Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Νοε-2020 12:01

  Καθολικό lockdown από το Σάββατο και για 3 εβδομάδες - €800 σε εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή - το video με τις δηλώσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:34

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Επισημαίνοντας ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης και του ιδίου είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την είσοδο της χώρας σε ένα νέο γενικευμένο lockdown, χρονικής διάρκειας τριών εβδομάδων.

  "Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτήν τη νέα μεγάλη προσπάθεια, την οποία καλούμαστε να κάνουμε. Αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης που έχουμε δείξει στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά και μέχρι σήμερα πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης. Τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα επάνω στα οποία στηρίζονται οι αποφάσεις είναι αδιαπραγμάτευτα", τόνισε ο πρωθυπουργός.

  Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του:

  - Από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου θα μπούμε σε ένα οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη τη χώρα, το οποίο θα κρατήσει για τρεις εβδομάδες. Δηλαδή, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

  - Ενεργοποιούνται τα SMS.

  - Ανοιχτά παραμένουν σουπερμάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας, η διανομή του έτοιμου φαγητού.

  - Μία σημαντική διαφορά σε σχέση με αυτό που συνέβη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ότι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, αλλά και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες θα παραμείνουν ανοιχτά. Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα οποία θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

  "Η απάντηση στο ερώτημα "γιατί τώρα” είναι σαφής. Τις τελευταίες πέντε ημέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Είχαμε 10.000 κρούσματα μέσα σε πέντε ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, σημαντική αύξηση στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε. Θα έπρεπε να υποδεχτούμε στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες παραπάνω από χίλιους συμπολίτες μας, εάν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό και αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  "Επιλέγω για μία ακόμη φορά να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα... Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας, γιατί αυτή είναι η πρώτη ευθύνη που έχω αναλάβει και ακολουθώντας τις συστάσεις της επιτροπής κρίνουμε ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να παρθούν τώρα. Είμαι σίγουρος ότι εφόσον εφαρμοστούν θα μπορέσουμε να πνίξουμε αυτό το δεύτερο κύμα για να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας ένα σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο", πρόσθεσε.

  Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε γιορτές με αυξημένους περιορισμούς. "Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που επιλέγουμε να πάρουμε τα μέτρα αυτά τώρα... Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία. Ήταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες. Γιατί δεν γνωρίζαμε πώς θα εξελιχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αυτό έγινε πράξη. Η χώρα έχει παραπάνω από 37 δισεκατομμύρια σε διαθέσιμα και για αυτό έχουμε τη δυνατότητα και πάλι να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας. Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω και για αυτό το πρώτο μέλημά μας είναι οι πολίτες που θα χτυπηθούν περισσότερο από τα μέτρα που λαμβάνουμε...", ανέφερε.

  Τρία πρόσθετα μέτρα στήριξης

  Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρία πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Ειδικότερα:

  - Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για το Νοέμβριο θα λάβουν για το Νοέμβριο 800 ευρώ, αντί για 534 που ήταν η αρχική αποζημίωση και αυτό πέραν του δώρου Χριστουγέννων.

  - Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

  - Θα χορηγηθεί αμέσως μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Πρόκειται για 130.000 συμπολίτες μας.

  "Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος γιατί δεν περιμένετε 10 ή 15 ημέρες να δείτε εάν τα μέτρα που πήρατε πριν 5 ημέρες θα έχουν αποτέλεσμα. Η απάντηση είναι σαφής. Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων αυτό το πενταήμερο με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα.  Θα υπήρχε μία περίπτωση τα μέτρα να δούλευαν. Αλλά εάν δεν δουλέψουν η επίθεση που θα υπήρχε στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το επιστρέψω", τόνισε. "Σε αυτή τη συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα. Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα και σήμερα τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις πιο πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα παρακαλούσα η αμφισβήτηση να είναι αμφισβήτηση στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και όχι στα επιστημονικά δεδομένα. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι πολιτικές και δεν αφορούν τους ειδικούς μας. Εμείς λαμβάνουμε τις αποφάσεις και λογοδοτούμε για αυτές...", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Απαντώντας στις ερωτήσεις που ετέθησαν, ο πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων: 

  - Γιατί ελήφθησαν τώρα οι αποφάσεις:

  Υπήρξε μία εκθετική αύξηση της διασποράς του ιού την τελευταία εβδομάδα. Όταν παρθήκαν οι αποφάσεις και έγινε το διάγγελμά μου το προηγούμενο Σάββατο, οι αποφάσεις είχαν ληφθεί την προηγούμενη Πέμπτη. Κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα. Το είδαμε αρχικά στη Θεσσαλονίκη και αρχίζουμε να βλέπουμε τις διαστάσεις και σε άλλα σημεία της χώρας. Για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα τα μερικά μέτρα που είχαμε πάρει είχαν αποδώσει. Είδαμε μία απότομη αλλαγή την τελευταία εβδομάδα. 

  - Για τα σχολεία: 

  Είχαμε πει ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία και να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, όταν με το καλό περιορίσουμε αυτή την πανδημία. Ο λόγος που δέχτηκα την εισήγηση των ειδικών είναι ότι τα μεγάλα παιδιά, επειδή έχουν αυτήν την κοινωνική ζωή, μπορεί να συμβάλλουν περισσότερο στη μετάδοση του ιού. Κάναμε αυτόν τον διαχωρισμό, που έχει και κοινωνικές προεκτάσεις, γιατί η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά. 

  - Για τις αποφάσεις, τον τουρισμό και τη λειτουργία της Επιτροπής:

  Όλες οι αποφάσεις μας έχουν παρθεί λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις των ειδικών. Την έξαρση των κρουσμάτων την είδαμε στις αρχές Νοεμβρίου και όχι τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν είχαμε σημαντικές για τα δεδομένα τουριστικές ροές στη χώρα, όπως είπε και ο κ. Τσιόδρας. Η επιτροπή καταλήγει τελικά σε μία απόφαση. Δεν σημαίνει ότι αυτή η απόφαση είναι πάντα ομόφωνη. Και στο ζήτημα των σχολείων υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες εκφράζονται στην επιτροπή. 

  Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όμως η επιτροπή λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες και καταλήγει τελικά σε συστάσεις, τις οποίες πάντα η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη. Η τελική ευθύνη είναι της κυβέρνησης. 

  - Για τις αντοχές της οικονομίας:

  Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα γίνει, αλλά είμαστε αρκετά σίγουροι ότι τα μέτρα θα αποδώσουν. Πρόθεση μας είναι να μπορέσουμε να περιορίσουμε τώρα τη γρήγορη εξάπλωση του ιού, για να επανέλθουμε την εποχή των εορτών σε κάποιου είδους κανονικότητα. Αλλά και αυτή η κανονικότητα θα έχει κανόνες. Δεν πρόκειται να επανέλθουμε σε φάση ανεμελιάς. 

  Οι αντοχές της οικονομίας είναι σημαντικές. Η χώρα έχει πυρομαχικά. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίζει τις οικονομίες είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε δανειστεί με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε αυτή την πολιτική στήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και είναι βέβαιο ότι αν χρειαστεί να έρθουν στο προσκήνιο και άλλα εργαλεία είμαι σίγουρος ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα το κάνουν. 

  - Για το ενδεχόμενο κάποιοι να μην πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα: 

  Υπάρχουν διάφορες αμφισβητήσεις. Υπάρχουν οι ψεκασμένοι που λένε ότι δεν υπάρχει πανδημία. Μία βόλτα στα νοσοκομεία αρκεί, για να πάρουν την απάντηση. Υπάρχουν αυτοί που προβληματίζονται εύλογα. Εάν δουλεύουν τα μέτρα. Πότε θα έρθει το τέλος. Σε αυτούς πρωτίστως πρέπει να μιλήσουμε και αυτών τις ερωτήσεις πρέπει να απαντήσουμε. 

  - Για την ατομική ευθύνη και εάν υπάρχει κυβερνητική ευθύνη:

  Προφανώς υπάρχει ατομική ευθύνη, συλλογική ευθύνη και κυβερνητική ευθύνη. Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις και εμείς πιστωνόμαστε την επιτυχία ή την αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόζουμε. Προφανώς, στην πορεία της πανδημίας έχουν γίνει και λάθη, τα οποία έχουμε αναγνωρίσει και έχουμε σπεύσει να τα διορθώσουμε. Έχουν, βέβαια, καλλιεργηθεί και προσδοκίες ή έχουμε δεχτεί κριτική από την αντιπολίτευση που είναι ανυπόστατη. 

  Στα μέσα μεταφοράς έχουμε κάνει το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. 

  Το ένα λάθος που ήταν αναμενόμενο, γιατί ήταν μεγάλη ανακούφιση από το πρώτο κύμα, ήταν ο συνολικός εφησυχασμός ότι αυτό πέρασε. Όλοι μας θέλαμε να πιστεύουμε ότι τελειώσαμε με αυτόν τον εφιάλτη και τώρα τον ξαναζούμε. Για αυτό και μετά το δεύτερο lockdown δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε αυτήν την αντίδραση. 

  -Για τις εποχικές εργασίες: 

  Θα υπάρχουν ειδικές μέριμνες  σε κλάδους εργαζομένων λόγω της εποχικότητας. 

  -Για το εάν υπάρχει σχέδιο για μετά το δεύτερο lockdown:

  Πατάμε γκάζι στις ευθείες και πατάμε φρένο στις στροφές. Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που είναι από μόνες τους πηγή υπερμετάδοσης. Κέντρα διασκέδασης, χοροί, τραγούδια είναι από μόνες τους βόμβες. Όσο θα εξηγούμε γιατί τα μέτρα είναι απαραίτητα τόσο δεν θα χρειαζόμαστε ασφυκτικούς περιορισμούς. 

  Η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια και ήδη εκπονούμε ένα σχέδιο εμβολιασμού ταχύτατα, με βάση τις ποσότητες που θα έχουμε στη διάθεσή μας. Πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή. Και για αυτό είχα πει στη Θεσσαλονίκη ότι πρώτος εγώ θα σπεύσω να κάνω το εμβόλιο. 

  -Για το ΕΣΥ:

  Λαμβάνουμε τα δραστικά μέτρα για να είμαστε σίγουροι ότι το εθνικό σύστημα υγείας θα αντέξει. Υπάρχουν συστήματα υγείας σε χώρες πιο αναπτυγμένες τα οποία δεν άντεξαν. Γιατί τελικά κανένα σύστημα υγείας δε μπορεί να αντέξει πίεση μιας επιθετικής αύξησης μετάδοσης του ιού. Το εθνικό σύστημα υγείας θα αντέξει και έχουν γίνει αυτά που πρέπει να γίνουν. 

  Έχουν γίνει προσλήψεις και έχουμε διπλασιάσει τα κρεβάτια των μονάδων εντατικής θεραπείας. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την προσπάθεια, ώστε όποιος χρειάζεται θεραπεία σε εντατική να έχει αυτή τη δυνατότητα. 

  Αυτή θα είναι μία μόνιμη παρακαταθήκη για το εθνικό σύστημα υγείας. 

  - Για την επάρκεια ΜΕΘ:

  Παίρνουμε τα μέτρα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει αυτό που έγινε σε άλλες χώρες. Έχουμε ακόμα σημαντικές δυνατότητες στο εθνικό σύστημα υγείας και δεν έχουμε φτάσει στο όριο μας. Αλλά, εάν είχαμε φτάσει στο όριο μας και τότε παίρναμε τα μέτρα, τότε τα πράγματα θα ήταν αργά.

  Είδα να διακινείται στον υπόκοσμο του διαδικτύου μία θεωρία ότι υπάρχουν ασθενείς που δεν πεθαίνουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και πεθαίνουν σε θαλάμους. Θέλω να τονίσω ότι όποιος έχει περάσει από τέτοια διαδικασία και επιτρέψτε μου έχω προσωπική εμπειρία, ξέρει ότι οι ίδιες οι οικογένειες επιλέγουν συνειδητά, σε συνεννόηση με τους γιατρούς, να μη διασωληνώσουν αγαπημένους τους, για τους οποίους η διασωλήνωση θα ήταν απλά μία επώδυνη παράταση ενός νομοτελειακά προδιαγεγραμμένο τέλους.  

  -Για ενδεχόμενα λάθη. 

  Όλοι κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αν έπρεπε να γυρίσω το ρολόι πίσω θα ήμουν πιο πιεστικός ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι εύκολο για μένα να πάρω την απόφαση σε ένα δευτερόλεπτο, γνωρίζοντας ότι υπάρχει οικονομικός πόνος και ανασφάλεια. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις. 

  Δεν έχω να πω κάτι για τις πολιτικές εξελίξεις. Έχω πει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πόλεμο μπροστά μας. Ο στρατός είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Δε βλέπω κανένα λόγο, γιατί όλη αυτή η περιπέτεια μπορεί πρέπει να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  Lockdown: Οι οδηγίες για τα sms στο 13033 και το έντυπο μετακίνησης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ