Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Δεκ-2020 08:46

  Α. Χαρίτσης: Δεν αρκούν τα μεμονωμένα μέτρα για την έξοδο από την ύφεση

  Α. Χαρίτσης: Δεν αρκούν τα μεμονωμένα μέτρα για την έξοδο από την ύφεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τον ισχυρό ρόλο της ιδιωτικής οικονομίας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο "Κ", επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού και παρέμβασης από το κράτος.

  Οι "δημόσιες επενδύσεις έχουν άμεσες και ευεργετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας. Αποτελούν το εφαλτήριο για την προσέλκυση και ανάπτυξη ουσιαστικών ιδιωτικών επενδύσεων", αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Μεσσηνίας, στηλιτεύοντας παράλληλα ως ελλιπή και τελικά υφεσιακά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση της πανδημίας.

  Αποκρούει τις αιτιάσεις ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αθεράπευτα κρατιστές, ενώ επιμένει πως "το ερώτημα πλέον δεν είναι αν πρέπει το κράτος να ξοδέψει. Αυτό το απάντησε η ίδια η ζωή. Το ερώτημα είναι πώς η κρατική παρέμβαση θα είναι πιο αποτελεσματική για το κοινωνικό σύνολο".

  Ο Αλέξης Χαρίτσης απορρίπτει ως επικίνδυνη κινδυνολογία την κυβερνητική θέση ότι οι σημερινές δαπάνες θα είναι μελλοντικοί φόροι, χρεώνει στη Ν.Δ. πως αφήνει "αναξιοποίητες εφεδρείες όπως τα ταμειακά διαθέσιμα και ευκαιρίες όπως αυτή που προσφέρει η πανευρωπαϊκή άρση των δημοσιονομικών περιορισμών", καταλογίζοντάς της "οργανωμένο σχέδιο" να εφαρμόσει, με όχημα την πανδημία, περιοριστικά μέτρα λιτότητας.

  Συνέντευξη στη Νίκη Ζορμπά

  Επιμένετε ότι η κυβέρνηση έχει βυθίσει την οικονομία στην ύφεση και δεν δαπανά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα. Είναι ανεξάντλητοι αυτοί οι πόροι δεδομένου ότι ακόμη δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης της πανδημίας;

  Γνωρίζουμε ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Όμως την ίδια στιγμή αντιλαμβανόμαστε ότι η κοινωνία είναι στο όριο της εξάντλησης. Και στόχος μας πρέπει να είναι η αξιοποίηση των σημαντικών δυνατοτήτων οικονομικής και κοινωνικής ανασύνταξης που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Εκεί έγκειται η τεράστια κυβερνητική ευθύνη: αφήνει αναξιοποίητες εφεδρείες όπως τα ταμειακά διαθέσιμα και ευκαιρίες όπως αυτή που προσφέρει η πανευρωπαϊκή άρση των δημοσιονομικών περιορισμών. 

  Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ −όπως διατυπώθηκε στο πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι" και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στη Θεσσαλονίκη− στηρίζεται σε ένα κοστολογημένο πρόγραμμα όπου κάθε κρατική παρέμβαση συνδέεται με συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση ποτέ δεν έκανε κάτι τέτοιο. Και το αποτέλεσμα το βλέπουμε ήδη. 

  Η πραγματική οικονομία βουλιάζει αβοήθητη και η κοινωνία βρίσκεται ξανά σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. Δυστυχώς, αυτή είναι μια πολιτική επιλογή. Δεν είναι μια νομοτελειακή εξέλιξη. Δείτε για παράδειγμα τι συνέβη με τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα αρνείται να αξιοποιήσει επαρκώς το ΕΣΠΑ για να στηρίξει με ρευστότητα τις επιχειρήσεις. Το ίδιο με το πρόγραμμα "SURE". Η Πορτογαλία, με ανάλογο πληθυσμό και μικρότερη ανεργία, εξασφάλισε υπερδιπλάσιο ποσό από την Ελλάδα. Γιατί; Επειδή υλοποίησε ολοκληρωμένα μέτρα στήριξης της εργασίας, αντίθετα με την προκλητική αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

  Πού στηρίζετε τη βεβαιότητα ότι οι σημερινές δαπάνες δεν θα είναι "μελλοντικοί φόροι";

  Υπάρχει ένα δεδομένο: η σημερινή έκτακτη συνθήκη έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην εγκατάλειψη των ασφυκτικών δημοσιονομικών όρων, που με τη σειρά τους οδηγούσαν σε περιοριστικά μέτρα.

  Είναι εντυπωσιακό ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει στην κινδυνολογία περί "μελλοντικών φόρων". Είναι μια επιλογή λανθασμένη και επικίνδυνη: εντείνει ακόμα περισσότερο την κοινωνική ανασφάλεια, επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε κατάρρευση. 

  Τι κατάφερε η κυβέρνηση με την εκτός τόπου και χρόνου πολιτική των ανεπαρκών μέτρων και της μείωσης της δημόσιας κατανάλωσης; Και την οικονομία να  οδηγήσει σε μια από τις μεγαλύτερες υφέσεις στην Ευρώπη και να δημιουργήσει "τρύπα" 10 δισ. στα δημόσια έσοδα. Αν συνεχίσει έτσι, τότε ναι, θα δούμε πολύ γρήγορα νέα μέτρα λιτότητας! Όχι βέβαια για τους λίγους ισχυρούς φίλους της, αλλά σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

  Τι απαντάτε στις αιτιάσεις πως "πλειοδοτείτε" ανέξοδα από την ασφάλεια της αντιπολίτευσης;

  Η κυβέρνηση εσχάτως μας κατηγόρησε για πλειοδοσία όταν διατυπώσαμε για πολλοστή φορά το αίτημα για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ. Και στη συνέχεια καταθέτει έναν Προϋπολογισμό που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη μείωση των δαπανών για την Υγεία. Σε αυτή τη συγκυρία! Αυτό από μόνο του τα λέει όλα! 

  Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να μιλάει για "λεφτόδεντρα" και μας εγκαλεί για "ανευθυνότητα" τη στιγμή που η κοινωνία διαλύεται. Είναι πραγματικά λυπηρό. Όπως εξήγησα προηγουμένως, αυτό που κάνουμε με τις προτάσεις μας είναι να αντιστοιχίζουμε τις ανάγκες με τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να στηριχθεί το σύστημα υγείας, να προστατευθούν οι εργαζόμενοι, να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. 

  Αν δεν ξέρει η κυβέρνηση πώς να το κάνει, ας κοιτάξει λίγο γύρω της. Αντίστοιχες πολιτικές υλοποιούνται, άλλωστε, αυτό το διάστημα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

  Γιατί καταψηφίσατε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών;

  Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν υπερψήφισε τη συγκεκριμένη διάταξη. Ο λόγος είναι απλός. Η ισχνή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, αθροιζόμενη με την προηγούμενη μείωση φέτος το καλοκαίρι κατά 0,9%, αφαιρεί έσοδα 1,2 δισ. από τον ΟΑΕΔ. Πόρους που χρηματοδοτούν το επίδομα ανεργίας, τα προγράμματα κατάρτισης και συμβουλευτικής εργαζομένων και ανέργων και άλλες σημαντικές κοινωνικές δράσεις. 

  Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα, εφόσον η μείωση είναι μόνο για το 2021, να αξιοποιήσει πόρους από το πρόγραμμα "SURE", όπως πρότεινε η ΓΣΒΕΕ, ή κονδύλια του έτσι κι αλλιώς αναξιοποίητου ΕΣΠΑ. Αντίθετα, επέλεξαν να υποβαθμίσουν την οικονομική αυτοτέλεια του ΟΑΕΔ. Μετά το ΣΕΠΕ, ένας ακόμα κρίσιμος φορέας για τη στήριξη των ανέργων και των εργαζομένων απαξιώνεται και αποδυναμώνεται.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται διαρκώς τη "μεσαία τάξη". Τι πήγε στραβά επί των ημερών σας και τι θα χειριζόσασταν διαφορετικά;

  Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες πέτυχε τον στρατηγικό της στόχο για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια και ρύθμιση του δημόσιου χρέους. Το πετύχαμε αυτό κρατώντας την κοινωνία όρθια και στηρίζοντας παράλληλα τις κοινωνικές υποδομές, με πρώτες την υγεία και την παιδεία. 

  Μαζί με τα οριζόντια μέτρα στήριξης της κοινωνίας, δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, που αντιμετώπιζαν προβλήματα επιβίωσης. Με την έξοδο από τα Μνημόνια, είχαμε πλέον τις δυνατότητες και πήραμε μέτρα ειδικά για τη μεσαία τάξη.

  Δεν πορευτήκαμε, όμως, με τη λογική των προεκλογικών παροχών. Επιλέξαμε να θωρακίσουμε τη χώρα, δημιουργώντας το απόθεμα των 37 δισ. ευρώ. Αν δεν το είχαμε κάνει, σήμερα θα βρισκόμασταν ήδη σε κατάσταση χρεοκοπίας. Δεν μπορούμε να μετανιώνουμε επειδή διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, και ας είχε πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Θα σας ρωτήσω ευθέως: Καταλογίζετε πρόθεση στην κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε μνημονιακές πολιτικές μετά την πανδημία;

  Δεν καταλογίζουμε στην κυβέρνηση απλώς πρόθεση, αλλά οργανωμένο σχέδιο. Χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να επαναφέρει παρωχημένες και αναποτελεσματικές πολιτικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και τα Μνημόνια. Η άρνησή της να στηρίξει ουσιαστικά την οικονομία βαθαίνει την ύφεση, την οποία θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια ως δικαιολογία για νέα περιοριστικά μέτρα λιτότητας.

  Ταυτόχρονα, αρνείται εμμονικά, ενώ έχει τις δυνατότητες να στηρίξει την υγεία, την παιδεία και κρίσιμες για το δημόσιο συμφέρον υποδομές, σχεδιάζοντας την άρον-άρον ιδιωτικοποίησή τους. Ενώ η απουσία βούλησης για την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων ισοδυναμεί επί της ουσίας με εφαρμογή ενός οικονομικού δαρβινισμού βίαιης αναδιάρθρωσης υπέρ των ήδη ισχυρών. Η έκθεση Πισσαρίδη, εξάλλου, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ότι αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

  Στήριξη σε κοινωνικες υποδομες

  Στο σχέδιο "αντι-Πισσαρίδη" ισχύει πως θα προτάξετε την ανάγκη ενίσχυσης δημόσιων υποδομών; Η απάντηση βρίσκεται στην ακόμα μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην οικονομία;

  Αν παρατηρήσουμε την παγκόσμια απάντηση στην πανδημία, ποια τάση υπερισχύει; Της ιδιωτικοποίησης και της συρρίκνωσης του κράτους ή της ενεργητικής κρατικής παρέμβασης με στήριξη των δημόσιων υποδομών; Η έκθεση Πισσαρίδη είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τις σύγχρονες αναζητήσεις. Επαναφέρει παρωχημένες επιλογές και μερικές φορές αναρωτιέμαι μήπως γράφτηκε πριν από την πανδημία!

  Το μέλλον απαιτεί πολύπλευρη θωράκιση των κοινωνιών μας με στήριξη και επέκταση των κοινωνικών υποδομών. Δεν είναι πολυτέλεια τα δημόσια έργα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας, την επένδυση στη γνώση και στην καινοτομία. Είναι προϋποθέσεις της κοινωνικής συνοχής, της οικονομικής ασφάλειας και της συλλογικής ευημερίας. 

  Την ίδια στιγμή, οι δημόσιες επενδύσεις έχουν άμεσες και ευεργετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας. Αποτελούν το εφαλτήριο για την προσέλκυση και ανάπτυξη ουσιαστικών ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς εξασφαλίζουν ένα ασφαλές και παραγωγικό περιβάλλον με κανόνες, ισονομία και δημόσια αγαθά. 

  Κατά συνέπεια, το ερώτημα πλέον δεν είναι αν πρέπει το κράτος να ξοδέψει. Αυτό το απάντησε η ίδια η ζωή. Το ερώτημα είναι πώς η κρατική παρέμβαση θα είναι πιο αποτελεσματική για το κοινωνικό σύνολο.

  Αποτελεσματικό και χρήσιμο κράτος για το σύνολο της κοινωνίας

  Κύριε Χαρίτση, είστε αμετανόητοι κρατιστές τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ; Αποτελεσματικό κράτος μπορεί να είναι το "μεγάλο" κράτος;

  Η νέα υποψήφια υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε ότι η κυβερνητική αδράνεια θα δημιουργήσει αυτοτροφοδοτούμενη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή. Αλλά και συντηρητικοί πολιτικοί σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν πλέον ότι νευραλγικοί τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και οι μεταφορές δεν μπορούν να λειτουργούν με μόνο κριτήριο την κερδοφορία. Και ότι το "αόρατο χέρι" της αγοράς δεν μπορεί από μόνο του να σταθεροποιήσει την οικονομία. Στο κράτος, εξάλλου, καταφεύγουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις και όμιλοι κάθε φορά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Δεν φαντάζομαι ότι όλοι αυτοί κατηγορούνται ως αμετανόητοι κρατιστές! 

  Αναμφισβήτητα, η ιδιωτική οικονομία έχει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αλλά αυτό δεν αναιρεί τη σημασία και την προτεραιότητα της κρατικής παρέμβασης και του κεντρικού σχεδιασμού που αυτός συνεπάγεται. Η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των κατ’ όνομα "αντικρατιστών" είναι ότι εμείς θέλουμε ένα κράτος που να είναι αποτελεσματικό και χρήσιμο για το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο για όσους έχουν προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση.

  Απαιτείται μη επιστρεπτέα ενίσχυση για τις επιχειρήσεις

  Επιγραμματικά, ποιες παρεμβάσεις θεωρείτε επείγουσες να κάνει η κυβέρνηση εδώ και τώρα για την ενίσχυση της οικονομίας;

  Καταθέσαμε δύο σημαντικές τροπολογίες για το άμεσο μέλλον: για την καταβολή ολόκληρου του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους από το κράτος και την ενίσχυση έκτακτης ανάγκης για όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά. Οι δύο αυτές παρεμβάσεις αφορούν πάνω από 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Το κόστος τους είναι 2,3 δισ. και θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις που θα πάρουν μια επιπλέον ανάσα, και τα ίδια τα δημόσια ταμεία μέσα από την κατανάλωση και την αποπληρωμή υποχρεώσεων. 

  Πέρα από αυτό, είναι γνωστές οι θέσεις μας για μη επιστρεπτέα ενίσχυση για αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της, με κάλυψη ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους και εισόδημα έκτακτης ανάγκης στα νοικοκυριά που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία. Ταυτόχρονα, έχουμε προτείνει στοχευμένες παρεμβάσεις για κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο.

  Υπάρχει κάποιο κυβερνητικό μέτρο που να κρίνετε ως αποτελεσματικό για την αγορά;

  Για να περιοριστεί η ύφεση, να αποτραπούν τα λουκέτα και να προστατευτεί ουσιαστικά η εργασία, κανένα μεμονωμένο μέτρο δεν αρκεί. Είναι τέτοια η ένταση της πανδημίας, που μόνο ένα συνολικό σχέδιο μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Η αναστολή των υποχρεώσεων, για παράδειγμα, ή ο νέος δανεισμός προφανώς χρειάζονται. Αλλά από μόνα τους δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση, καθώς οι επιχειρήσεις, και ειδικά οι μικρομεσαίες, βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αφανισμό.

  Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ