαφορετικές εκτιμήσεις στελεχών και "τάσεων” για το ποια στρατηγική θα πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στον δρόμο για την "ολική επαναφορά” του, απέναντι στην Ν.Δ.

  Ορισμένοι ευρισκόμενοι στα αριστερά του Αλέξη Τσίπρα ( και όχι μόνον οι "53”) θεωρούν ότι ο μόνος δρόμος επανάκαμψης για το κόμμα και ανάπτυξης της δυναμικής που δεν έχει επιτύχει όσο βρίσκεται στα αντιπολιτευτικά έδρανα, είναι η "ριζοσπαστικοποίησή” του, δεδομένων των προβλέψεών τους ότι επίκειται μετά την πανδημία , επανάληψη της "ανθρωπιστικής κρίσης” των μνημονιακών καιρών.

  Φόβος στα αριστερά

  Μόνη λύση , κατά τους ίδιους, είναι το κόμμα να προσπαθήσει να ξαναπιάσει το "νήμα” από εκεί που το άφησε , (αναγκαστικά κατά τους ίδιους), κατά την διακυβέρνησή του: Ευάλωτες ομάδες που θα βρεθούν στο περιθώριο.

  Στην αντίληψη αυτή, εμφιλοχωρεί προφανώς και ο φόβος για τα όμορα κόμματα που βρίσκονται εξ αριστερών του, εντός και εκτός κοινοβουλίου: Μερα 25, ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, όπως η Ανταρσύα.

  Ζωηρή είναι κυρίως η ανησυχία για να μην υπάρξουν διαρροές προς το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Ανησυχία που αναζωπύρωσε ή έστω λειτουργεί προς επίρρωση των σχετικών τους επιχειρημάτων, μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου ( Prorata), η οποία κατέδειξε, πως οι δηλωμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, προτιμούν συνεργασία με το κόμμα του πρώην συντρόφου τους.

  Οι παγωμένες σχέσεις Τσίπρα- Βαρουφάκη, με τον πρώην ΥΠΟΙΚ να πνέει μένεα και προσωπικά εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς και δεν προοιωνίζονται προοπτικές συνεργασίας, σε επίπεδο κορυφής.

  Ούτε είναι αυτός ο στόχος όσων ανησυχούν για διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά του. Αντιθέτως, εκτιμούν πως με "ριζοσπαστικοποίηση” του κόμματος, θα καταφέρουν να πλαγιοκοπήσουν την δεξαμενή των ψηφοφόρων του Γ. Βαρουφάκη, αυξάνοντας το δημοσκοπικό τους διάνυσμα, κατά 3% και φυλώντας τα αριστερά τους, νώτα.

  Ο φόβος του Κέντρου

  Στον αντίποδα τούτων, εμφανίζεται μια συμπαγής μεν αλλά εντελώς ετερόκλητη "ομάδα” που έχει πλέον πειστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι ήταν να χάσει από τα αριστερά του το έχει ήδη χάσει τα τελευταία χρόνια, ούτως ή άλλως δεν υπάρχει και τίποτα εξαιρετικά προσοδοφόρο για τον ίδιο εκεί σε επίπεδο ποσοστών και είναι πεπεισμένη ότι η "μάχη” πρέπει να δοθεί στο παραδοσιακό "κέντρο”.

  Σε αυτο το περίεργο συμπίλημα, ανήκουν και "σκληροί” προεδρικοί και σημιτικοί και πασοκογενείς μεν αλλά με εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικά τε και αισθητικά και τους όρους με τους οποίους θα προσεγγίσει αυτό το περιβόητο "Κέντρο”.

  *Διαβάστε περισσότερα στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

  ΄

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ