Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Νοε-2020 07:37

  Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την Τουρκία - Στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου οι προκλήσεις της γείτονος

  Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την Τουρκία - Στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου οι προκλήσεις της γείτονος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ο χρόνος για να κριθεί στην ολότητά της η πολυμέτωπη παραβατικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο φθάνει. Τη στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν…γυρίζει εξακολουθητικά την πλάτη στα ηχηρά μηνύματα της διεθνούς κοινότητας και προσθέτει συνεχώς νέα επεισόδια στο μοτίβο των προκλήσεων, ιονίζοντας αρνητικά την περιοχή, τα βλέμματα εστιάζουν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Στις 10 Δεκεμβρίου και σε σκηνικό Βρυξελλών, οι 27 ηγέτες θα κληθούν να αποφασίσουν για την επιβολή κυρώσεων στη γείτονα, καθώς ο φάκελος "Τουρκία" αναμένεται ότι θα κατέχει πρωτεύουσα θέση στις εργασίες. Γιατί δεν είναι μόνο η παράνομη Navtex για περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και ο πλους του Ορούτς Ρέις. Είναι και η πρόκληση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περίκλειστο και ακατοίκητο από το 1974 τμήμα των Βαρωσίων και η παρουσία του στη στρατιωτική παρέλαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Κινήσεις που έρχονται, για να αποτυπώσουν (για μία ακόμα φορά) την απόσταση, την οποία χωρίζει την Άγκυρα από τη Δύση. Μία Άγκυρα που, όπως έχει επισημάνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να επιλέξει είτε την εποικοδομητική σχέση με την Ευρώπη, είτε τη συγκρουσιακή και, εκ των πραγμάτων μέχρι τη δεδομένη χρονική συγκυρία…τραβάει το σκοινί στα άκρα, φέρνοντας κοντά και τις συνέπειες.

  "Οι ενέργειες αυτές συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς και θα συζητηθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο. Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μία συνολική, λειτουργική και, άρα, βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Η Αθήνα τονίζει πως στο μεσοδιάστημα από τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου, η Τουρκία έχει κάνει ό,τι μπορούσε, για να επιβεβαιώσει πως χρειάζεται να της επιβληθούν κυρώσεις, μήπως και αλλάξει ρότα. "Πριν φτάσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, υπάρχει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Πέμπτης, όπου και η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσουν το ζήτημα και των νέων προκλήσεων του προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα", ανέφερε ο κ. Πέτσας.

  Σήματα από την Ευρώπη

  Το κλίμα για τη γείτονα φαίνεται να βαραίνει ημέρα με την ημέρα εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, καθώς η κλιμακούμενη παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο στέκεται αφορμή να αναθεωρούν σκέψεις και θέσεις ισχυρές πρωτεύουσες, οι οποίες μέχρι πρόσφατα στέκονταν στην όχθη του…καρότου και όχι του μαστιγίου για την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν.  Να απέχει από μονομερείς προκλήσεις, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο, κάλεσε την Άγκυρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μίχαελ Μπούργκερ, ενώ τάχθηκε υπέρ της, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και τόνισε την προσήλωση του Βερολίνου στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. "Επί της αρχής για την Κύπρο και το μέλλον της, το μέτρο μας είναι τα Ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτά μένουμε προσηλωμένοι. Και στην ειρηνευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ γίνεται διαπραγμάτευση για μια δικοινοτική λύση με δύο ζώνες. Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει περαιτέρω στα Ηνωμένα Έθνη αυτές τις προσπάθειες", δήλωσε ο κ. Μπούργκερ. "Στο πλαίσιο του ρόλου μας ως προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθούμε για την περεταίρω αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε λογική προσπάθεια για αυτόν τον σκοπό. Έχουμε πολλές φορές υπογραμμίσει ότι μία λύση για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διάλογο μεταξύ όλων των συμμετεχόντων. Προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιηθούν τέτοιες συνομιλίες, καλείται ιδιαίτερα η Τουρκία να απέχει από μονομερείς προκλήσεις", πρόσθεσε.

  Τη δυσαρέσκειά της για τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια του εκπροσώπου της Κομισιόν, αρμόδιου για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο. "Τα τελευταία γεγονότα προστέθηκαν στη σειρά ενεργειών της Τουρκίας, οι οποίες είναι πηγή δυσαρέσκειας για την Ε.Ε.. Οι ηγέτες θα επανεξετάσουν όλες τις ενέργειες, τη συμπεριφορά της Άγκυρας στις συναντήσεις τους και το Δεκέμβριο η Ένωση θα αποφασίσει πώς θα δράσει υπό το πρίσμα όλων αυτών των εξελίξεων", τόνισε.

  Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Μητσοτάκης

  Μέσα σε αυτό το σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα διευρύνει τον κύκλο των κινήσεών της σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και τη δημιουργία μίας σημαντικής διπλωματικής υπεραξίας για τη χώρα μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Εξωτερικών, με αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη.

  Πρόκειται για τη δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γεγονός που αποδεικνύει τη στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Στις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός θα συζητηθούν η ενσωμάτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, καθώς και θέματα προώθησης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της άμυνας.

  Η επίσκεψη Μητσοτάκη πραγματοποιείται σε ένα κομβικό momentum. Στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών και της εκλογής Μπάιντεν, αλλά και της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων-Ισραήλ, τον Σεπτέμβριο. Ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας και η Ανατολική Μεσόγειος αναμένεται ότι θα έρθουν στο προσκήνιο, στη διάρκεια των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη, με την παρουσία του πρωθυπουργού στο   Άμπου Ντάμπι να αποτελεί διαρκή υπόμνηση στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα αναζητεί με όλους συνεργασία για ειρήνη, ανάπτυξη και ευημερία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ