Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Νοε-2020 13:55

  Γεννηματά στο ΕΕΑ: Ρεαλιστικό το αίτημα των πληττόμενων επιχειρήσεων για "κούρεμα" υποχρεώσεων

  Γεννηματά στο ΕΕΑ: Ρεαλιστικό το αίτημα των πληττόμενων επιχειρήσεων για «κούρεμα» υποχρεώσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και το περιεχόμενο του Πτωχευτικού νόμου συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών τη Δευτέρα 16/11/2020, με βασική προσκεκλημένη την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά και με την συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, Επιμελητηρίων και επαγγελματικών κλάδων, οι οποίοι έθεσαν καίρια θέματα για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα προς την κ. Γεννηματά.

  Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, στα ελλιπή μέτρα στήριξης τους από την πλευρά της Πολιτείας, στην απουσία χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας τους αλλά και στους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού, όπως την πιθανότητα εκποίησης της πρώτης κατοικίας για επαγγελματίες που πήραν δάνειο βάζοντας υποθήκη το σπίτι τους. " Ήδη αυτή την στιγμή που μιλάμε, αυξάνονται ραγδαία τα κόκκινα δάνεια και οι οφειλές σε εφορία και ταμεία. Και ενώ κανονικά θα έπρεπε η Πολιτεία να συνδράμει επιχειρήσεις και επαγγελματίες ώστε με το τέλος της πανδημίας να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας μας, μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους", τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ενώ αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει το Ε.Ε.Α. προς την κυβέρνηση για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και σε αυτές που συνέβαλαν στη βελτίωση του νέου Πτωχευτικού νόμου.

  Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, των επιμελητηρίων και των επαγγελματικών κλάδων, υπογράμμισε την ανάγκη αναστολής της εφαρμογής του Πτωχευτικού Κώδικα, χαρακτήρισε ρεαλιστικό το αίτημα που ακούστηκε κατά την τηλεδιάσκεψη για "κούρεμα" των υποχρεώσεων επιχειρήσεων και επαγγελματιών λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε στην οικονομία η πανδημία, έκανε λόγο για "απαράδεκτη πρόταση Πισσαρίδη" σχετικά με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει αιτήματα μικρομεσαίων, όπως την εξεύρεση λύσης για την εξαίρεση κάποιων ΚΑΔ από τα μέτρα ανακούφισης.

  Η κ. Γεννηματά, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση,  τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα 37 δισ. ευρώ που μπορούν να διατεθούν για την ενίσχυση της οικονομίας. "Το μέλλον δεν μπορεί να χτιστεί πάνω σε ερείπια", ανέφερε συγκεκριμένα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα ανακούφισης για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, όπως –μεταξύ άλλων- αύξηση στα 4 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και επιστροφή του 50%, βιώσιμο σχέδιο ρυθμίσεων για την αποπληρωμή οφειλών και "πάγωμα" πλειστηριασμών για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση της πανδημίας.

  Στην τηλεδιάσκεψη του Ε.Ε.Α. συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας. Από τη Διοικητική Επιτροπή του Ε.Ε.Α. συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Κογιουμτσής, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Παναγιώτης Παντελής, το μέλος της Δ.Ε. και Πρόεδρος της ΟΕΦΕ κ. Γιάννης Βαφειαδάκης και το μέλος του Δ.Σ. κ. Κωνσταντίνος Ρεκλείτης.

  Επίσης ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης, του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Δημήτριος Δημητρίου, του Βιοτεχνικού Πειραιά κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτης Δαμούλος,  Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Μεσσηνίας κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος, Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης, Θεσπρωτίας κ. Αλέξανδρος Πάσχος και Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Κυρίτσης. 

  Από επαγγελματικούς κλάδους ο Πρόεδρος της ΟΒΥΕ και Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτριος Βαργιάμης, η Πρόεδρος της ΕΕΑΕ κ. Δήμητρα-Ιωάννα Λύχρου, ο Πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ κ. Ιωάννης Τοζακίδης, η Πρόεδρος της ΠΑΣΙΠΣ κ. Μίνα Γιαζιτζόγλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης εμπόρων Ραφήνας-Πικερμίου κ. Γρηγόρης Τσίρος, ο Πρόεδρος της ΕΒΒΖΕ κ. Ιωάννης Λαγός και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΒΥ κ. Χρήστος Λούσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ