Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Δεκ-2020 17:13

  Με πάνω από ...δέκα αναφορές στη μεσαία τάξη, ο Τσίπρας ζήτησε μέτρα - Οι όροι για στήριξη σε Εθνικά

  Με πάνω από ...δέκα αναφορές στη μεσαία τάξη, ο Τσίπρας ζήτησε μέτρα - Οι όροι για στήριξη σε Εθνικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.56

  Της Νίκης Ζορμπά


  Εξαιρώντας τον Νίκο Δένδια από την κριτική του για την διαχείριση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό, στηλίτευσε την κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά μεν αλλά δήλωσε υπέρ του διαλόγου με την Άγκυρα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

  Παραλλήλως, όπως είχε αναφέρει σε δημοσίευμά του το Capital.gr νωρίτερα, επιχείρησε ξανά να προσεταιριστεί τη μεσαία τάξη, με μια ομιλία στην οποία οι αναφορές του σε αυτή, πιθανώς και να ξεπέρασε τον αριθμό δέκα. 

  Ο ίδιος άλλωστε, μέμφθηκε  τον κ. Μητσοτάκη ότι ενώ εξελέγη με τη "σημαία" της στήριξής της, " την πρόδωσε" , δίνοντας  μάλιστα και τον δικό του "ορισμό" για το ποιοι απαρτίζουν, την τάξη αυτή. 

  Στο ίδιο πλαίσιο, ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων, επιχειρήσεων,  ΕΣΥ, έχοντας ως κύρια επωδό πως η κυβέρνηση "απέτυχε" σε όλα.

  Σταχυολογώντας την ομιλία του είπε για:


  Ελληνοτουρκικά


  Πανηγυρίζατε, μετά τη Σύνοδο Οκτωβρίου ότι το Δεκέμβρη η ΕΕ θα βάλει φρένο στη προκλητικότητα της Τουρκίας.  Και ήρθε ο Δεκέμβρης και όχι απλά περάσατε κάτω από τον πήχη αλλά δεν πλησιάσατε καν στον πήχη. Δεν αποπειραθήκατε καν να τον περάσετε. 


  Και αντί να πείτε δυο λόγια για το τι πραγματικά συμβαίνει, όπως προσπάθησε και του το πιστώνω ότι προσπάθησε να κάνει έστω ο υπουργός σας των εξωτερικών στη Βουλή προχθές, μας είπατε ότι  έγινε ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός. Κανένα βήμα μπροστά δεν έγινε. Το αντίθετο, έγιναν τεράστια βήματα προς τα πίσω.
   
   
  Η προχθεσινή διπλωματική ήττα μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας, αν συνεχίσετε έτσι.
   
  Η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από τις διεργασίες που την αφορούν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς εθνική στρατηγική. Ούτε θα δεχθούμε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που θα είναι εκεί για να επικυρώσει τις αποφάσεις σας. 
   
  *Οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις σήμερα, όπως πάντα, είναι οι πρώτες που θα στηρίξουν έναν έντιμο διάλογο και μια έντιμη λύση με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, χωρίς εκβιασμούς.  
  Αλλά, κ Μητσοτάκη, το λέω με απόλυτη σαφήνεια.
   
  -Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για γκρίζες ζώνες στην κυριαρχία των νησιών μας.
  - Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για αποστρατιωτικοποιημένα νησιά
  - Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού, στην Κύπρο.     

   Μέτρα

   
   * 15.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, ενισχύστε το εισόδημα των εργαζομένων στο ΕΣΥ και αυξήστε τις συνολικές δαπάνες για την υγεία.
  Προχωρήστε σε συνταγογράφηση των τεστ για το σύνολο του πληθυσμού.

  *Δώρο των Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους, με δημόσια δαπάνη
  Δεν έχουν την αντοχή οι επιχειρήσεις. Το έχουν μεγάλη ανάγκη οι εργαζόμενοι.

  *Παροχή του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία για όσο διαρκεί η κρίση.
  Σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους με μπλοκάκι, άνεργους, αγρότες, εποχικά εργαζόμενους, εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού.

  * μέτρα επιδότησης της εργασίας και όχι της αναστολής της. 
  Να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και μέρος του μισθού για να διατηρηθούν οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας. 
   
  *Μετατρέψετε σε ΜΗ επιστρεπτέα την επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων. Άλλωστε ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.
   
  *Γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη πανδημία, με κούρεμα όχι μόνο τόκων και προσαυξήσεων αλλά και σημαντικού μέρους της βασικής οφειλής, όπως κάναμε εμείς με τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

  * Επιδότηση του 40% των ενοικίων και μειώστε το ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%. 
  Καταργήστε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών.
  Παγώστε τις διακοπές ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και ίντερνετ.

   Οικονομία


  Λένε ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας θα έρθει αν κάνουμε αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δαπανήσουμε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από αυτή.

  Ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα έρθει ξανά, αν κάποια στιγμή η ΕΚΤ σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα και αρχίσει και πάλι να ακριβαίνει ο δανεισμός. Και τότε οι αγορές, όσο και να τις καλοπιάνετε με ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα, θα αρχίσουν πάλι να κοιτάνε τον λόγο χρέος προς ΑΕΠ. Και ο παρονομαστής, το ΑΕΠ, είναι εξαιρετικά κρίσιμο μέγεθος.

   
  Μας λέτε ότι έχετε ρίξει 24 δις στην αγορά. Πού είναι αυτά; Οι κρατικές δαπάνες για την πανδημία μέχρι τέλος Οκτωβρίου ανέρχονται σε μόλις 6,7 δισ., εκ των οποίων τα 3,1 είναι δάνεια. Το επιβεβαιώνει ευθέως η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Που είναι τα 24 δις ; 24 δις και γενικευμένη οικονομική ασφυξία στην αγορά δε γίνεται.

  Τράπεζες

  Είναι χαρακτηριστικό της ανισότητας που επικρατεί, πως την περίοδο Μαρτίου-Ιουλίου 2020, πέντε μόλις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις απορρόφησαν περίπου τη μισή χρηματοδότηση των τραπεζών. Ενώ η κατανομή ανάμεσα σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις είναι σχεδόν 1 προς 4, υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους, που αντιστοιχούν περίπου στο 12% της αγοράς.

  Προϋπολογισμό


  Φέρνετε έναν προϋπολογισμό που το 2021 προβλέπει 572 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τη Δημόσια Υγεία. Αν αυτό δεν είναι ιδεολογική εμμονή, τι μπορεί να είναι ;

  Το μόνο που αυξάνετε στον προϋπολογισμό είναι τις προβλέψεις για τα  έσοδα από τη φορολογία. Φέρνετε ένα προϋπολογισμό που δεν απαντά στις αγωνίες μιας μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα είναι σιωπηρή. 


  Μεσαία τάξη


  Είναι αυτοί που ζουν από το μισθό τους.

  Αυτοί που ξυπνούν κάθε πρωί και δουλεύουν από το σπίτι, έχοντας στο νου τους και αν τα παιδιά τα βγάζουν πέρα με την τηλεκπαίδευση. Αυτοί που έχουν βάλει λουκέτο στα μαγαζιά και το τηλέφωνο τους χτυπάει κάθε μέρα από προμηθευτές και τράπεζες. Αυτοί που βγήκαν σε αναστολή και γκουγκλάρουν όλη μέρα μήπως βρουν καμιά δουλειά της προκοπής από Γενάρη.

  Αυτοί που μάζεψαν οικονομίες μιας ζωής για να τα αφήσουν στα εγγόνια τους και τώρα πληρώνουν τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις των παιδιών τους. ¨Αυτό που τους διακρίνει είναι οι ανάγκες τους. Όχι αν φοράνε ή όχι γραβάτα στις γιορτές. Αυτούς προδώσατε. 

  Έκθεση Πισσαρίδη


  Η κυβέρνηση της ΝΔ  μας σερβίρει το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό, που μας οδήγησε στη χρεοκοπία το 2010. Αυτό είναι η Έκθεση Πισσαρίδη και η πρόταση της κυβέρνησης για το ταμείο ανάκαμψης.

  Και ποιες είναι οι θεμελιακές αρχές που αποτυπώνονται εκεί για την στρατηγική θέση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη;
   
  Ελαστικοποίηση της εργασίας. Κι άλλη. 
  Ιδιωτικοποιήσεις υποδομών, δικτύων, υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, και φυσικά του ασφαλιστικού
  Συρρίκνωση έως εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  Μείωση κοινωνικών δαπανών για φοροελαφρύνσεις για λίγους. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ