Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Νοε-2020 18:09

  Τσίπρας σε βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζεται "σχέδιο αντι-πισσαρίδη" (και) για νέο ΕΣΥ

  Τσίπρας σε βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζεται 'σχέδιο αντι-πισσαρίδη' (και) για νέο ΕΣΥ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Την πρώτη μετά το ξέσπασμα της Πανδημίας συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συγκάλεσε δια τηλεδιάσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα το απόγευμα, περιγράφοντας στους βουλευτές του τις προτεραιότητες του κόμματος τόσο για σήμερα όσο και για την επόμενη ημέρα, μετά την πανδημία. 

  Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας, ως είχε αναφέρει σε δημοσίευμά του νωρίτερα το Capital.gr , "ιδεολογικοποίησε" την διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, επιμένοντας πως θεωρεί το ΕΣΥ "βαρίδι" και προανήγγειλε σχέδιο "¨αντιπισσαρίδη" στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η δόμηση ενός νέου ΕΣΥ ( σ.σ με αυξημένες δαπάνες από το δημόσιο προϋπολογισμό, που πρέπει να φτάσει άμεσα το 7% του ΑΕΠ και 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού).

  Σταχυολογώντας την ομιλία του, είπε για: 

  Κυβέρνηση 

  *Κυβέρνηση που είναι ιδεολογικά αντίθετη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο πρόγραμμά της είχε τη συρρίκνωσή του.
  Μια κυβέρνηση που όχι μόνο δεν έλαβε στοιχειώδη μέτρα προστασίας και προετοιμασίας ενόψει του δεύτερου κύματος.
  Μια κυβέρνηση που την ώρα που η ανθρώπινη ζωή είναι σε διακινδύνευση όχι μόνο δεν αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία αλλά συμπεριφέρεται σα να απευθύνεται σε πολίτες με χαμηλή νοημοσύνη. Τη μια μας είπαν ότι ευτυχώς που δε δαπανούν χρήματα στις ΜΕΘ γιατί θα ήταν πεταμένα λεφτά.
  Την άλλη ότι πανηγυρίζουν με τους πάνω από 100 θανάτους σε ημερήσια βάση γιατί ακόμη υπάρχουν χώρες με περισσότερους.
  Και σήμερα ήρθε και ο πιο κοντινός υπουργός στον κο Μητσοτάκη να μας πεί ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ευτυχώς που δεν έχουμε περισσότερες ΜΕΘ γιατί έτσι θα είχαμε περισσότερους νεκρούς, αφού η θνητότητα έχει ανέβει σχεδόν στο 50% για όσους νοσηλεύονται σε αυτές.

  *Και όσοι τούτη την ώρα επιμένουν να αμφισβητούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τη σημασία του κοινωνικού κράτους, αυτή η πανδημία αποδεικνύει ότι δεν είναι απλά ιδεοληπτικοί, αλλά και πραγματικά επικίνδυνοι για να μας κυβερνούν αυτές τις δύσκολες ώρες.

  * Πιστεύουν βαθιά ακόμα και τώρα ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι ένα βαρίδι. Και ότι δεν αξίζει ούτε τώρα να ενισχυθεί, γιατί θα δυσκολέψει την προσπάθεια τους όταν επανέλθει κάποια στιγμή η κανονικότητα, να κάνουν απολύσεις γιατρών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ιδιωτικοποίηση πτυχών της δημόσιας υγείας. 

  θα ζητήσουμε τη παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο των δαπανών υγείας λόγω Κορονοϊού. 


  Μητσοτάκη


  *Δεν έκανε τίποτα πέρα από το να αυτοθαυμάζεται και να επιχειρεί να αξιοποιήσει τη πανδημία ως ευκαιρία για πολιτικά οφέλη.
  Αυτές τις αντιλήψεις για τη δημόσια υγεία τις είχε – είναι η αλήθεια – από πριν ο κος Μητσοτάκης.

  *Προτίμησε τα εύκολα. Τη λίστα του κου Πέτσα. Είχαμε επένδυση στην εικόνα. Στην ψεύτικη εικόνα ενός ηγέτη που μόνος του νίκησε τον ιό. 
  Μια εικόνα που καλλιεργήθηκε με επικίνδυνη αυταρέσκεια και πολλά εκατομμύρια κρατικού χρήματος Μέσα Ενημέρωσης. Αλλά εκεί που έπρεπε να γίνει η επένδυση, μηδέν. Μηδέν σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.  Συνολικά, μια εικόνα καθολικής αποτυχίας που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην καταστροφή.
  Μια καταστροφή για την οποία ευθύνεται προσωπικά και αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης.

  Σχέδιο για ΕΣΥ

  -Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και του προσωπικού τους.
  -Άμεση ενίσχυση και την εμψύχωση του ιατροφαρμακευτικού προσωπικού.
  -Ενίσχυση στην προστασία των χώρων που απειλούνται δραματικά, όπως τα γηροκομεία.
  -Άμεση συνταγογράφηση των τεστ 

  Τροπολογίες

  *Θα θέσουμε σε ψήφιση στη Βουλή, την Τετάρτη, δύο τροπολογίες – ανάσα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. 
  Για το Δώρο, με δεδομένη την αδυναμία των πληττόμενων επιχειρήσεων για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, αλλά και την άμεση, ζωτικής σημασίας, ανάγκη των εργαζομένων για ενίσχυση του εισοδήματός τους, το κράτος οφείλει να αναλάβει την πλήρη κάλυψη του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.

  *Και για την παροχή μέσα στο Δεκέμβρη του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, με 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί.

  Σχέδιο αντι-πισσαριδη

  *Τις επόμενες ημέρες με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάπτυξης, θα θέσουμε σε διαβούλευση το δικό μας σχέδιο.

  *Στο σχέδιο μας θα περιλαμβάνεται και η δέσμευσή μας για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ.
  Με αυξημένες δαπάνες από το δημόσιο προϋπολογισμό, που πρέπει να φτάσει άμεσα το 7% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
  Με 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  Με ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ξεκινήσαμε με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα.
  Με αναμόρφωση του μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις μισθών, ώστε να έχουν κίνητρα οι νέοι γιατροί να εντάσσονται στο ΕΣΥ, για να φέρουμε πίσω στη χώρα τους νέους επιστήμονες μας που τόσο  ανάγκη τους έχουμε σε αυτή τη μάχη.

  Εμβόλιο

  *Παρακολουθούμε με αισιοδοξία τις εξελίξεις σχετικά με την παραγωγή των εμβολίων, τα οποία συνιστούν ένα επιστημονικό θαύμα, αν αναλογιστεί κανείς πόσο σύντομα έχει ανακοινωθεί η ανακάλυψη αποτελεσματικών εμβολίων από την εμφάνιση της νόσου.

  *Η μάχη τους επόμενους μήνες θα είναι δύσκολη. Και δεν πρέπει να υπονομεύεται από την καλλιέργεια καμίας μαγικής εικόνας, ότι δήθεν το Γενάρη θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Γιατί αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από την όποια ανάσα αισιοδοξίας μπορεί να γεννά σήμερα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ