Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 06-Δεκ-2020 08:08

  Eκκίνηση της διαδικασίας κυρώσεων θα ζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής ο Κ. Μητσοτάκης

  Κ. Μητσοτάκης: Έθεσα το θέμα του εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Άγκυρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με το κρίσιμο ορόσημο της Συνόδου Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου να απέχει πλέον ελάχιστα εικοσιτετράωρα και την Τουρκία να επιχειρεί, κατά την πάγια τακτική της, να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων, μέσω τεχνασμάτων, τα οποία παραπέμπουν σε ανάλογους χειρισμούς του πρόσφατου παρελθόντος, η Ελλάδα επιδίδεται σε έναν ακόμα διπλωματικό "μαραθώνιο". Σε ένα ντεμαράζ, που έχει ως στόχο την περαιτέρω οικοδόμηση ενός εμφατικού πλαισίου θέσεων και την ισχυροποίηση των συμμαχιών της.

  Ανεβάζει ταχύτητα

  Στην τελική ευθεία για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη διάρκεια των οποίων θα συζητηθούν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η Αθήνα ανεβάζει εξακολουθητικά ταχύτητα, σε ένα πολυμέτωπο στρατηγικό αποτύπωμα, που έχει ως αιχμή του να υπάρξει σαφής κατανόηση από τους εταίρους των παρελκυστικών κινήσεων και της επιθετικής ρητορικής που χρησιμοποιεί η ηγεσία της γείτονος. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα κομβικές για την ελληνική ατζέντα επαφές. Παράλληλα και όσο τα σύννεφα για τη Άγκυρα…πυκνώνουν στον ουρανό των Βρυξελλών για τα απανωτά κύματα των προκλήσεων και των παραβιάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι απαιτείται συνέχεια και συνέπεια σε μία ειλικρινή πολιτική αποκλιμάκωσης. Τονίζει πως απαιτείται σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκής επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας. "Περιμένουμε αυτή η αλλαγή στάσης να μην είναι προσχηματική. Δε θέλουμε να ακούμε  για συζήτηση  ειρηνικής επίλυσης της μίας και μοναδικής διαφοράς, την οποία έχουμε, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την ίδια στιγμή να βλέπουμε παράνομες Navtex ή και προκλητικές ενέργειες, όπως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα. Αυτό που θέλουμε είναι συνέπεια και συνέχεια. Και δεν το ζητάμε μόνο εμείς. Το ζητούν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, γιατί είδαν μια προσχηματική συμπεριφορά το προηγούμενο διάστημα από τον Τουρκία", σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

  Όσο η κλεψύδρα προς τη 10η Δεκεμβρίου…αδειάζει, η ελληνική πρωτεύουσα αναδεικνύει τους ελιγμούς, μέσω των οποίων η Άγκυρα επιχειρεί να περάσει…πέρα και επάνω από το ενδεχόμενο των κυρώσεων. Παράλληλα:

  -Φέρνει στην πρώτη γραμμή το κομβικό ζήτημα του εμπάργκο της πώλησης όπλων στη γείτονα, με προμετωπίδα τον εξοπλισμό που προμηθεύεται η Τουρκία από το Βερολίνο.

  -Τονίζει ότι η συμπεριφορά της γείτονος θα πρέπει να κριθεί συνολικά. Από τα πεπραγμένα, δηλαδή, των τελευταίων μηνών και όχι μόνο από την απόσυρση του Ορούτς Ρέις.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα, στη Σύνοδο Κορυφής, θα παρουσιάσει μία συνολική λίστα με…τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Ερντογάν. Ζητούμενο για την ελληνική πρωτεύουσα είναι, με τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να μην υπάρχει απλά μία λεκτική καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας, αλλά ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των όποιων κυρώσεων, σε περίπτωση κατά την οποία ο πρόεδρος Ερντογάν δεν εγκαταλείψει τις προκλήσεις.

  Στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός παρουσίασε την αποτίμηση της κατάστασης, στην οποία άπαντες συμφωνούν. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την εφαρμογή των συμπερασμάτων της Συνόδου του Οκτωβρίου. Τι αναφέρουν αυτά; "Υπενθυμίζοντας και επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων τα προηγούμενα συμπεράσματά του για την Τουρκία του Οκτωβρίου του 2019, σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση το αργότερο κατά τη σύνοδό του τού Δεκεμβρίου".


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ